Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Erdoğan'a suikast girişiminde bulunan darbeciler hakim karşısında

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davanın ilk duruşması başladı.

        Fetullahçı Terör Örgütü'nündarbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davanın tutuklu sanıkları, ilk duruşma için gruplar halinde yargılamanın yapılacağı Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'na getirildi.

        FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "bir numaralı" sanık olarak yer aldığı iddianamede, 74 mağdur ve müşteki ile 44'ü tutuklu, 3'ü yakalama emriyle aranan 47 sanık bulunuyor.

        Bu arada duruşmanın yapılacağı yere gelen vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları taşıdı. 'Game over (oyun bitti) FETÖ' ve 'İdam isteriz' yazılı pankartlar açan vatandaşlar, darbeci askerler içeri alınırken "İdam isteriz", "FETÖ gelecek hesap verecek" diye slogan attı.

        AVUKATLAR SAVUNMAK İSTEMEDİ

        DHA'nın haberine göre, Mahkeme Başkanı duruşmayla ilgili bilgi verdi. CMK uyarınca sanıklara atanan avukatlardan bazılarının çekildiğini söyedi. Avukatlar istifa ederek savunmak istemedi. Bu nedenle Baro'dan yeni avukat istenecek. Mahkeme Başkanı duruşmanın 4 gün olarak planlandığını cuma ve pazartesi günleri duruşmaya ara verip, önümüzdeki hafta salı günü yeniden yargılamaya devam edeceğini söyledi.

        15 Mart'a kadar ilk duruşmaların süreceği bilgisini veren Mahkeme Başkanı diğer yargılamaların ise 24- 28 Nisan ve 5- 9 Haziran arasında yapılacağı bilgisini verdi. Duruşmaya kimlik tespiti ve yoklamayla devam edilecek.

        ERDOĞAN'IN AVUKATINDAN AÇIKLAMA

        Cumhurbaşkanı Erdoğana suikast girişimi davası

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Avukatı Hüseyin Aydın, 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye'nin daha önce yaşadığı darbelerden çok farklı olduğunu belirterek, "Bu darbe teşebbüsü aynı zamanda ülkeyi işgal girişimiydi. Bu anlamda bu darbe davaları ayrı bir öneme sahip." dedi.

        FETÖ davalarında sanıkların son derece sakin olduğunu ve sanıklarda herhangi bir pişmanlık belirtisi bulunmadığını gözlemlediklerini dile getiren Aydın, şöyle konuştu:

        "Zaten yaptıkları işin çok kutsal olduğuna o zaman inanıyorlardı. Bizim bugünkü gözlemlerimiz o inancın halen devam ettiği yönünde. Bu davadaki sanıklar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin en seçkin birliklerinde daha önce görev almış ve özel olarak yetiştirilmiş kişiler. Bu özelliklerine ek olarak, bizim de dosyada gözlemlediğimiz TSK içindeki örgütün en sadık mensupları. Bunları bir araya getirdiğimizde zaten çok sıra dışı bir profille karşılaşmış oluyoruz."

        Aydın, sanıkların bir kısmının Özel Kuvvetlerde, bir kısmının Hava Kuvvetlerinin en önemli operasyonel birliklerinden Muharebe Arama Timine, bir kısmının da Sualtı Taarruz Timine mensup olduğunu, bunların TSK'nın en önemli operasyonel timi durumunda bulunduğunu vurgulayarak, sanıkların savunmalarının "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı alıp bir yere götürme" yönünde olduğunu söyledi.

        Yapılan hazırlıklara, dosya kapsamındaki delillere ve özellikle operasyon sırasındaki davranışlara bakıldığında, sanıkların alıkoyma iradesinde olmadıklarının görüldüğüne işaret eden Aydın, "Cumhurbaşkanının varlığını ortadan kaldırma iradesiyle olay mahalline gelindiğine ilişkin hiçbir tereddüt bulunmuyor." dedi.

