Büyük Torbalı

İlk hasadı yaptılar

2023 Eğitim Vizyonu doğrultusunda çocukların ilgi, yetenek ve mizaçlarına yönelik gelişimleri için Milli Eğitim Bakanlığı’nca pilot uygulama için belirlenen ilkokul ve ortaokullarda Tasarım-Beceri Atölyeleri kurulması planlandı.21. yüzyıl becerileri, yükseköğretim alanları ile bilim, sanat, kültür, spor ve yaşam becerileri odaklı olarak değerlendirilerek 11 atölye modeli ortaya çıkarıldı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
İlk hasadı yaptılar
198 Görüntüleme
02 Aralık 2019 - 11:25
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Beceri atölyesi branşları fen bilgisi, teknoloji, matematik ve mühendislik atölyesi, yazılım ve tasarım atölyesi, görsel sanatlar atölyesi, ahşap ve metal atölyesi, müzik atölyesi, drama atölyesi, dil ve eleştirel düşünce atölyesi, yaşam becerileri atölyesi, bahçe ve hayvan bakımı atölyesi, salon sporları atölyesi ve açık hava sporları olarak belirlendi. Bu kapsamda pilot uygulama yapılacak okullarda atölyeler içerisinden ihtiyaçlar, çevresel faktörler, insan kaynakları (öğretmen) özellikleri, öğrencilerin ilgi, ihtiyaç ve yeteneğine göre öğretmenler kurulu kararı ile bilim, kültür, sanat, spor ve yaşam alanlarının biri seçilebiliyor. Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı tüm okullarda da bu kapsamda alt yapı çalışmaları başlatıldı.
YER SORUNU YOK
Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürü Cafer Tosun beceri tasarım atölyeleri ile ilgili olarak ” Tasarım-beceri atölyeleri için fiziki mekanı uygun olan okullarda özel bölümler oluşturuluyor, fiziki mekanı yeterli olmayan okullarda ise okul bahçelerinde her hangi bir köşe, kullanılmayan, atıl bir bölüm, okul veya birimin tasarım ve beceri atölyesine dönüştürülmesi mümkün ” dedi .
ÜÇ OKULDAN ÖRNEK ÇALIŞMALAR
Torbalı’da üç okulda Bahçe Bakım Atölyesi kapsamında mükemmel örnek çalışmalar gerçekleştirildi. Ayrancılar İlkokulunda öğrencilerin oyun alanı olarak kullanmadıkları iki duvar arası bir alanı tasarım ve beceri alanına dönüştürülerek “Anasınıfı Bostanı” ismini verdikleri alanda öğretmenleriyle birlikte organik tarıma başlayan minikler toprağa dokunmanın ve bitki yetiştirmenin keyfini yaşıyor. Bostanlarına kışlık sebzeler diken minikler boş zamanlarında bitkilerinin sulama ve bakım işlerini yapıyor. Öğretmenleri ise bu tür uygulamalı eğitim faaliyetlerinin öğrencilerin sosyal ve psikolojik gelişimlerine büyük katkı sağladığını belirtiyor.
İLK HASADI YAPTILAR
Yeniköy İlkokulunda ise düzenlenen organik tarım alanında yaz döneminde ekilen ürünlerin mahsulü alındı. Toplanan ürünlerden çeşit çeşit reçeller, turşular ve kurutmalık gıdalar yapıldı. Bahçenin sulamasının damlama sistemi ile yapıldığını belirten okul yetkilileri bu şekilde su israfının önüne geçtiklerini ifade ettiler. Organik tarım konusunda öğrencilerin bilinçlendirilmesini sağlayan proje kapsamında kesinlikle tarım ilacı kullanılmadığı vurgulandı. Ayrıca öğrenciler teknolojik cihazların esaretinden kurtularak toprakla ve bitkiyle tanışma imkanı sağlıyor. Öğrencilerin okulda bakım ve beslenmesini sağladıkları iki evcil hayvanları da bulunuyor. Yazıbaşı Ortaokulu ise bahçe bakım atölyesi kapsamında öğrencilerine bilgilendirme semineri verildi. Organik tarımın incelikleri, hangi toprakta hangi ürünlerin yetişebileceği, hasat teknikleri, tarımsal ilaçların doğaya, canlılara ve dolayısıyla insanlara verdiği zararlar, geleneksel tohum kullanmanın önemi konusunda bilgiler alan öğrenciler, okullarının bahçesinde çalışmaya ve alın teri dökmeye başladılar. Bu işe başladıklarında öğrencilerinin tarımda kullanılan çapa, tırmık, kürek gibi el aletlerini bile tanımadıklarını belirten okul idarecileri şimdilerde öğrencilerin tarımın birçok püf noktasını uygulayarak kavradıklarını belirtti.
BAŞKA NELER VAR?
Torbalı’da kurulma aşamasındaki diğer tasarım-beceri atölyeleri ilerleyen günlerde öğrencilerin kullanımına sunulacak. Çaybaşı 80. Yıl İlk-Ortaokulunda kurulumu devam eden müzik atölyesi, Şehit Onbaşı Mustafa Eser İmam Hatip Ortaokulunda kurulumu devam eden Z-Kütüphane ile Salon Sporları Okçuluk Atölyesi ve Şehit Onur Ensar Ayanoğlu Ortaokulunda kurulmakta olan Fen ve Teknoloji Atölyesi kapsamındaki Robotik Kodlama Atölyesi, Görsel Sanatlar Atölyesi kapsamındaki Ebru Atölyesi ve Drama Atölyesi çok yakında hizmete girecek tasarım-beceri atölyeleri arasında yer alıyor.
YASİN GÜLCÜ

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web