Ilıca Mahallesi´ndeki ?Ziyaret? açılışa hazırlanıyor

İlçemiz Tohma boyunda bulunan Ilıca Mahallesi´nde geçtiğimiz yıl yeniden inşa edilen ?Ziyaret? açılışa hazırlanıyor.

Ilıca Mahallesi´ndeki ?Ziyaret? açılışa hazırlanıyor
Gündem 28.09.2019 14:40:39 3118 0

İlçemiz Tohma boyunda bulunan Ilıca Mahallesi´nde geçtiğimiz yıl yeniden inşa edilen ?Ziyaret? açılışa hazırlanıyor.

Mahallede yaşayan hayırsever iş adamı Hanifi Özbey´in gayret, katkıları ve yöre halkının maddi destekleriyle günümüz mimari estetiği ile tekrardan inşa edilen Ziyaretin yapımı tamamlandı.

Gazetemiz muhabirine açıklamalarda bulunan hayırsever Hanifi Özbey, mahalleye kazandırılan bu güzel eserde emeği bulunan herkese teşekkür ettiğini söyledi.

Özbey, ?Ziyaretin? yeniden inşasında proje hazırlanması ve teknik mevzuların takibi konusunda Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfının çok ciddi destekler verdiğini belirterek, ?Vakfımız sayesinde bu güzide eseri mahallemize çok şükür kazandırdık. Ben şahsım ve mahallem adına Vakıf Başkanımız Hamid Hamidettin Ateş Efendi´ye en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Eksiklerin giderilmesi hususunda Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan ve Darende Belediye Başkanı İsa Özkan´dan çevre düzenlemesi hususunda kendilerinden söz aldık. Kısa bir süre sonra yapılacak olan çevre düzenlemesi ile ?Ziyaretimiz? son halini almış olacak. Birçok etkinliğin olacağı hayır buluşmalarının yapılacağı mekânı Ilıca ile birlikte yöre halkının istifadesine sunacağız. İnşallah bu yıl kalan eksikler tamamlanır önümüzdeki yılda açılışını yaparız.? dedi.

Eski belediye başkanı Şeyh Hamit Özbey de Ilıca Mahallesi´nde bulunan ?Ziyaret? hakkında şu bilgileri aktardı;

?Şehitlik´tekilerin isimleri Muhammed Hanifi ve Yusuf´tur. Ayrıca Züleyha isminde bir de kız kardeşlerinin bu civarlarda olduğuna inanılır. Alican ismindeki zat Kölüklerdeki ziyarettedir. Ali Seydi ismindeki zat, Hekimhan-Kurşunlu İriağaç köyündedir. Horasan erenlerinden 5 kardeş oldukları anlatılır. Muhammed Hanefi ve Yusuf ile Züleyha ismindeki kardeşleri de Ilıca´dadır. Mahallemizden Koca Hallo Öztürk hasta olur. Onu ziyaret için Kurşunlu İriağaç köyündeki Ali Seydi ziyaretine götürürler. Bir müddet orada yatar ve uyur. Rüyasında Ali Seydi Efendi´yi görür, ona şöyle der:

?Benim büyüğüm Alican Efendi size daha yakın orayı bırakıp buraya niye geldiniz, orayı ziyaret etseydiniz.? der.

Ilıca´daki şehitlik yerinin tespiti şöyle olmuştur:

Mahallemizden Mulla Hasan Özbey?in dünyaya gelen çocukları yaşamazmış. Hanımı bir gece rüyasında Şehitlikte yatan Muhammed Hanifi Baba´yı görmüş. Hanifi Baba, Hanıma; ?Bey´in duvar ustası, benim ve kardeşimin kabrini yerini ihya ederseniz Allah size üç çocuk ihsan eder, isimlerini Muhammed Hanifi, Yusuf ve Züleyha koyarsınız.? demiş. Civarda veli bir zat olarak bilinen Çoban Osman´a konuyu sormuşlar. O da manevî bilgisi daha çok olan Keçemağaralı Nasrullah Efendi´ye biriyle haber göndermiş. Nasrullah Efendi, harmanlar kalkınca gelirim demiş. Güze doğru Ilıca´ya gelip kabir yerlerini göstermiş. Kabirlerin, bir bina yapılarak üzerinin örtülmesine karar verilmiş.  Direkler atılacağı zaman Nasrullah Dede direğin birini kabul etmemiş. ?Bu uygun değil. Nereden aldın bu çalıntı malı?? Demiş. Usta komşusuna o direği nereden temin ettiğini sorunca ?İzinsiz birinin damından almıştım onu da size verdim.? diye itiraf etmiş. Haram malı binaya direk olarak kabul etmemiş büyükler.  Rüyayı gören hanım ve eşi Mulla Hasan Özbey´in türbenin yapımından sonra üç çocukları oldu. İsimlerini Muhammed Hanifi, Yusuf ve Züleyha koydular. Halen hayattalar.

1990´lı yıllarda Hallo Dayı diye bilinen babam Hacı Halil Özbey,  Hamid Hamidettin Ateş Efendi´yi bu ziyaret yerine davet etti. Kabirler ziyaret edilirken isimlerin unutulmaması için bir kitabe yazılmasını istedi. Hamidettin Efendi´de Somuncu Baba´nın müezzinine iki kitabe hazırlattırır. Mermerle düzenlenen kitabeler kabirlerin yanına kondu. 2018 yılında Hanifi Özbey ve mahallemizdeki hayırseverlerin katkısıyla Ziyaret çok güzel bir şekilde yeniden inşa edildi. Bu eserin meydana gelmesinde katkısı bulunan herkese teşekkür ederiz.