        Aydın, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye'nin daha önce yaşadığı darbelerden çok farklı olduğuna dikkati çekerek, "Bu darbe teşebbüsü aynı zamanda ülkeyi işgal girişimiydi. Bu anlamda bu darbe davaları ayrı bir öneme sahip. Başka önemli bir husus ise ilk defa tarihimizde TSK mensupları tarafından bir başkomutana, cumhurbaşkanına yönelik suikast girişiminin söz konusu olması. Bu anlamda da bu dava tarihimizde emsali olmayan bir dava olarak öne çıkıyor." dedi.

        "GERÇEK ANLAMDA BİR İTİRAFÇILIK GÖZLEMLEMEDİK"

        Aydın, bir basın mensubunun sorusu üzerine, sanıklarda gerçek anlamda bir itirafçılık gözlemlemediklerini belirterek, "Sanıkların bir kısmı bazı itiraflarda bulundular ancak itirafçılık -buradaki suçlar açısından Anayasal düzeni zorla değiştirme, Cumhurbaşkanına suikast girişimi gibi- itirafçılık ve etkin pişmanlığın ceza hukuku karşısında bir anlam ifade etmesi söz konusu değil." açıklamasında bulundu.

        "CUMHURBAŞKANIMIZIN MUĞLA'YA GELME NİYETİ YOK"

        Avukat Aydın, bir gazetecinin, "Sayın Cumhurbaşkanının önümüzdeki günlerde duruşmayı takip etmek için Muğla'ya gelmesi bekleniyor mu?" sorusu üzerine "Sayın Cumhurbaşkanımızın bu aşamada duruşmaları takip noktasında Muğla'ya gelme niyeti yok." yanıtını verdi.

        GÖREVSİZLİK TALEBİ REDDEDİLDİ

        Duruşma sanıkların kimlik tespiti ile başladı. Aralarında Gökhan Şahin Sönmezateş, Zekeriya Kuzu ve Cumhurbaşkanı'nın yaveri Ali Yazıcı'nın da bulunduğu sanıkların kimlik tespiti yapıldı. Sanıklar sabit ikametgahlarının bulunmadığını ve gelirlerinin olmadığını söyledi. Kimlik tespitinin yapılmasının ardından sanık avukatları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'da ikamet ettiğini, ayrıca olayın planlanma yerinin yine Ankara olduğunun ifadelerde belli olduğunu, bu nedenle de Muğla Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevsizlik kararı verip Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne görevi vermesini talep etti. Tutuklu sanıkların hepsi de görevsizlik kararı talep etti. Buna karşılık mağdur avukatları, duruşma savcısı olayın işlendiği bölgenin Muğla sınırlarında olmasından dolayı talebinin reddini istedi. Mahkeme de oybirliği ile CMK'nın 12. maddesi uyarınca görevsizlik talebini reddetti.

        İLK İFADE SÖNMEZATEŞ'TEN: TALİMATI SEMİH TERZİ'DEN ALDIM

        5 Temmuz Darbe girişimi Cumhurbaşkanına suikast timinin duruşmasında sanıkların ifadeleri alınmaya başlandı. İlk ifadeyi suikast timinin lideri ve 2 numaralı sanık Gökhan Şahin Sönmezateş verdi.

        • Türk Silahlı Kuvvetleri'ni içerisinde çeşitli tarikatlardan hala devam edenler var.

        Cumhurbaşkanına derdest edilmesi talimatını kimden aldığı sorulan Gökhan Sönmezateş, 15 Temmuz darbe girişiminde Özel Kuvvetler önünde Şehit Astssubay Başcavuş Ömer Halisdemir tarafından vurularak öldürülen darbeci General Semih Terzi ile ilgili bilgi verdi. Sönmezateş,"Semih Terzi çok yakın çalıştığım bir insandı. 11 Temmuz'da telefon görüşmesi yaptım. İkinci telefon görüşmesini de 13 Temmuz Çarşamba yaptım. Talimatı ondan aldım. Emir bana Genelkurmaydan geldi" Mahkeme başkanı Ankara'daki darbe toplantısına katılıp katılmadığı yönündeki soruya "Katılmadım" diyerek cevap verdi. O tarihlerde başka bir yerde olduğunu söyledi.

