Didim Taşburun Limanı’nda bir Chelonia Mydas türü yeşil deniz kaplumbağası ve Kuşadası Aykuştur Plajı’nda caretta caretta türü bir iribaş deniz kaplumbağası vatandaşlar tarafından sahilde ölü olarak bulundu. İhbar üzerine bölgeye giden Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği’nin (EKODOSD) iki kaplumbağa üzerinde yaptığı incelemede yara-kesi izlerine rastlanmadı. Deniz kaplumbağalarının ağa takılarak nefes almak için su yüzeyine çıkamadıkları için ya da plastik yutmalarından dolayı öldükleri tahmin edilirken kesin ölüm nedenleri yapılacak nekropsiden sonra belli olacak. Her iki kaplumbağa mikroplastik araştırmaları için, Dalyan’da bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne (DEKAMER) gönderildi.

İNSAN KAYNAKLI ÖLÜMLER

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, deniz kaplumbağalarının insan kaynaklı nedenlerle öldüğünü belirterek, “Caretta caretta türü kaplumbağanın ön sol yüzgecinin geçmiş tarihlerde yarısının koptuğunu, karapasın kuyruk kısmının parçalandığını ve iyileştiğini tespit ettik. Kaplumbağa her şeye rağmen yaşamını bugüne kadar sürdürebilmiş ancak sonu ne yazık ki yine insan kaynaklı bir ölüm olmuş. Dünya denizlerinde 100 milyon yıldan fazla bir süredir dolaşan deniz kaplumbağalarının yedi türünden ikisi; iribaş deniz kaplumbağaları ve yeşil deniz kaplumbağalar’ının genellikle jüvenil olanlarının Kuşadası Körfezi’ni beslenme alanı olarak kullandıkları yaptığımız izleme çalışmalarıyla görülmektedir. Kuşadası Körfezi hem deniz çayırları açısından hem de deniz canlıları açısından her iki türe beslenme olanağı sunmaktadır” dedi.

FARKINDALIK OLUŞTU

Dernek olarak yaptıkları farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarıyla kıyısal alanda önemli duyarlılık oluştuğunu dile getiren Sürücü, “Vatandaşların kaplumbağanın canlısını çok sevdikleri gibi, ölüsüne de büyük saygı duyduklarını görmekteyiz. Sadece bugünkü kaplumbağalar için, Kuşadası Belediyesi ve Aydın Büyükşehir Denizcilik Dairesi Başkanlığı’ndan ve 14 vatandaştan ihbar aldık. Ölen deniz kaplumbağasının başında bekleyen birçok vatandaşın ‘Acaba yaşar mı?’ diye içlerinde hala bir umut taşıdıklarını ve bu nadir deniz canlılarına olan duyarlılıklarını görmekteyiz. Plajdaki vatandaşlara deniz kaplumbağalarıyla ilgili bilgiler verdik. Kaplumbağaların nerede yuvalama yaptıklarını, yavruların nasıl çıktıklarını, nerelerde nelerle beslendiklerini, onları yaralayan ya da ölümlerine neden olan tehditleri anlattık. Farkında olmadan denize atılan bir plastik torbanın, caretta caretta türü bir kaplumbağanın hayatına mal olabileceğini, kıyısal alanlarda bu tür atıkların atılmaması ve görüldüğünde toplanmasının çok önemli olduğunu belirttik. Kaplumbağaların sağlıklı bir şekilde nesillerini sürdürebilmesi, insanların çevre bilinci ve duyarlılıklarına bağlı olduğunu, son yıllarda çevresel nedenler ve insan faaliyetleri nedeniyle birçok ölümler yaşandığını söyledik” diye konuştu.

YUVALARINA DİKKAT EDİLMELİ

Sürücü, “Kuşadası kıyıları yuvalama alanı dışında bulunmasına rağmen, her yıl 1 ya da 2 Caretta caretta türü kaplumbağanın yuva yaptığını, gece görüldüğünde rahatsız edilmeden izlenmesini ve hemen haber verilmesini, sabah erken saatlerde plajda iz görüldüğü takdirde bilgi verilmesi halinde yuva yerinin tespit edilerek koruma altına alınabileceğini söyledik” diyerek vatandaşların deniz canlılarına karşı duyarlı olmalarını istedi.