İlaç kıtlığını Meclis gündemine taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, zam açıklaması sonrası yaşanan ilaç sıkıntısını Meclis gündemine taşıdı.  Yüceer, hastalar için hayati önem

GÜNDEM 19.01.2017 20:20:00 0
İlaç kıtlığını Meclis gündemine taşıdı

ÖNERGE VERDİ

 

Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, eczanelerde yaşanan ilaç sıkıntısını Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığına Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Yüceer, döviz kurlarındaki önlenemeyen yükseliş, piyasalardaki güvensizlik ve siyasi belirsizliğin ilaç fiyatlarına zam olarak yansıdığını kaydetti.

 

“TÜM İLAÇLARI KAPSAYACAK”

 

Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nun (FDK) Ocak ayında yaptığı toplantıda ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kurunun değerinin 2.1166 TL'den 2.3421 Türk Lirası'na çıkarıldığını kaydeden Yüceer, “İlaçlar 20 Şubat’tan itibaren yüzde 10.6 oranında zamlı satılacak. Zam piyasada bulunan tüm ilaçları kapsayacak” dedi.

 

İNSAN SAĞLIĞINI HİÇE SAYIYORLAR

 

İlaçta dışa bağımlılık ve piyasadaki ilaçların yüzde 90’a yakınının ithal olması nedeniyle zam açıklaması sonrası eczanelerde ilaç sıkıntısı yaşanmaya başladığını ifade eden Yüceer, insanların sağlığını hiçe sayıp,fırsatçılık yaparak, ilaçları zamlı satmak isteyen ilaç firmaları depolara, depolar da piyasaya ilaç vermekten kaçındığını, bu nedenle de hastaların10 ilaçtan 9’una ulaşamadığını kaydetti. Hastaların mağdur olmaması için denetimlerin sıklaştırılmasını isteyen Yüceer, reçeteli alınan ilaçlarda vatandaşların zamdan etkilenmemesi için Sağlık Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tedbir alması gerektiğini belirtti. CHP’li Yüceer, hastalar için hayati önem taşıyan antibiyotikler,  tansiyon ilaçları, kanser ve kan ilaçlarının erişimine ulaşımında sıkıntı yaşandığını ifade etti.

 

BAKAN’A SORULAR YÖNELTTİ

 

Yüceer, TBMM Başkanlığına Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle “ Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 27’nci maddesi 2’nci fıkrası (a) bendinde Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu “İlaçların ruhsatlandırılması, üretimi, depolanması, satışı, ithalatı, ihracatı, piyasaya arzı, dağıtımı ile ilgili standartları belirlemek, bu faaliyetleri yürütecek kamu ve özel hukuk tüzel kişileri denetlemek ” denilmektedir. Bakanlığınız ilaç sıkıntısının giderilmesi için hangi önlemleri almıştır? İlaç depolarına ve ithalatçı firmalara yönelik kaç denetim yapılmıştır? İdari ve cezai işlem uygulanmış mıdır?Reçeteli alınan ilaçlarda vatandaşların zamdan etkilenmemesi için alınacak önlemler nelerdir? 2002 yılından itibaren ayrı ayrı gösterilmek üzere ithal edilen ilaç sayısı ve ödenen para miktarı nedir? İlaç sıkıntısının yaşanmaması için milli ilaç sanayiinin tekrar kurulması ve güçlendirilmesi yönünde herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?” sorularını yöneltti.