        Kesinlikle FETÖ'cü olmadığını iddia eden Sönmezateş, "Etkin pişmanlık yasasını kabul etmedim. Kabul etseydim FETÖ'cü olurdu. Pensilvanya'ya da gitmedim. Hiçbir tarikata da bağlı olmadım. Türk Silahlı Kuvvetleri'ni içerisinde çeşitli tarikatlardan hala devam edenler var" dedi. Mahkeme başkanının 'Helikopteri kim temin etti' sorusuna da 'MAK ve SAT timlerini ben belirlemedim. Gerçekten bilmiyorum. Şehitlerimize ben de çok üzüldüm" dedi.

        ŞOK İFADELER

        Habertürk haber merkezinden Neşet Dişkaya'nın haberine göre, ikinci savunması alınan Özel Özel Kuvvetler Timi'nin başındaki Şükrü Seymen ise, "Ben hiçbir şeyden korkmuyorum. Ben darbe yaptım. Bunun cezası idam bile olsa hiç canım yanmaz. İntihar olmayacağını bilsem sandalyeyi ben düşürürün. Benim yaptığım tek şey Gökhan Paşam ve Semih Paşam tarafından bana verilen görevi yapmaktı. Bize verilen görev Cumhurbaşkanını sağsalim Ankara'ya götürmekti" dedi.

        GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

        Muğla Adliyesi'nde alanın yetersiz olması nedeniyle sanıklar, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda oluşturulan mahkeme salonunda yargılanıyor.

        Muğla Ticaret ve Sanayi Odası etrafında Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı. Girişinde kontrol noktası oluşturulan binanın çevresi de bariyerle kapatıldı. Polis ekipleri, akredite olan gazeteciler, avukatlar ve sanık yakınlarını üst araması yaparak X-ray cihazından geçirildi.

        SANIKLAR İÇİN NE CEZA İSTENİYOR? İddianamede, 47 sanığın "Cumhurbaşkanına suikast", "anayasayı ihlal", "yasama organına karşı suç", "hükümete karşı suç", "silahlı terör örgütü yöneticisi olma", "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme", "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs etme", "kasten öldürmeye teşebbüs", "zincirleme şekilde cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama", "zincirleme şekilde silahla tehdit", "Cumhurbaşkanına hakaret", "zincirleme şekilde kamu görevlisine görevi nedeniyle hakaret", "kamu malına zarar verme", "mala zarar verme", "nitelikli olarak konut dokunulmazlığının ihlali" ve "nitelikli yağma" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor. Saldırıyı gerçekleştiren FETÖ'nün "suikast timi"ndeki biri firari 37 asker için en az 6'şar kez ağırlaştırılmış müebbet talep ediliyor.
         Image Title 1  Image Title 2
        Description

        Topuz, yaptığı açıklamada, duruşmanın 20 Şubat'ta Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki salonda başlayacağını belirterek, Muğla'daki davanın önem arz ettiğini söyledi. Salonda, sanıklar ve yakınları, avukatlar ve basın mensupları ile şehit yakınları ve olaydan zarar görenler için yer ayrıldığını belirten Topuz, görüntü ve ses sistemlerinin de yer aldığı salonda her türlü güvenlik önleminin de eksiksiz alındığını kaydetti.

        Fetullahçı Terör Örgütü tarafından 15 Temmuz 2016'da bir darbe teşebbüsünde bulunulduğunu hatırlatan Topuz, "Biz, o geceden itibaren soruşturmamıza başladık. Yaklaşık 5 aylık sürede özellikle Marmaris'teki otel baskınına iştirak eden askerlerle ilgili soruşturmamızı bitirdik ve kamu davamızı açtık. Duruşma 20 Şubat'ta başlıyor. Bununla ilgili bütün tedbirlerimizi aldık. Duruşmanın yapılacağı salonumuzla ilgili de tedbirlerimizi aldık." dedi.

