Zihni AĞIRMAN


İLÇELERDEKİ SİYASİ NABIZ -2


Seçim günü gelip çattı

On gün sonra sandığa gideceğiz.

Önceki yazımda Trabzon´un batı ilçelerindeki siyasi nabzı değerlendirmiştim, bugünkü yazımda da doğu ilçelerine bakacağız.

En ücra iki ilçe

Çaykara ve Hayrat

Çaykara´da AK Parti´den Hanefi Tok, CHP´den Hasan Düzgün, Saadet Partisi´nden Hasan Abanoz, Bağımsız Türkiye Partisi´nden Mehmet Akıl, BBP´ten Rıfat Taşkın, İyi Parti´den Hanife Birinci ve Mehmet Kara bağımsız olarak seçime girecek.

Trabzon´un tek kadın belediye başkan adayı Hanife Birinci´yi tebrik etmek lazım 5 aday adayıyla yarışacak.

AK Parti için Çaykara´da sorun görünmüyor Hanefi Tok banko gibi. Ancak kadın adaya, kadınların iyi destek vereceği bir gerçek. Şu unutulmamalı seçimin sonucunu kadınlar belirler. 

Dernekpazarı´nda yarış mevcut belediye başkanı Dr. Mehmet Aşık ile AK Parti eski ilçe başkanı Zeki Avni Usta arasında geçecek. Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak´ın ilçesindeki mitingi seçimin Aşık´a dönmesi için kırılma noktası olduğunu diyebiliriz. Eyüp Aşık yeğeni Mehmet Aşık´a destek için ilçede zaman zaman ilçeye gelip çalışmalara katılıyor. 

Hayrat.

Trabzon´un doğudaki son noktası.

Hafta içinde oradaydık. Vatandaşlarla hasbihal olduk. Seçimin nabzını tutmaya çalıştık.

Şüphesiz üç dönem AK Parti´den belediye başkanlığı yapan Mehmet Nuhoğlu´nun gücü var. O gücün kırılması zor gibi görünse de seçim sathına yaklaştığımız şu günlerde AK Parti adayı Salih Öztel´in müthiş bir çıkış yaptığını söylemek mümkün. Zira bu ilçede AK Parti´nin oyları yüzde 90 seviyelerinde ve Türkiye´de birinci olan ilçe. Hayrat´ta yarış iki isim arasında geçecek. İpi kıl payı kim göğüsleyecek. 

Of, Trabzon´un en büyük ilçelerinden biri. Şu bir gerçek. AK Partili Başkan Salim Salih Saralioğlu ilçedeki ağırlığını iyice hissettirdi. Hafta içi olmasına rağmen şehir merkezi cıvıl cıvıl. Güzel hizmetler yapıldı. Bugünkü gazetemizde icraatları görmeniz mümkün. Bir kaymakamlık, bir belediye binası yapıldı her şeye değer. Elbette Bakan Süleyman Soylu´nun faktörü büyük. Miting etkili oldu. İlçe başkanı Hakan Terzioğlu boşluk bırakmıyor. Hizmetlerle kimseye nefes aldırmıyor desek yerinde olur. Jandarma binası ihale edildi. Stadyum yapıldı, hastane inşaatı sürüyor. Bağımsız aday Güngör Saral´ın da seveni çok. Güleç, nazik, mütevazı. İddiali. Of´taki seçim yine Saral ailesi arasında geçecek. Salim Salih Saralioğlu´nun en güçlü rakibi Güngör Saral desek yerinde olur. 

Sürmene´de seçim AK Parti adayı mevcut başkan Rahmi Üstün ve BBP adayı Orhan Kahveci arasında geçecek. Rahmi Üstün´ün ilçede güzel hizmetleri oldu. Oylum Belediye Başkanlığından sonra Vakıflar Bölge Müdürlüğü yapan Orhan Kahveci halka ve halka hizmet etmeyi ilke edindiğini söyledi. AK Parti´den aday adayı oldu, aday olamayınca geri adım atmadı, dik durdu BBP´den seçime giriyor. Sürmene´de seçim bu ikili arasında geçer. 

Araklı´da Recep Çebi faktörü var. Milletvekili Bahar Ayvazoğlu ilçesini boş bırakmıyor. Trabzon´un en büyük ikinci ilçesi. Başkan Recep Çebi´nin güzel hizmetlerinin yanında eleştirilen yönleri de var.  Saadet Partisi adayı Ümit Çebi yeniden diyerek aday oldu. Seçim iki Çebi arasında geçer ancak köylerdeki oylar belirleyici olur. Hangi aday kırsaldan daha çok oy alırsa seçimi kazanır. Recep Çebi´nin güler yüzlülüğü, Cumhur ittifakının adayı olması artı avantajıdır. 

Arsin´de de ikili yarış var. AK Parti adayı Muhammet Sait Gürsoy ve Saadet Partisi adayı eski başkan Ramis Sunguroğlu. Sunguroğlu, kendine güveniyor. Başkanlık tecrübesi ve Yeşilyalı eski Belediye Başkanı Hüseyin Fidan gibi önemli avantajları var. Arsin´de AK Parti gerçeğini unutmadan ilk kez bu seçimlerde Gürsoy ailesinin de Sait Gürsoy7un yanında kenetlendiğini yazmak isterim. Sonucu en fazla merak edilen ilçelerden biri de Arsin olacak. Sait Gürsoy sakin güç. AK Parti´nin adayı. İstekli. Nefes nefese bir yarış olur.    

Yomra? Trabzon´un Çankaya´sı. Son yıllarda en hızlı gelişen ve büyüyen ilçe. Herkesin gözü bu ilçede. AK Parti adayı İbrahim Sağıroğlu ilçede önemli hizmetlere imza attı. Değer kazandırdı. Çok da sevilen bir isim. Cumhur ittifakı´nın adayı. Bir taraftan AK Parti diğer taraftan MHP´nin gücü birleşince işi daha da kolaylaşıyor. En güçlü rakibi Millet ittifakı İYİ Parti´nin adayı Mustafa Bıyık söylemleri ve vaatleriyle dikkat çekti. Ancak partisinin ilçe yönetimi İbrahim Sağıroğlu lehinde istifa etmesi sonuca etki edecek nedenlerden biri. Sağıroğlu rahat.

Maçka´da Koray Koçhan gerçeği var ancak CHP adayı Musa Turan güçlü bir isim. Cumhur ittifakının AK Partili adayı mevcut başkan Koray Koçhan´ın hem yerelde hem de genelde iktidar avantajı var. Musa Turan birlikte yöneteceğiz, üreteceğiz, kalkınacağız diyor. Hem Koçhan hem de Turan güler yüzlü iki insan. Renkli bir seçim olacak. Bütün ilçeler için şunu söylemek mümkün. İlçe merkezlerinde her ne kadar iktidar ile muhalefet arasındaki makas farkı daralmış gibi görünse de köyler hep AK Parti diyor.