Hakan Çelik İhracatta büyük fırsat
HABERİ PAYLAŞ

İhracatta büyük fırsat

Haberin Devamı

Otomotiv dünyasının duayen ismi İbrahim Aybar’ın üzerinde çalıştığı, kullanılmış araç ihracatı projesi hayata geçirilebilirse Türkiye milyarlarca TL gelir elde edebilir.

Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan MÜSİAD’da tüm işadamlarına üretim ve ihracat seferberliği vermişti. Bu hedefe ulaşılabilmesi için farklı kesimlerden öneriler geliyor. Otomotiv parkımız halen çok eski motorlu araçlara sahip. Bunlardan kurtulmak için Haziran başında yayımlanan 7020 sayılı Kanun ile 1997 ve önceki yıllarda trafiğe kaydedilmiş 20 yaş ve üzeri motorlu taşıtların hurdaya ayrılması için bir teşvik verildi.

İhracatta büyük fırsat

PROJE DESTEK BEKLİYOR

Bu tür aracını MKE’ye teslim eden vatandaşın gecikmiş MTV, rehin, trafik cezası gibi borçları siliniyor. Bu tür borcu olmayanlara ise kilogram başına ödeme yapılıyor. Ancak, bu araçların ihracatını teşvik ederek ihracat geliri sağlayabilecek bir imkan bu yasada gündeme gelmedi. Otomotiv dünyasının duayen ismi İbrahim Aybar’ın da üzerinde çalıştığı kullanılmış araç ihracatına ilişkin proje hayata geçirilebilirse sektör için önemli bir hareketlilik sağlanacak.

AFRİKA PAZARI UYGUN

Avrupa ve Uzakdoğu markalarının hakim olduğu örneğin Afrika’ya ulaşmak çetin rekabet gerektiriyor. Bu işe girmek isteyenler lojistik ve dağıtım gibi masrafını karşılayacak destek bulabilirse Türkiye’nin şansı artabilir.

FİYAT İÇİNDE KDV VAR

Bu araçlar zamanında yeni satın alınırken yüzde 18 KDV ödenmişti. Dolayısıyla fiyatları içinde KDV bulunuyor. Bu, 4 bin dolarlık araç için 720, 3 bin dolarlık araç için 540 dolar. İhracatta KDV iadesi olduğu için ihracat anında bu araçların üzerindeki yüzde 18 KDV bedeli ihracatçıya iade edilirse avantaj sağlanabilir.

YILDA 1.4 MİLYAR DOLAR

Proje hayata geçirilebilirse yılda 100 bin adat otomobil ihraç etmek mümkün. Bu hesabı 3 bin dolarlık araç ile yaparsak; yıllık 100 bin araç ihracı için ilk yıl 1.4 milyar TL, 10 yıl içinde ise 14 milyar TL gelir ortaya çıkıyor. Eğer ihracat 4 bin dolarlık araçlarla yapılırsa Türkiye’nin 10 yıllık kazancı 16.9 milyar TL’yi bulabilecek.

4X4 DÜNYASININ LİDERİ

Simetrik Sürekli Dört Çeker sistemi ve Boxer motor gibi markaya özgü teknolojileri araçlarında kullanarak otomotiv sektöründe özel bir konuma sahip olan Subaru, son bir yılda 965 bin 892 adet dört tekerlekten çekişli otomobil satarak bu alanda dünya lideri konumuna geldi. Küresel 4x4 otomobil satışlarında yüzde 15.3’lük paya karşılık gelen bu satış ile Subaru, ilk defa 1 milyon adet 4x4 araç satışına ulaşmaya bu kadar yaklaştı. Sadece 4x4 otomobillerin satış rakamlarına bakıldığında Subaru’nun en yakın rakibi ile arasında yaklaşık 240 bin adet fark bulunuyor.

İhracatta büyük fırsat

KAZA SAYISINI AZALTIYOR

Subaru’nun bu başarısında, markanın kendi Ar-Ge (araştırma-geliştirme) yatırımları sonucunda hayata geçirdiği güvenlik teknolojilerinin de etkisi oldu. Pek çok bağımsız test kuruluşu tarafından özel güvenlik ödülleri kazanan Subaru; araçlar, yayalar ve bisiklet kullanıcıları gibi hareketli nesneleri ve şeritleri algılayarak olası kazaları önlemek için stereo kamera teknolojisinin kullanıldığı ilk sistem olan EyeSight sayesinde ölüm ve yaralanmalı kaza sayısının azalmasını da sağlıyor.

EĞİTİME DESTEK

Tofaş, ‘Mesleki Eğitime Destek Programı’ kapsamında İstanbul’daki eğitim kurumlarına araçlarını teslim etti. Bugüne kadar 40 üniversite ve 9 Meslek Teknik Anadolu Lisesi’ne teslimat gerçekleştiren Tofaş, Rahmi Koç Müzesi’nde düzenlenen törenle 5 adet Fiat Egea’yı Koç Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Samandıra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Bağcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin kullanımına sundu. Programının sonunda; eğitim kurumlarına 56 adet araç teslim edilmiş olacak.

İhracatta büyük fırsat

YENİ 308 YOLA ÇIKMAYA HAZIR

Peugeot, bugüne kadar 760 bin adet satan 308’i yenilenmiş haliyle lanse etti. İleri teknolojisi ve çekici tasarımıyla yeni 308, markanın sınıf atlama stratejisinde önemli bir rol oynayacak. Yeni 308; markanın yeni ön tasarımını yansıtan ve ‘Aslan’ logosuna ev sahipliği yapan dikey ön ızgaraya sahip. Peugeot 308’de yüksek verimlilik seviyesine sahip dizel ve benzinli motorlar görev yapıyor. BlueHDi 130 S&S ve BlueHDi 180 S&S dizel motor ile kombine edilen yeni sekiz kademeli otomatik şanzıman en önemli yenilik. 308 GTi, 270 beygirlik turbo benzinli motoruyla yakıt ekonomisi ile yüksek performansı aynı potada eritiyor.

İhracatta büyük fırsat

Sıradaki haber yükleniyor...
holder