İki diyet içecek diyabet riskini ikiye katlıyor

İki diyet içecek diyabet riskini ikiye katlıyor

Yemeklerin yanında diyet gazlı içecekler içip de en azından kilo kontrolünde başarılı olabileceğinizi düşünüyorsanız İsveçli bilim insanları sizi uyarıyor: Günde iki bardak içerseniz diyabet olma riskiniz iki katına çıkıyor. Nedeni ise sizi çok şaşırtacak.

Pek çok kişi içtiği içecekten kalori almamak için diyet olanlara yöneliyor. Fakat İsveç’te yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre diyet içeceklerin zararı büyük. Bilim insanları günde iki bardak içilen gazlı diyet içeceğin diyabet olma riskini iki katından fazla artırdığını ortaya koydu. Araştırmacılar, buna iki neden gösterdi: Birincisi diyet içeceklerin kişiyi daha çok acıktırması ve şekerli abur cuburlar yemeye yöneltmesi. İkincisi ise yapay tatlandırıcıların bağırsaktaki bakterileri etkilemesi.

İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nde 2 bin 874 üzerinde yapılan araştırmada, katılımcılara bir yıl boyunca her gün diyet gazlı içecek verildi. İçeceklerde yapay tatlandırıcı ve diyet şuruplar bulunuyordu. Araştırma kapsamında iki bardak veya daha fazla tatlandırıcılı gazlı içecek tüketenlerde tip 2 diyabet gelişme riskinin 2.4 kat olduğu belirtildi. Bir başka sonuç ise tüyler ürpertti: Beş veya beşten fazla diyet içecek içenlerde diyabet riski 4.5 katına çıktı. Yapay tatlandırıcılı içeceklerin en az şekerli olanlar kadar sağlığı kötü etkilediğini belirten bilim insanları, günde 200 ml gazlı diyet içecek içenlerin tip 2 diyabet olma riskini yüzde 21 olarak açıkladı.

Sonuçları European Journal of Endocrinology dergisinde yayımlanan araştırmayla igili Josefin Löfvenborg, bu içeceklerin ‘iştah artırıcı’ etkiye sahip olabileceğini söyledi.

BAKTERİLERİ BOZUYOR

Löfvenborg, yapay tatlandırıcıların yağ dokusu ve bağırsak bakterilerinde kimyasal reaksiyonlara yol açabildiğini de vurguladı. Vücudun glikoza karşı daha az tölerans gösterdiğini ve böylece tip 2 diyabetin geliştiğini kaydeden Löfvenborg “Bir diğer teorimiz ise şekerli içeceklerin tatlı yiyecekleri daha çok yedirmesi. Bu da kilo alımına dolayısıyla diyabete yol açıyor” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN