TEOG'da ilk gün sona erdi

MEB tarafından ortaokul 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen ikinci dönem merkezi ortak sınavların ilk gün oturumu tamamlandı. Sınava 1 milyon 185 bin öğrenci katıldı. Soru ve cevaplar yarın yayımlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) merkezi ortak sınav sistemi kapsamında, ortaokul 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen ikinci dönem merkezi ortak sınavların ilk gün oturumu sona erdi.

1 milyon 185 bin 328 öğrencinin katıldığı sınav, yurt içinde 970 merkezde, 16 bin 257 okulda ve 94 bin 225 salonda, yurt dışında ise 15 merkezde, 22 okulda yapıldı.

Birinci gün oturumunda adaylara sırasıyla Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi soruları yöneltildi. Ortak sınavlar, Türkiye saatiyle 09.00, 10.10 ve 11.20'de aynı anda başladı ve saat 12.00'de sona erdi.

Veliler, sınava giren çocuklarını heyecanla bekledi

Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru soruldu ve öğrencilere A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört kitapçık verildi. Adaylara her ders için 40 dakika süre tanındı.

Ortak sınavın yarınki ikinci oturumunda adaylara, fen bilimleri, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sorular yöneltilecek.

Cevaplar yarın açıklanacak

Merkezi ortak sınavların soru ve cevapları ile çözüm videoları, yarın saat 14.00'ten itibaren "www.eba.gov.tr" adresinde yayımlanacak.

'Sınavsız geçişin bir başlangıcı'

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin sınav sonrası yaptığı açıklamada, "Bu sınav, sınavsız geçişin bir başlangıcıdır. Kademeler arası sınavsız geçiş ancak böyle hayata geçirilebilir. Gelecek yıllardan itibaren sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin yerleştirme puanlarına etki edebileceği bir sistem oluşturmak için çalışma yaptıklarını söyledi.

Tekin şu açıklamayı yaptı: "Çocuklarımızın normal dönemlerde eğitim öğretimlerine devam ederken eksik bıraktıklarını düşündüğümüz ve bu sınavlar yüzünden devam edemedikleri konular oluyordu. Çocukluklarını yaşayabilecekleri bir ortam, bireysel yeteneklerini geliştirebilecekleri ortam eksik kalıyordu. Okul başarılarını önemsediği için sanatsal, sosyal, sportif ve kültürel yönlerini açığa çıkaramıyorlardı. Biz çocuklarımızın bu yeteneklerini de geliştirmeyi arzu ediyoruz. 'Temel eğitimden orta öğretime geçiş sürecinde bu tür etkinliklerini kayıt altına alalım. Çocuğumuz ortaokula başladığı günden itibaren haftada iki saat gitar kursuna, tiyatro kursuna giderse veya spor kulübü bünyesinde spor yaparsa, bunları kayıt altına alalım, bunlar üzerinden katsayı hesap ederek, temel eğitimden orta öğretime geçerken kullanabilelim.' demiştik. Bununla ilgili altyapı sürecimiz maalesef 15 Temmuz sebebiyle sekteye uğradı. Belki önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren ekleme yapılabilir."

Bu konularda ilginizi çekebilir