Afşin İlçe Emniyet Müdürlüğü, ilçe esnafını dolandırıcıların sıklıkla kullandığı yöntemlerden biri olan 'tırnakçılık' olaylarına karşı dikkatli olması konusunda uyardı.

Günümüzde dolandırıcılar tarafından sıklıkla kullanılan yöntemlerden bir tanesi de 'tırnakçılık'.  İlçe Emniyet Müdürlüğü, Afşin'deki esnafları, meydana gelen tırnakçılık ve dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli olmasını istedi.

Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Dolandırıcılar tarafından kullanılan tırnakçılık eylemi alışveriş esnasında alınan mal bedeli ödenen para ve para üstü alınması esnasında el çabukluğu ile gerçekleştirilen dolandırıcılık eylemidir. Tırnakçı olarak tabir edilen şahıslar özellikle işyerinin yoğun olduğu zamanlarda veya iş yeri yetkilisinin dalgın olduğu, telefon görüşmesi yaptığı zamanlarda satıcının zaaflarından faydalanarak tırnakçılık eylemini gerçekleştirirler. Almış olduğu bir mal karşılığında parayı vermediği halde para üstü almak veya para üstü aldıktan sonra alışverişten vazgeçerek ilk olarak ödediği parayı geri istemek şeklinde karşımıza çıkabilir. Esnaflarımızın özellikle yaz aylarında artan nüfus ve yoğunlaşan alışveriş anlarında çok dikkatli olmaları gerekmektedir." denildi.

Alışveriş yapan şahısların yabancı olması, sürekli fikir değiştirmesi, alışverişten vazgeçmesi, başka bir iş veya müşteri ile meşgul olduğu esnada kendisine ısrarla para uzatan ve para üstü talep eden şahısların olması esnafların tarafından tırnakçılık eylemine maruz kalabileceği yönünde kuvvetli emareler olarak değerlendirilebileceğini ifade eden yetkililer, esnafların alışveriş işlemlerinde daha dikkatli olması yönünde uyararak, "Çok aceleci davranmadan müşteriler ile sırayla ilgilenmesi, para aldığı ve para üstü verdiği şahıslara dikkat ederek ve mutlaka alınan veya üstü verilen paraların doğru bir şekilde sayıldığından emin olduktan sonra alışverişi tamamlamaya özen göstermesi gerekmektedir." açıklamasında bulundu.

El çabukluğu ile gerçekleştirilen dolandırıcılık olaylarının önüne geçilmesi için en önemli unsurlardan birinin de işyerlerinde bulunan güvenlik kamerası sistemi olduğuna değinen yetkililer, şu açıklamada bulundu:

"İşyerine giriş çıkış yapan, alışveriş yaptıktan sonra ödeme yapan şahısların bulunmuş olduğu bölgelerin güvenlik kamerası ile kayıt altına alınması, suç işlendikten sonra şüpheli şahısların tespiti ve yakalanmalarında çok önemli yer tutmaktadır. Günümüzde sık sık karşılaştığımız sahte para, tırnakçılık vb. dolandırıcılık olaylarında kolluk birimlerimizin gayret ve çabaları doğrultusunda belirli ölçüde azalma olmuştur. Ancak esnaflarımızın biraz daha dikkatli ve duyarlı davranmaları, hem kendilerinin mağdur olmalarının önüne geçilmesi hem de suçların önlenmesine ve suçlulara fırsat verilmemesi adına çok önemli olarak görülmektedir."

Editör: Haber Merkezi