“İklim krizi hayatımızı bozacak”
 
Türkiye’de de Edirne, Manisa, İstanbul, Ankara, Aydın, Malatya, Samsun, Muğla, İzmir gibi şehirlerin yanında Çanakkale’deki öğrenciler de İskele Meydanı’nda yaptıkları eyleme destek verdi.
 
Öğrenciler okulu boykot ederek iklim değişikliğine dikkat çekti. ‘Küresel İklim Krizi’, ‘Gezegen B Yok’, ‘İklim Değişiyor Ya Sen?’ yazan pankartları açan öğrenciler doğanın dengesinin bozulduğunu ve insanların çevreye duyarsızlığının arttığını belirterek, dünyanın yaşanılabilir bir yer olması için harekete geçilmesi gerektiğine dikkat çektiler. Tek bir insanın davranışının bile fark yaratabileceğini ifade eden öğrenciler, “İklim krizi bizim hayatımızı bozacak. Bizim de kendi hayatımızı ve çocuklarımızın hayatını kurtarıyor olmamız gerekiyor” dediler.
 
“AYNI DÜNYADA YAŞIYORUZ”
18 yaşında Doğa Koleji’nde okuyan Duygu Serdel yaptığı açıklamada, “Hem kendi geleceğimizi, hem bizden sonraki kişilerin geleceğini güzelleştirebilmek için, farkındalık yaratabilmek için bu şekilde burada toplandık. İnşallah da bunu gerçekten gerçekleştirebiliriz. Farkına varabilir insanlarımız da. Hep beraber aynı dünyada yaşıyoruz. Ben herkesi tek birey olarak görüyorum. O yüzden de hem kendi yaşadığımız evimiz gibi gördüğümüz yeri temiz tutalım hem de bizden sonrakilere de ölümcül bir hayat değil de yenileşmiş, herkes için hayırlı olacak bir dünya bırakalım diye farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Şu anda yaz geç gelmeye başladı. Ve havalar aşırı sıcak oluyor. Bazen bu şekilde biz fark etmeye başladık ekvatorun bize verdiği tepkiyi. Bundan sonra da beklediğimiz 12 yıl içinde yazın belki hiç gelmemesi çok kötü. Onun dışında denizlerimiz zaten yaşanmaz bir hale dönüşeceğiz. 12 yıl çok kısa bir süre gibi gözüküyor. Ancak biz bunları yapabiliyoruz. Çünkü 5 yıl içinde çok fazla görmeye başladık ekvatorun bize verdiği tepkileri. Şuan yaz mevsimi geç gelmeye ve geç gitmeye başladı ve havalar aşırı sıcak ya da aşırı soğuk oluyor. Bu şekilde fark etmeye başladık ekvatorun bize verdiği tepkiyi. Bundan sonraki 12 yıl içerisinde yazın belki de hiç gelmemesi ya da çöllerdeki gibi gündüz sıcak olup akşam kar yağışı görülmeye başlanacak. Denizlerimiz zaten kirlenmeye başladı ve yaşanmaz bir alana dönüşmeye başlayacak, yemek bulamayacağız. 12 yıl içerisinde bunları bekliyoruz. Çünkü 5 yıl içinde çok fazla görmeye başladık, bundan sonrada en kısa sürede göreceğimizi düşünüyoruz. Hem asit yağmurlarının olmaması, denizlerimizin kirlenmemesi, bizim bu hayatta yaşayabilmemiz için farkındalık yaratmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“KUŞUN MİDESİNDEN SİGARA İZMARİTİ ÇIKIYOR”
18 yaşında eyleme katılan bir diğer öğrenci olan Pelin Öcal ise, “Bu projede benim de katkım olsun istiyorum, çünkü yaptığımız küçücük bir hareketin doğaya verdiği zararın hiç kimse bilincinde değil. Ancak haberlere çıkınca veya insanlar tarafından bu şekilde sergileyince ne oluyor diye bakıyorlar. Ama kimse bunun devamını getirmiyor. Ertesi gün yere çöp atmaya, çevreyi kirletmeye devam ediyorlar. Deniz kirliliği şuanda gündemde, geçtiğimiz gün izlediğim bir haberde bir kuşun midesinden sigara izmariti çıkıyor, çöp çıkıyor. Bunları görüyoruz ama bunlar için hiçbir şey yapmayınca görmenin hiçbir anlamı yok. İnsanlar sadece bakıyor, üzülüyor ama hiçbir şey yapmıyorlar. Bizim yaptığımız çok büyük, kapsamlı olmayabilir ama buna karşı duyarlılığımızı gösteriyoruz ve insanların küçük de olsa bir adım atmasını istiyoruz. Şuan herkes bizi izliyorlar ama kimse neden bu insanlar burada kâğıtlarla oturuyorlar diye sormuyorlar. Diyorlar ya, ben yere çöp atmışım, bir kişi atsa ne olur diyerek bu şekilde insanlar çevreyi kirletiyor. Herkes iyi bir şey yapmıyor da dünya güzelleşmiyor ya da çevre daha iyi hale gelmiyor? İnsanların bu konuda duyarsız kalması beni çok etkiliyor. Ben bu konuda katkı sağlamak istiyorum. Biz yaparız başka kişiler görür ve diğer sefere başkaları da yapar. Çevreyi nasıl kirletiyorlarsa bu şekilde de düzeltebiliriz” şeklinde konuştu.


“ÜLKEMİZDE KOLTUK KAVGASI VAR”
17 yaşında Doğa Koleji öğrencisi Tuana Akgül de yaptığı açıklamada, “Betondan binaları biz çocuklar dikmedik. 16 yaşındaki İsveçli öğrenci Greta Thunberg diyor ki; Eviniz yanıyormuş gibi hareket etmenizi istiyorum, çünkü yanıyor. Evimizi biz çocuklar yakmadık. Ama hepimiz aynı evdeyiz, unutmayın ki siz de bir zamanlar çocuktunuz. Ama şimdi siz büyükler bu yangını söndürmekte geç kalıyorsunuz. Biz çocuklar temiz bir dünya istiyoruz. Çünkü biz de çocuklarımıza bırakabileceğimiz bir dünya istiyoruz. 12 yıl sonra ben 23 yaşında olacağım, siz büyüklere soruyorum; 23 yaşında daha da kötüye gideceği kesin olan bir dünyada neden para kazanayım, neden eğitim alayım? Dünya şimdikinden daha kötü olacaksa neden çocuğum olmasını hayal edeyim? Ülkemizde sürekli koltuk kavgası var. Ve aslında önemli olan şeyleri unutuyoruz. Bunlar bizim hayatımızı kurtaracak şeyler değil. İklim krizi bizim hayatımızı bozacak. Bizim de kendi hayatımızı ve çocuklarımızın hayatını kurtarıyor olmamız gerekiyor. Ben bunları düşünüyorum ve herkesin bunu yapması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’de çok az kişi bunu yapıyor” dedi.

Haber: Seda Atan