İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Esenyurt’ta yaşanılan sel sorununa çare olacak Haramidere Atık Su Kollektörü projesinin Temel Atma Töreni’ne katıldı.  Törende Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, İBB’nin yeni Genel Sekreteri Can Akın Çağlar ve İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu da hazır bulundu. İmamoğlu proje hakkında Mermutlu’dan teknik bilgi aldıktan sonra basın mensupları ile sel baskını ile gündem olan Haramidere kenarına geçerek burada bir açıklama yaptı.


‘’BÜTÜN PİSLİKLERİ TUTAN BİR KÖPRÜ VAR’’

 Proje bitmeden önceki halini ve sonraki halinin net şekilde gözlemlenmesi için basın mensuplarını bölgeye çağırdığını ifade eden İmamoğlu, ‘’Haramidere'nin kesiti. Belli yan kollar yapılmış, ama kesit ona göre tasarlanmadığı için, özellikle bu baskınların temel sebeplerinden bir tanesi olmuş. Aslında çok basit bir kuraldır. Burada yapılan köprü o kadar yanlış ki. Hem kesit dar hem köprü ayaklı bir köprü. Tabiri caizse bütün pislikleri tutan bir şekli var. Dolayısıyla tıkanma ve taşmaya sebep olacak bir düzeni var. En kötüsü de hala dereden pis suyun akıyor olması. Bütün bu sorunların giderilmesi ile ilgili başlattığımız çalışmayı sizlerle paylaşacağız. Çünkü, Esenyurt, gerçekten burada acı bir olay yaşadı. Bir insan da hayatını kaybetti. Esenyurt Belediye Başkanı o günden beri orada hizmet etmekle meşgul. Biz de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Valilik, keza yardımcı oluyor. Ama sonuçta burada gördüğümüz bu manzara, bu işin temel sebebi’’ diye belirtti.

“ESENYURT HER DAİM SORGULANMALIDIR’’

Esenyurt’un Türkiye’nin en büyük imar faciasına imza atılmış ilçelerinin başında geldiğini vurgulayan İmamoğlu, ‘’Burası, göz göre bütün insanların, bütün bilim insanlarının, mimarların mühendislerin feryadına rağmen yapılmış bir şehirdir. Bazen Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisini kullanarak bazen de Büyükşehir’in yetkilerini de çiğneyip başka yetkileri kullanarak burada müsaade edilen yozlaşmış bir imar sürecinin yarattığı travmanın sonucudur buradaki konular. Yani düşünsenize, siz böyle bir kanalın çevresine yüz binlerce nüfus ekleyeceksiniz son on beş yılda. Yıllık nüfus artışı bu ilçenin, son 10-15 yılda 70 binin altına düşmemiştir. Bunları yapacaksınız, bunlara izin vereceksiniz; ama bu kanalı yapmaktan aciz duracaksınız. Bu işte bir şehri hissetmemenin, bir şehrin kurgusunu bozarken başka ihtiyaçları da çözmeyecek kadar gözü kör bir şekilde ranta kurban gitmenin net bir işaretidir.  Onun için Esenyurt, her daim sorgulanmalıdır, sorgulanacaktır. Bu manada Esenyurt Belediye Başkanı’mızın yürüyeceği her yol haritasında yanındayız’’ dedi.

‘’SORUNLARI ÇÖZMEYİP, KANAL İSTANBUL İLE UĞRAŞIYORSUNUZ’’

Bunlar, bir olayın sonucu. Biz, bu sonucu yaşamak istemiyoruz. Burada özellikle şunu belirtelim. Siz, bu tür sorunları çözmeyip, İstanbul’un bana göre en büyük felaketi olacak Kanal İstanbul’la uğraşıyorsanız, bu felaketin daha büyüğünü yaşamaya İstanbul’u hazırlıyorsunuz demektir. O bakımdan her noktada dile getireceğim. Bugüne kadar ‘ihanet’ diye tariflenen tüm süreçleri bir kenara koyalım; İstanbul’a Kanal İstanbul’u yapmak, bu ihanetlerin hepsinden bin kat daha fazla ihanettir. Bu ve bunun gibi süreçler, dünyanın gerçeklerinden uzak, hele hele bugünün ekonomik pozisyonundan tamamen uzak, pandemiyi yaşayıp, can sağlığının, sağlık kavramının ön planda durduğu bir süreçte bunu da unutarak bu tür süreçlerle uğraşmanın aslında ne kadar duyarsız, insanların gerçek ihtiyacını görmekten uzak, doğayı hissetmekten uzak bir tavırla ülkeyi yönetme çabasının bir göstergesidir. Biz bu sürece, gerçekten o gözle bakıyoruz’’ diye konuştu.

Tolga ÖZDEMİR - KENT YAŞAM


 

Editör: Haber Merkezi