İki şeyi unut, iki şeyi unutma!

A -
A +
Hazreti Lokman: "Ey oğul! Yaptığın iyiliği unut, sana yapılan kötülüğü unut... Allahü teâlâyı ve ölümü hiç unutma!.."
 
 
Hazreti Lokman Hakîm, oğluna şöyle nasihat etti: “İki şeyi unut: Yaptığın iyiliği unut, sana yapılan kötülüğü unut. İki şeyi unutma: Allahü teâlâyı unutma, ölümü unutma.”
Yaptığın iyiliği unut: İyiliği Allah için yapmalı.Yaptıktan sonra unutmalı, bir daha bahsetmemeli! Çünkü her anlatışta, sevabı azalır. (Sana yapılan iyilikleri taşa, sana yapılan kötülükleri kuma yaz!) demişlerdir. İyiliği, başkalarının sevgisine ve övmelerine kavuşmak için yapmamalı.
Hadis-i şerifte buyuruluyor ki: (İbadetlere riya karıştırmayın ki amelleriniz boşa gitmesin.) [Deylemi]
Seyyid Emir Gilal hazretleri buyurdu ki: "İhlassız amel, geçmez para gibidir."
Sana yapılan kötülüğü unut: Ona sabretmen sebebiyle sevap kazandın. Onu gündeme getirme. Her bahsettiğinde kaybediyorsun. Hesaplaşmaya çalışma. Kazandığın sevabı zâyi etme.
Erkek olsun, kadın olsun, dünya işleri için, mümin mümine darılmamalı, onu terk edip uzaklaşmamalı, aradaki bağı, ilgiyi kesmemelidir. Allahü teâlâyı ve Peygamber efendimizi seven kimse, insanların kusurlarına bakmaz, affedici olur.
Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Birbirinizle münasebeti kesmeyin! Birbirinize arka çevirmeyin! Birbirinize kin ve düşmanlık beslemeyin! Birbirinizi kıskanmayın! Ey Allah’ın kulları, kardeş olun! Bir Müslümanın diğer kardeşine darılarak 3 günden çok uzaklaşması helal değildir.) [Buhari]
Büyük İslam alimi Mevlâna Hâlid-i Bağdâdi hazretleri, buyuruyor ki: Dört şey insanın kalbini karartır: Kibirli olmak, münakaşa etmek, kızmak ve kin tutmak.
Allahü teâlâyı unutmaAllahü teâlâyı unutmaya gaflet denir. Allahü teâlâyı anmak, hatırlamak kendini gafletten kurtarmak demektir. Müslüman, itikadını Ehl-i sünnet itikadına göre düzelttikten sonra kul ve Hak borçlarını ödemeye gayret etmeli, fırsat buldukça  Allahü teâlâyı hatırlamaya çalışmalıdır! Bildiği dua ve tesbihleri okumalıdır! Dili ve kalbi boş kalmamalıdır. İyi bilmelidir ki, o anda kaçırdığını, bütün dünyayı verse, bir daha eline geçiremez... Allahü teâlâyı hatırlayanın kalbi huzurlu olur. Ömrü bereketli olur. Unutanın kalbi dar ve sıkıntılı olur. Ömründe, işlerinde bereket olmaz.
Ölümü unutmaÖlümü hatırlamak, en büyük nasihattir. Her iman sahibi kimsenin, ölümü çok hatırlaması sünnettir. Ölümü çok hatırlamak, emirlere sarılmaya ve günahlardan sakınmaya sebep olur. Haram işlemeye cesareti azaltır. Sevgili Peygamberimiz “sallallahü aleyhi ve sellem” buyurdu ki: (Lezzetleri yıkan, eğlencelere son veren ölümü, çok hatırlayınız!)
Ölümü unutanlar, ibadetleri vaktinde yapamazlar. Tövbe etmeyi terk ederler. Kalpleri katı olur. Vaaz ve nasihatlerden ibret almazlar. Hep dünya malına ve mevkiine kavuşmak için ömürlerini harcar. Yalnız zevk ve sefalarını düşünürler.
İslam âlimleri buyuruyor ki: Hayat hayaldir. Ölüm haktır. “Bir şey, mutlaka olacaksa, onu olmuş bilin...” Neden? Çünkü olacak. Onun için en mutlu, en huzurlu, en mesut insan, ölümü hatırlayandır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.