        "TÜRK TARİHİNİN EN ÖNEMLİ DAVALARINDAN BİRİ"

        Davanın kamuoyunca yakından takip edildiğini anlatan Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz, şunları söyledi:

        "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın taraf olduğu tek dosya bu salonda yargılaması yapılacak dosyadır. Dolayısıyla Türk tarihinin en önemli davalarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Özgül ağırlığı en fazla olan bir dava. Kaldı ki 15 Temmuz gecesi Marmaris'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik gerçekleştirilmeye çalışılan eylem sonuca ulaşmış olsaydı, iyi ki ulaşmadı, bugün çok farklı şeyleri konuşuyor olabilirdik. Dolayısıyla bu özgül ağırlığa uygun bir soruşturma yaptık."

        • Erdoğan'a yönelik gerçekleştirilmeye çalışılan eylem sonuca ulaşmış olsaydı, iyi ki ulaşmadı, bugün çok farklı şeyleri konuşuyor olabilirdik.

        Topuz, soruşturma aşamasında toplanabilecek bütün delilleri topladıklarını, tahminen 2 bin civarında kriminal inceleme yaptırdıklarını, 300-400 civarında kriminal rapor çıktığını anlattı.

        Mahkeme süresince içeride ve dışarıda tüm güvenlik önlemlerinin polis ve jandarma ekipleri tarafından sağlanacağını vurgulayan Topuz, "Biz burada hem gelen sanıkların güvenliğini hem gelecek şehit yakınları, suçtan zarar görenlerin güvenliğini almak için özellikle Emniyet Müdürlüğü görevlileri ile çalışmalarımızı yaptık. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri sanıkların güvenliğini alacak. Her ihtimali gözeterek çok sayıda toplantı yaptık. Şu ana kadar her şey yolunda. Gerekli tüm önlemler alınmış durumda." dedi.

        KİMLER YARGILANIYOR 15 Temmuz gecesi gerçekleşen suikast girişimiyle ilgili Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü lideri Fetullah Gülen, Gökhan Şahin Sönmezateş (Tuğgeneral), Şükrü Seymen (Binbaşı), Taner Berber (Binbaşı), İsmail Yiğit (Yüzbaşı), Mehmet Öztürk (Yüzbaşı), Bahadır Sagun (Yüzbaşı), Muammer Gözübüyük (Yüzbaşı), Mustafa Serdar Özay (Yüzbaşı), Murat Köse (Üsteğmen), Burkay Karatepe- (Yüzbaşı), Enes Yılmaz (Üsteğmen), Ergün Şahin (Yüzbaşı), Mehmet Demir (Üsteğmen), Mehmet Cantaz (Yüzbaşı), Haldun Gülmez (Yüzbaşı), Ali Sarıbey (Üsteğmen), Hasan Arslanbay (Üsteğmen), Selman Çankaya (Astsubay), Zekeriya Kuzu (Astsubay), Abdülhamit Gülerden (Astsubay), Ömer Faruk Göçmen (Astsubay), Serkan Elçi (Astsubay), Ekrem Benli (Astsubay), İlyas Yaşar (Astsubay), Gökhan Güçlü (Astsubay), Erkan Çıkat (Astsubay), Muhammed Burak İpek (Teğmen), Yakup Özcan (Astsubay), Murat Dağlı (Albay), Zeki Göçmen (Albay), Yücel Ekizoğlu (Yarbay), Haydar Murat Özden (Üsteğmen), Ali Aktürk (Yüzbaşı), Davut Uçum (Yarbay), Aydın Özsıcak (Astsubay), Ahmet Koçan (Astsubay), Murat Gösterit (Astsubay), Cenkbahadır Avcı (Albay), Tezcan Kızılema, (Tuğamiral), Özay Cödel (Yüzbaşı), Osman Kılıç (Albay), Ali Yazıcı (Albay) Cumhurbaşkanı Başyaveri, Ünsal Coşkun (Tuğgeneral), Özcan Karacan(Yarbay), Ramazan Elmas (Albay), Hüseyin Yılmaz (Yarbay) yargılanıyor. Yargılanan sanıklardan halen ABD'de bulunan Fethullah Gülen ile birlikte Burkay Karatepe ve Özcan Karacan halen firari durumda.

        DARBECİ ASKERLER ERDOĞAN'IN KALDIĞI OTELE BÖYLE GİRMEYE ÇALIŞMIŞTI

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