Hep birlikte turuncu kağıtları kaldırarak kadına yönelik şiddete dur diyen İl Genel Meclisi üyeleri, tüm sivil toplum kuruluşlarını da bu kampanyaya katılmaya çağırdı.
Konu ile ilgili konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya, kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddetin yaygınlığının herkesin bu şiddete karşı mücadele için adım atması gerektiğini gösterdiğini anlattı.
Bu suçu sonlandırmak, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve kadınlar ve kız çocuklarının hak ettikleri güvenli ortamda yaşayabilecekleri bir dünyanın oluşmasını temin etmek amacıyla güç birliği yapılmasını isteyen Halil İbrahim Kaya, 10 Aralık tarihinde sona erecek kampanya bitimine kadar herkesin üzerinde turuncu bir renk taşıyan kıyafet, takı vb. objelerle kampanyaya destek vermesini istedi.
CHP İl Genel Meclisi üyesi Haydar Erdem de konuşmasında Kadın’ın insan hayatında önemli bir yerinin bulunduğunu ve kadına yönelik yapılan şiddeti kınadığını belirtti. Hayatın müşterek olduğunu ve küçük tartışmaların doğal görülebileceğini kaydeden Haydar Erdem, İslam’ın kadına değer vermeyi emrettiğini vurguladı.
MHP Sungurlu İl Genel Meclisi Üyesi Celal Güngör de konuşmasında Müslüman Türk milletinin kadına önem verdiğini ancak son zamanlarda şiddet oranının da artış gösterdiğini vurguladı. İleride insanların daha huzurlu olması için şiddete neden olan unsurların ortadan kaldırılması gerektiğini kaydeden Celal Güngör, kampanyayı desteklediklerini belirtti.
AKP Merkez İlçe İl Genel Meclisi Üyesi Nurettin Karaca ise konuşmasında Kadına yönelik şiddeti insanlık suçu olarak değerlendirdi. Kadına dönük şiddetin önlenmesi için önce konunun köküne inilmesi gerektiğini anlatan Karaca, yanlış töre anlayışı, dinin yeterince öğrenilememesi ve eğitimin yetersizliği gibi konularla şiddetin tırmanış gösterdiğini söyledi. Eğitimin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini anlatan Nurettin Karaca, insanların tüketim toplumu haline geldiğini, televizyonların bu durumu aşılamaya devam ettiğini ve bununla birlikte toplum psikolojisinin de giderek bozulduğunu vurguladı.
CHP Merkez İlçe İl Genel Meclisi Üyesi Burçin Solmaz Polat da yaptığı konuşmasında bir avukat olarak artık mağdurlarla karşılaşmaya tahammül edemez hale geldiğini söyledi. Şiddetin en büyük nedenlerinden birisinin eğitimsizlik olduğunu kaydeden Polat, çocukların aileden gördüğünü uyguladığını haberlerde şiddetten söz edildiğini ancak şiddet sonrası alınan cezaların ifade edilmediğini belirtti.
İslamiyette kadının baş tacı olduğunu vurgulayan Mustafa Alagöz de şiddetin birçok nedeni bulunduğunu bunların başında töre ve eğitimin geldiğini söyleyerek, eğitimin iyi verilmesi durumunda şiddetin de azalacağına dikkat çekti.
CHP İl Genel Meclisi Üyesi Yıldız Bek de konuşmasında kadın ve erkek eşitliğinin daha küçük yaşta insanların kafalarına yerleştirilmesi gerektiğini belirtti. Okullarda dini eğitimin de eksik verildiğini söyleyen Bek, İslam’ın iyi anlatıldığı ülkelerde kadına yönelik şiddetin de olamayacağını kaydetti.
Kadına yönelik şiddet konusunda son olarak da Yurdanur Özzehinli konuştu. Şiddeti önlemede ilk olarak aileden başlanmasının uygun olacağını anlatan Özzehinli, aile dışında da okul ve ortamın da bu yolda çocuklara önem olması gerektiğini ifade etti.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim