Hükümet, KDV, ÖTV, MTV ve harçlarda yapılan indirimlerden pişman oldu

Hükümete göre KDV, ÖTV, MTV ve harçlarda yapılan indirimler vergi gelirlerini düşürdü, tahsilatları ise olumsuz etkiledi.

Yayınlanma: 11.11.2019 - 23:32
Hükümet, KDV, ÖTV, MTV ve harçlarda yapılan indirimlerden pişman oldu
Abone Ol google-news

Hükümet bütçedeki gelir kaybını vergi indirimlerine bağladı. KDV, ÖTV ve harçlarda yapılan indirimlerin vergi gelirlerini düşürdüğüne işaret eden hükümet, akaryakıtta eşelmobil sistemiyle gelir kaybı yaşandığını, motorlu taşıtlar vergisindeki (MTV) yeniden değerleme oranının indirilmesi nedeniyle de tahsilatların olumsuz etkilendiğini kaydetti. 

Cumhurbaşkanlığı 2020 Yıllık Programı’nda, 2019 Bütçe Yasası’nda 80.6 milyar lira açık tahmin edildiği ancak harcamaların başlangıç ödeneğinin 31.4 milyar lira üzerinde, gelirlerin ise bütçe tahmininin 13 milyar lira altında kalarak sırasıyla 992.4 milyar lira ve 867.4 milyar lira olarak gerçekleşeceğine dikkat çekildi. Bu nedenle de bütçe açığının 125 milyar lira olacağına işaret edildi. Hükümet, gelirlerdeki düşmeyi ise vergilerdeki indirimlere bağladı. Programda, konutta KDV’nin yüzde 8’e indirildiği, ticari araçlarda yüzde 1’e düşürüldüğü, mobilya ürünlerinde yüzde 8’e indirildiği anımsatıldı. Bu yıl petrol ve doğalgaz ürünlerinden elde edilen ÖTV’nin de bütçe tahmininin 7.4 milyar lira altında kalarak 60.1 milyar lira olarak gerçekleşeceği öngörülüyor. “Kur ve petrol piyasasındaki gelişmelere bağlı olarak ÖTV turarında indirim yapılarak pompa satış fiyatını belli bir seviyede tutan eşel mobil sistemi kaynaklı 2018 yılında 9.2 milyar lira tutarında ÖTV gelirinden vazgeçilmiştir” denildi.

11.2 MİLYAR TL ALTINDA

Motorlu taşıtlardan elde edilen ÖTV’nin bütçe tahmininin 11.2 milyar lira altında ve 12.7 milyar lira olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Programda, 2019 MTV tahsilatının da bütçe hedefinin 1.8 milyar lira altında kalacağı ve 14.2 milyar lira olarak gerçekleşeceği öngörüldü. 

Harç gelirlerinin, tapu harcında yapılan indirimin etkisiyle bütçe hedefinin 5.8 milyar lira altında ve 21.9 milyar lira olarak gerçekleşeceği öngörüldü. Aynı şekilde damga vergisi tahsilatının da bütçe hedefinin 2.2 milyar lira altında kalarak 18.7 milyar lira olması bekleniyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler