Çin'de pazar lideri oldu 5 yıllık hedef 1 milyar TL

Sanica markası ile global bir oyuncu haline gelmenin planlarını yapan Fatinoğlu Holding, 40 yaşın altındaki iki ikinci kuşak yönetici ile agresif yatırımlar peşinde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

Boru, radyatör ve akrilik küvet üretip 72 ülkeye ihracat yapan Fatinoğlu Holding, şimdi ikinci kuşağın yönetime geçmesi ile yeni bir sıçramanın eşiğinde. Ağabeyi ile yönetimde olan Emre Fatinoğlu, Sanica markası ile Çin'de pazar lideri olduklarını, İngiltere'de depo yatırımı yaptıklarını ve Macaristan'da üretimi başlama planları olduğunu anlattı. Şirketin cirosu 325 milyon TL seviyesinde. Geçtiğimiz yıl yüzde 30 büyüdüklerini anlatan Fatinoğlu, "İhraçat artışımız yüzde 50'nin üzerinde oldu" dedi. 2018 ciro hedefl erinin 450 milyon TL olduğunu da ekledi. Fatinoğlu, hedefl erinin 5 yıl içinde 1 milyar TL seviyesine ulaşmak olduğunu, bu yolda dış pazarlarda yatırıma hız vereceklerini söyledi.

Kombi üretimine başlıyor

- Hızlı büyüyen bir firmasınız. Yeni yatırımlarınız var mı?

Fatinoğlu Holding 30 yıllık bir firma ve Sanica markası ile tanınıyoruz. Son dönemde büyüme sürecine girdik. 2010'de yaptığımız plastik boru yatırımı ile sektördeki en büyük firmalardan biri olduk. Türkiye, plastik boru ve panel radyatörde dünyada söz sahibi ülkelerden biri. Biz de üretimimizi bu alanda yoğunlaştırdık. Geçtiğimiz yıl İstanbul'daki panel radyatör tesisimizi Akhisar'a taşıdık. Yaklaşık 20 milyon euroluk bir yatırım oldu bu. Yanına bir cam üretim tesisi ekledik. Şimdi bir de kombi üretimi yatırımımız var. Nisan gibi üretime başlayacağını düşünüyorum. Yıllık 20 bin adetlik bir üretim öngörüyoruz ilk etapta. Elazığ'da da bir boru üretim tesisimiz bulunuyor. Fahri Elazığlı da olduk. Küvet üretiminde de kapasite artırıyoruz. Üst ve orta segmentte üretim yaparken, orta alt ve alt segmentlere de girdik. Burada Çin'den ithalatın önüne geçmeyi hedefl emiştik, başardık ve ciddi rakamlara ulaştık.

- Yurt dışında bir yatırım planınız var mı?

Macaristan'da panel radyatör üretimi planlıyoruz. 2009'dan beri o pazardayız ama depolarla, bir ofisle... Şimdi bir üretim tesisi de kurmak üzere harekete geçtik. Macaristan'da ürettiğimiz ürünleri Avrupa pazarında satışa sunacağız. 2 ila 3 yıllık periyotta Avrupa'da farklı yatırımlar planlıyoruz. Bu yıl başı itibarıyla İngiltere şirketimiz devreye girdi. Kanada'da bir ofisimiz var; oradan Kuzey Amerika'ya ürün gönderiyoruz.

- Ortadoğu'dan ziyade Avrupa'yı hedeflemiş gibisiniz... 

Aslında Ortadoğu da önemli bir pazarımız ama bu bölgeye Türkiye'den ürün gönderebiliyorsunuz, bu ürünler tercih ediliyor. Ortadoğu Türk mallarına çok açık. Ancak Avrupa pazarında güçlenmek için orada yatırım yapmak zorundasınız. Çin'de 8 yıldır ciddi bir başarı yakaladık; şimdi o pazarda radyatörde pazar lideriyiz.

-  Çin'de pazar liderisiniz... Buradan mı gidiyor ürünler?

Evet. Sanica markamızla pazar lideri olduk. Sahte Sanica'lar çıktı Çin'de... Çin pazarında Sanica markasının yükseldiği seviye, markamızın taklitlerinin piyasaya çıkmasıyla birlikte kendini kanıtladı diyebilirim. Bu tip sahte Sanica ürünleri Ukrayna, Lübnan ve Azerbaycan’da da karşımıza çıktı. Şimdi yeni hedefimiz Hindistan.

- Çin gibi dev bir pazarda alanınızda lider olmak... Ne kadarına sahipsiniz pazarın?

Sanica olarak Çin panel radyatör pazarında yüzde 20 lik bir pazar payına sahibiz. Çindeki tahmini panel radyatör pazar büyüklüğü 2 milyon metretül. Bizim Çin ihracatımız 400 bin metretül seviyesinde ve her sene büyüyerek devam ediyor.

- İhracatınızın cironuz içindeki payı ne seviyede?

Yüzde 55'lerde. Geçtiğimiz yıl yüzde 50'nin üzerinde bir ihracat artışı yakaladık. Bu yıl cironun 450 milyon TL'yi aşmasını öngörüyoruz yeni yatırımlarla.

- Peki Türkiye'deki pazarda nasıl bir rekabet var?

En zor rekabet burada. Yurt dışında da zaten Türk firmaları birbiriyle rekabet ediyor. Tüm ürün gruplarımızda bu söz konusu. Çünkü agresif Türk firmaları. Bir firma gitti mi rakibi de o pazara giriyor.

İtalyan müdürle olmadı, en yeni pazar Afganistan
2014 yılında gerçekleştirdiği 6 milyon TL’lik yatırımla Kayapa Sanayi Bölgesi’ndeki tesisini devreye alan May Fren, 2017’de Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından çevreci tesis ödüllerine layık görüldü. Firma öte yandan, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Töreninde bu yıl En Fazla Ar-Ge Yatırımı Yapanlar kategorisinde birincilik ödülünün sahibi oldu.

- İş yapan bir dükkan açıldı mı hemen yanına yeni rakipler açılır...

Evet, bizim durumumuz da aynen öyle. Ama biz o rekabete alışkınız. Evet karlar düşüyor ama o mücadeleden şikayetçi değiliz.

54 ürün grubunda üretim

- Türkiye'de gayrimenkul sektöründe yavaşlama sizin işlerinizi etkilemedi mi?

Bazen yavaşlar, bazen hızlanır ama orta vadede gayrimenkul sektörü hep ekonominin lokomotifidir. Biz altyapı projelerine de, 3. havalimanı gibi dev projelere de, perakenye de ürün veriyoruz. 54 ürün çeşidiyle rekabet ediyoruz. Bu çeşitlilik herhangi bir alandaki yavaşlamadan en az şekilde etkilenmemizi getiriyor.

- Bundan sonrasına dair hedefiniz ne?

Önümüzdeki 5 yılda 1 milyar TL ciro hedefini yakalamak istiyoruz. Bunu gerçekleştirirken mevcut işlerimizi geliştirip belki yeni ürün gruplarına girmemiz gerekiyor. Bu yolda markalaşmak çok önemli. Sanica markamıza yurtdışında da ciddi bir yatırım yaptık, yapmaya da devam edeceğiz.

Bu konularda ilginizi çekebilir