İnfaz paketi: Cinayet ve cinsel suçlar kapsam dışı mesajı

İnfaz paketi: Cinayet ve cinsel suçlar kapsam dışı mesajı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, korona virüsü salgını nedeniyle çalışmaları hızlıca yürütülen infaz yasasında değişiklik teklifinin Meclis'e sunulmak üzere olduğunu söyledi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, hazırlıkları tamamlanma aşamasına gelen infaz düzenlemesine ilişkin konuşurken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cinayet, cinsel saldırı ve uyuşturucu suçlarının kapsam dışı tutulması yönündeki tutumunu hatırlattı.

Bakan Gül, A Haber’de soruları yanıtlarken, “İnfaz düzenlemesi çok gecikmeden Meclis’e gelecek. Bizim de gözümüz kulağımız Mecliste. Kapsamının ne olacağını TBMM belirleyecek. Teklif verildikten sonra kapsamı da belli olacak. Bugün, yarın ya da bu hafta Meclis’e göndereceğiz” dedi. Gül şunları söyledi:

“Şu an 300 bin tutuklu ve mahkum var. Süreçte çok şey söylendi, doğrusunu Meclis’te kanun teklifi verildiğinde, yasalaştığında göreceğiz. Adam öldürme ve cinsel suçlar sayın Cumhurbaşkanımızın toplumun hiçbir kesiminin kabullenmeyeceği suçları dışında tutulması yönünde bir iradesi vardı. O anlamda bir hazırlık olduğunu söyleyebiliriz. Uyuşturucu konusunda cumhurbaşkanımızın hassasiyeti var.

DENETİMLİ SERBESTLİKTE SÜRE UZATIMI

Ayrıca denetimli serbestlik süresinin uzatılması gündemde. Bu yönde bir çalışmanın olduğunu biliyoruz. Bugün meclise gelmesi sürpriz olmaz. Hemen hemen çalışmalar bitmişti. MHP ile istişareler de tamamlanmıştı. Çok ciddi bir durum olmazsa genel kurula gelir ve Türkiye için en doğru karar çıkar diye düşünüyoruz.

‘CEZAEVLERİNDE KORONA VAKASI HALEN YOK’

Ceza infaz kurumlarımızda halen bir vaka yok. çok büyük tedbirler aldık. Yeni gelenler ya da tutuklamalar oluyor. Onlarla ilgili bir karantina bölgesi belirlendi. Sonda koğuşlara alınıyor. Ceza infaz kurumlarımızda çok büyük tedbirler aldık. Yeni girenlerle ilgili belli bir yerde izole edildikten sonra koğuşlara alınıyor. Hastanelere giden mahkumlar için de bu durum aynen uygulanıyor. Koğuşlarda bu anlamda değerlendirme yapılan bir durum yok. Tüm tedbirler alınıyor.”

BELİRLİ YAŞ ÜSTÜ VE HASTALIĞI OLANLARA TAHLİYE

Tabi cezaevleri ile ilgili son tahlilde belli suçlarla ilgili hasta ve belli yaşı olanlarla ilgili Meclis’ten bir kararın çıkmasını bekliyoruz. Umut ediyorum önümüzdeki günlerde de bu sonuçlar artarak cezaevlerinde hastaneye gitmeden gerekli tedavilerin olmasını sağlamaya çalışacağız. Kaç kişinin tahliye olacağını söylemek şu an mümkün değil. Belirli yaş ve üzeri hastalığı olanlar tahliye olacaktır.”

‘ADLİ TATİL DÜZENLEMESİNE İHTİYAÇ GÖRÜLMÜYOR’

Adliyelerde işlemler 30 Nisan’a kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı ile durduruldu.  Şu anda 30 Nisan’a kadar bir yetki verildi ama olayın seyrine göre bu sürelerin uzatılması gündeme gelebilir. HSK tarafından bunun kapsamı daha da genişletilebilir bunun yetkileri verildi.
Önce sağlık vatandaşımız kendini izole etsin bu sürecin ardından hiçbir hak kaybına uğramadan yargısal süreçler devam edecek. Adli tatil hususunda şu anda herhangi bir düzenlemeye ihtiyaç görülmüyor. Duruma göre bu konuda karar verilecek, olayı izleyeceğiz Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu ile konuşup karar vereceğiz. Adliye’nin kapısı adalete her zaman açıktır, kapıya kilit vurulmuş değildir.

385 KİŞİ HAKKINDA İŞLEM YAPILDI

Provokatif yayın yapan, Sağlık Bakanlığı logosu ile sahte belgelerle korku oluşturmaya çalışan 385 kişi hakkında işlem yapıldı. Hiçbir vatandaşımız kendi ihmali sebebi ile toplumun sağlığını tehdit edemez. Karantina altındaki bir kişi kurallara uymak zorundadır. Bu kurallara uymayanlarla ilgili elbette ki cezai müeyyideler söz konusu. Provokatif paylaşımlarla ilgili hususta da 385 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Bu tip işlemlerle ilgili tutuklamalar söz konusu açılan davalar neticesinde de hapis cezaları söz konusu. Burada yalan haberlere karşı herkesin teyakkuzda olması gerekir. Yine stokçularla ilgili de 55 kişi hakkında soruşturma başlatılmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.