Son bir aydır incir ile yatıp incir ile kalkıyoruz. Bu yıl uzun yıllar görülmemiş kalitede incir mahsulü var. Fakat gelin görün ki alan satan yoktu. İncir ve zeytinden başka geliri olmayan Köşk’ün Ilıdağ köyünden olmam dolayısıyla üreticinin halini en iyi bilenlerden biriydim. Bir gazeteci olarak bu konuyu işleme gerekliliği duydum. Üreticinin halinden bi haber olan vekilleri çağrıda bulunarak incir ile ilgili bir kamuoyu oluşturulması konusunda Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Kırlıoğlu’nun ciddi emekleri oldu.
AK Parti vekilleri de oluşan kamuoyunu kayıtsız kalmayarak Ankara’da gerekli girişimlerde bulundular. Konu reis-i cumhura kadar taşındı. Uzun uğraşlar sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Edoğan’ın onayı ile piyasalarda hareketlenme sağlayacak TMO’nun incir alımına onay çıktı. TMO tarihinde ilk defa incir alımı yapacak. Üreticinin sesi niteliğindeki haberlerimize kayıtsız kalmayan AK Parti Aydın Milletvekillerine, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye ve incir üreticisinin ümitlerini yeşerten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum.
TMO adına üreticiden inciri Tariş alacak. Germencik ve Nazilli’de olmak üzere iki yerde incir alımı yapılacak. Fiyat konusunda ise halen araştırma sürüyor. Üretici açısından güzel gelişmeler oluyor. Sabah uykusu nedir bilmeyen, öğlen sıcağında alnından toprağa ter akıtan üretici kardeşim devletin güvencesini sırtında hissedebilirsin. Kapına gelen, ürününe bakıp burun kıvıran fırsatçılara mahkum değilsin.
******
İncir konusunda bunlar yaşanırken, önceki gün sabah kahvaltımızı Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile bir çay ocağında esnafı dinleyerek yaptık. Organize bir kahvaltı değildi, cevreden gören sofraya oturdu. Kendince şehrin sorunlarını ve büyükşehirden beklentilerini anlattı. Hiç kimseden de şahsi bir talep gelmedi. Bu sorunlar belki şehrin çok önemli sorunları değil ama bir kişinin gezip görebileceği konular da değildi. Aktarılan konuların tamamı da küçük dokunuşlarla yüzlerce insanın hayatını kolaylaştıracak meseleler. Özlem hanım bu tür görüşmeleri sık sık yaptığını dile getiriyor, yapması da gerekiyor. Şehrin gerçek sorunlarını vatandaş hakim. Makam odasından çıkmayan memurlar değil.
*******
Aydın kaldırımlarına çıkarak aracına park eden sürücü kardeşim, o araçtan indin mi hiç saygı duymadığın yaya oluyorsun. Yaya kaldırımından yürümek yerine araçların bulunması gereken yolda yaya oluyorsun. Sen akıl sahibi, vicdan sahibi yaratılmışsın. Motoru olan kalpsiz beyinsiz bir kul yapısı değilsin.
******
Efeler’de şehrin göbeğinden geçen Tabakhane deresiyle ilgili bugüne kadar onlarca haber yazıldı çizildi. Ama nedense her iki üç ayda bir o derenin kötü görüntüsüyle karşı karşıya kalıyoruz. Devlet Su İşleri her ay bu derenin temizliğini düzenli bir şekilde yaptırabilir. Yaptıramıyorsa ya Büyükşehir Belediyesi’nden yada Efeler Belediyesi’nden ricada bulunsunlar onlar temizler sizin adınıza.