• BIST 9693.46
  • Altın 2509.141
  • Dolar 32.5708
  • Euro 34.7831
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

İmamoğlu koronavirüs vakalarının en yoğun olduğu 3 ilçeyi açıkladı

İmamoğlu koronavirüs vakalarının en yoğun olduğu 3 ilçeyi açıkladı
BB Başkanı Ekrem İmamoğlu, katıldığı televizyon programında İstanbul'da koronavirüsün en yoğun yaşandığı ilçeleri açıkladı. İmamoğlu, "Bağcılar, Esenler, Bayrampaşa bu bölgede çok yoğunlaşma olduğunu görüyoruz. Çünkü biliyorsunuz yapılaşma çok orada" dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, FOX TV canlı yayınında, gazeteci İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtladı.

İmamoğlu, “Devlet içinde devlet olmaz” tartışmalarına neden olan “yardım kampanyalarıyla” ilgili soruya, “Yapmayın! Belediye, devletin, sahadaki en uçtaki elidir. Devlettir, devletin hasıdır belediye. Valilikten izin isteyen vakıflar var. Bildiğiniz vakıflar; Valilik izin veriyor. Bizim de başvurumuz var. İstanbul Vakfı'mız var bizim. Belediyenin vakfı. Hem de Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmişte kurduğu vakıf. Başvurumuz var. Pazar'dan beri bekliyoruz. Vatandaşımızın yardımlaşma duygusuna katkı sunalım. Vicdanları birleştirelim. İnsanların yardıma ihtiyacı var” yanıtını verdi.

“BAĞCILAR, ESENLER, BAYRAMPAŞA…”

İmamoğlu, salgına ilişkin İstanbul'daki son durumu da açıkladı.

Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı veriler üzerinden açıklama yapan İmamoğlu, şu bilgileri verdi:

* Burada çarpıcı olan şu: Özellikle Bağcılar, Esenler, Bayrampaşa… O bölgede çok yoğunlaşma olduğunu görüyoruz. Çünkü biliyorsunuz yapılaşma çok orada. Bize Pandemi Kurulu'nda sunum yapıldı.

* Onun yaptığı haritada, o bölgede, yapılaşmanın yoğun, boşlukların az olduğu bölgelerde salgın daha yüksek. Örneğin Esenyurt örnek verildi. Anadolu'ya kasıt bir nebze daha düşük, yoğunlaşma az. Batı'ya doğru gittiğinizde Büyükçekmece, Silivri, Çatalca… Kırsala gittiğinizde zaten azalıyor. Ama o yoğun yapılaşmanın olduğu yerde, salgının hızı daha yüksek. Ne yazık ki öyle… Bu tecriti sağlayalım. 2-3 hafta kontağı kapatabiliriz.

5e8d7b695542840f84e73e30.jpg

“İSTANBUL, SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINA HAZIR”

Getirilen yasaklara rağmen hala riskli bir kesimin dışarıda olduğunu dile getiren İmamoğlu Pazar günü 350 bin olan toplu taşıma kullanım oranının Pazartesi günü 900 bine çıktığını hatırlatarak şöyle konuştu:

* İnsanlar, hâlâ seyahat ediyor. Özel araçlarda da iki pazartesiyi kıyasladığımızda, ne yazık ki yüzde 13-14 artış vardı. 65 yaş üstü ve 20 yaş altına yasak getirildiğinde, aradaki yaş diliminde kalan toplumun yüzde 64'üne “Serbestsin diyorsun”. Bu yasağın sürece bir katkısı olmuş mudur? Olmuştur ama çok cüzi. Herhangi küçük bir şehir değil İstanbul. Bu yüzden ısrar ediyoruz sokağa çıkma yasağında.

* Bu, Ekrem İmamoğlu'nun şahsi ısrarı gibi algılanmasın. Bunu ben söylemiyorum; bilim kurullarımız söylüyor. Kesinlikle “tecrit” diyorlar. Bizim tahminlerimize göre; 300-350 bin insanın İstanbul'a hizmeti söz konusu.

* Böyle bir tecrit sağlandığında, İstanbul'da 2 ile 3 hafta içinde bulaşmanın hızı yavaşlayacak ve aşağı doğru inecek. Zaten şehir buna hazır.

“SÖZÜM ONA GAZETECİLER KOMPLO TEORİLERİ ÜRETİYOR”

İstanbul'da sokağa çıkma yasağı önerisine bazı gazetecilerin komplo teorileri üretmesine tepki gösteren İmamoğlu şunları söyledi:

* Ben bunu söylüyorum, bazı sözüm ona gazeteciler, “Yok efendim teröristlerle iş birliği, darbe planlarına teşvik…” saçma sapan, akla hayale gelmeyecek bir takım komplo teorileri üzerinden yazılar yazdılar.

* Biz, Şubat ayında tedbirler almaya başladığımızda, “Ya aslında öyle bir şey yok, milleti galeyana getiriyor” diye de yazdılar. Benim bu feryadımın; birkaç gün sonra, bir hafta sonra, 10 gün sonra değeri düşüyor. Ortaya konan rakamları görüyoruz.”

“ÇAĞIRIN; GELİP, ANLATALIM”

İstanbul'a kurulacak olan sahra hastanelerinin konumu hakkında konuşan İmamoğlu, “Atatürk Havalimanı’nın karşısındaki arazi, konutlarla dip dibe. Sahil yolundan girmek isteseniz giremezsiniz, çıkmak isteseniz çıkamazsınız. Tek bir toplu taşıma aracı oradan geçmiyor. O hat; otobüs, minibüs hattı değil. Sancaktepe'de, yerel yönetimi de dahil, halkı da dahil- bu alandan memnun değil.” ifadesinde bulundu.

İmamoğlu, İstanbul'da daha doğru alanlar var diyen İmamoğlu, Sağlık Bakanı’na sahra hastaneleri için Yenikapı ve Maltepe'deki fuar alanları ile Beylikdüzü'ndeki Balık Hali'ni önerdiklerini belirterek, “Bizi çağırın. Gelelim, anlatalım.” dedi.

“6 GÜNDE 370 BİN YARDIM BAŞVURUSU ALDIK”

Her konuda tedbir arayışı içinde olduklarını anlatan İmamoğlu, belediyeye işgaliye ödeyen bin civarında simitçi ve turşucuyu da sosyal yardım kapsamına aldıklarını açıkladı.

İnternet sitesindeki kayıt formuna 6 günde, 370 bin başvuru yapıldığını belirten İmamoğlu, “Büyük bir rakam bu. Bugün, 500 bin koli ihalemiz var. Sosyal yardımlarımızı 375 milyon lira artırdık. 775 milyona çıkardık. Yeteceğini düşünmüyorum. Meclis onayımız gerekiyor. Çünkü bütçenizin yüzde 3'ünü aşamıyorsunuz” diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim