Edirne İl Mahalli Çevre Kurulu Toplantısı dün yapıldı. Toplantıda Edirne genelindeki SYDV (Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları) tarafından, ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak kömürlerin kalori oranları ile ilgili Keşan’ı çok yakından ilgilendiren bir karar alındı. Yapılan toplantı sonrasında, SYDV tarafından, ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak kömürlerin, geçen yıl dağıtılan kömürler yani 4000 kalori ve % 3’ten fazla kükürt oranın sahip kömürler olacağı öğrenildi. Gerekçe olarak ise, SYDV’nin dağıttığı kömürlerin tedarikçisi olan Türk Kömür İşletmeleri’nin, istenilen kalori ve kükürt oranına sahip kömürleri Trakya’da bulamaması gösterildi. Toplantıda alınan karara sadece Keşan Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan karşı çıktı. Konuya ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Özcan, “Benim ret oyuma karşılık Sosyal Yardımlaşma geçen sene dağıttıkları kömürün aynısını dağıtma kararı aldı. Vatandaşlara 5800 kalori diye zorladılar, vatandaşlar da buna uydu. Vatandaşlara 4000 kalori ve % 3 kükürt oranından fazla olan kömürleri dağıtacaklar. İşin garip tarafı da kömürler gelmiş. Paşayiğit Muhtarı bana ‘Kömürleri nereye indirelim?’ diye sordu. Her şey ayarlanmış sadece onay bekleniyormuş. Ben bu duruma karşı çıktım. ‘Bunu vatandaşlara anlatamayız’ dedim. Vali yardımcısının; ‘Anlatacağız, göğüsleyeceğiz’ şeklinde sözleri oldu. Bakanlar kurulu her yıl Ocak ayı toplanıp ihtiyaç sahipleri vatandaşlara verilecek kömür işini Türkiye Kömür İşletmeleri’ne veriyor. Türkiye Kömür İşletmeleri de 12 Nisan’da alınan karara uygun kömürü Trakya’da bulamamış. Gerekçe olarak bunu söylediler.” dedi.
“BU HAVAYI EDİRNELİLER SOLUMUYOR BİZ SOLUYORUZ”
Doğalgaza geçişin, maddi durumu kötü vatandaşlar için zaman alacağını ve bu kömürlerin önümüzdeki yıllarda da kullanılacağını aktaran Başkan Özcan, “Alınan bu karar karşısında çok canım sıkıldı. Ben şimdi kömür satanlara ne diyeceğim. Vatandaşlara bu durumu nasıl anlatacağım? Ben o karara nasıl ‘Evet’ derim. Yıllardır kömür ile uğraşıyoruz, yakıcılara eğitim veriyoruz, apartman yöneticilerine eğitim veriyoruz. GAZDAŞ yetkilileri de bilgilendirme toplantısı yapacak. Biz bunlarla uğraşıyoruz. Kontrol ekiplerini kurmuşuz. Ben şimdi nasıl engel olacağım. Eski tip kömürler Keşan’a girecek. Keşanlıların da bu durum için bir şeyler yapması lazım. Bu havayı Edirneliler solumuyor biz soluyoruz.” şeklinde konuştu. Bilindiği üzere, İl Mahalli Çevre Kurulu, daha önce, Keşan'da hava kirliliğini önlemek için, 5800 kalori üstü ve en fazla % 1.6 kükürt oranına sahip kömür kullanımı şartı koymuştu. Bu kararın SYDV’nin dağıtacağı kömürler ile delinmesi, hava kirliliği ile boğuşan Keşan için ne gibi olumsuzluklar yaratacağı da merak ediliyor.
SGK YETKİLİLERİ İLE GÖRÜŞTÜK
Açıklamasının devamında Özcan, Ankara ve Edirne’den gelen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri ile buluştuklarını ve Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi’ni gezdiklerini de ifade ederek, “SGK yetkilileri buradaki yeri mallığına almayı düşünüyorlar. Maliye hazinesinden ve Emlak Daire Başkanlığı’ndan yetkililer de vardı. Bu yetkililer buradaki mala tarafsız bir göz ile bir takdir belirleyecekler. Bunu SGK’ya bildirecekler. SGK da bu bedeli bize bildirecek. Belediye meclisimiz de evet derse bir an önce taşınacaklar. Durum, olumlu gibi duruyor. İnşallah Keşan’a hayırlı olur. Ben ve ekibim olumlu bakıyoruz. Bir şekilde çözülecek. Güzel bir hizmet olur. Keşan, İpsala Enez’in SGK ile ilgili işlemleri Edirne’ye gitmeden çözülecek.” diyerek sözlerini tamamladı.