Tamer Heper İhtimaller bunlar
HABERİ PAYLAŞ

İhtimaller bunlar

Haberin Devamı

27 Ekim 2016’da iş akdimi sonlandırdığımı işyerine bildirdim ama şu ana kadar ne kıdem tazminatım ödendi ne de diğer haklarım. Üstelik altı ay da sigorta primleri ödenmemiş. ● M.M.

Mektup burada bitiyor. Yani soru cümlesi yok. Muhtemelen “Bana hukuki yolu gösterir misiniz?” falan diyecekti, diyemedi. Yanıt biraz zor, nedenini şimdi anlayacaksınız.

Şayet okuyucum emeklilik hakkını kazanmadan veya yasadaki haklı fesih nedenlerinden biri bulunmadan iş akdini sonlandırdıysa zaten bahsettiği alacakları hakketmedi. Dolayısı ile alamayacak.

Şayet emeklilik hakkını kazandı ve SGK’dan işyerine buna dair yazı getirdi ise evet bunları haketti. Bu halde iş mahkemesinde dava açacak.

DAVA İŞ MAHKEMESİ’NE

Şayet İş Kanunu’nda sayılan haklı fesih nedenlerinden biri var ise ve buna dayanarak iş akdini feshetti ise bu halde haklarını isteyebilecek. Bunun için yine iş mahkemesinde dava açacak.

Şayet SGK primi eksik ödendiyse ancak kendisinin işe giriş bildirimi zamanında yapıldı ise bu halde SGK’ya birikmiş borç vardır. Çalışma süreleri geçerli sayılacak ancak patronun ödemesi gereken borcu bulunacak.

Şayet SGK’ya giriş bildirimi altı ay yapılmadı, altı ay geç yapıldıysa altı ay okuyucum için kayıp. Bu halde altı ayın sigortalılıktan sayılması için dava açacak. İşte bu ihtimalleri tek tek düşündüğünüzde net yanıt vermek zor ama akla gelen olasılıklar bunlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder