Iğdır Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yangın tatbikatı düzenlendi.

Tarih : 2017-06-23 / Kategori : Gündem

Iğdır  Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yangın tatbikatı düzenlendi.

               Iğdır Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde bulunan Yangına ilk müdahale araçları,  4 tonluk su tankı ve 150 personelle yangın tatbikatı yapıldı.
 Haber:Ali ŞIKTAŞ

 

           Iğdır’ın ilk ve tek ormanı olan Kent ormanında 145 işçi ve  5 Orman İşletme Müdürlüğü görevlilerinin’de  katıldığı yangın tatbikatında olası yangınlara karşı hazır bekleyen Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri yangın tatbikatı gerçeği aratmadı.
          150 KİŞİNİN KATILIMIYLA YANGIN TATBİKATI GERÇEKLEŞTİ
            Orman İşletme Müdürlüğü teknik personeli ve yangın söndürme işçilerinden oluşan 150 kişiye, orman ve kırsal alan yangınlarına müdahale eğitimi verildi.
     İlk olarak orman ve kırsal alan yangınlarına müdahalede teknikleri, yangında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda Iğdır Orman müdürü Taner Tazegün, tarafından katılımcılara teorik bilgiler verildi ve bu bilgilerin uygulamalı olarak anlatımı tatbikat yapılarak geçekleştirildi.
    Iğdır Kent Ormanın’da yapılan tatbikatı Orman İşletme Müdürü Taner Tazegün yönetti. Merkezden gelen yangın anonsunun ardından hazır bekleyen ekip harekete geçti. Olay yerine kısa sürede ulaşan ekip yangına müdahale ederek kısa bir sürede söndürdü.
    Orman İşletme Müdürü Taner Tazegün, vatandaşa da yangın konusunda dikkatli ve duyarlı olmaları uyarısında bulunarak, şöyle dedi: "Mümkün olduğunca ormanlık alanlarda ateş yakmadan piknik yapmalarını ve bahçe temizliklerini ateş yakmadan yapmalarını istiyorum. Çünkü yangın başladığı zaman 1 dakikada söndürmek çok zordur. Hele de rüzgarlı günlerde bu durumun büyük yangınlara sebep olması muhtemeldir. Ayrıca, İlimizde yapılan ağaçlandırma ve erazyon kontrol  sahaları  tel örgüye alındığı için otlar ve yabancı çalılar yaz kuraklığında kurumakta ve ufak bir ateş kıvılcımı ile yangın oluşmaktadır. Bu nedenlede olası bir yangına  orman işletme müdürlüğü olarak bizler her an tetikte ve hazır bulunmalıyız. “dedi.
    ORMANI KORUMAK VATANDAŞLIK GÖREVİMİZDİR
     Tazegün, Ormanların milletin ortak değeri olduğuna dikkat çekerek, bundan dolayı ormanları korumak ve geliştirmenin her şeyden önce bir vatandaşlık görevi olduğunu belirtti
      Tazegün, “Günlük hayatımızın vazgeçilmez unsurlarının çoğu ormanlardan elde ediliyor. Birçok aile geçimini ormanlardan sağlıyor. Orman, aynı zamanda çevresindeki ekolojik dengenin de en önemli parçasıdır. Bu kadar öneme sahip olan ormanlarımızda maalesef o kadar çaba ve maliyete rağmen hala yüzde 81 oranında dikkatsizlikten doğan yangınlar olmaktadır. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de orman varlığını tehdit eden faktörlerin başında orman yangınları gelmektedir. Orman yangınlarının çıkış sebeplerine bakıldığında, yıldırım gibi doğal nedenlerin % 5-6 oranında kaldığını, diğer bütün yangınların çıkış sebebinin insan olduğu görülmektedir. Dolayısıyla ormanlar için en tehlike varlığın insan olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu nedenle orman yangının çıkmasına engel olmak veya çıkacak yangınların sayılarını olabildiğince azaltmak için insanlarımızı bu tür konularda bilgilendirmek ve eğitmek gerekmektedir. Iğdır Kent ormanı ise ilimizin ilk ve tek ormanıdır onun için ormanımızı gözümüz gibi korumalıyız. Burda anlatılanları sizde çevrenize anlatınki yarın buraya piknik ve gezi için gelen yakın dost ve akrabalarınınz çevreye daha duyarlı davransın  güzelim ormanımızı kaybetmiyelim” diye konuştu.
    ORMAN YANGINLARININ ÇIKIŞ NEDENLERİ?    
    Ormana sönmemiş sigara, kibrit atılması, Anız yakılması, Ağaç altındaki otların yakılması gibi tarım alanlarında istenmeyen otların yakılarak temizlenmesi sırasında,
Çocukların ormanda ateşle oynamaları, Orman içinde ve kenarında çöplerin yakılarak imha edilmesi sırasında, Ormana sönmemiş sigara, kibrit atılması, Piknik amacıyla, yemek pişirmek su ısıtmak amacıyla yakılan ve terk edilen ateşlerden, Elektrik tellerinin kopmasıyla, bakımsız trafoların çıkardığı kıvılcımlardan, doğa olayları olarak şimşek çakmasıyla bu tür yanıgnlar meydana gelmektedir. Orman yangınlarında dikkatsizlik ve ihmal kadar, kasıtlı çıkarılan orman yangınları önemlidir. Hatta büyük çaplı orman yangınlarını kasıtlı olarak çıkarıldığı tahmin edilmektedir.
    Kasıt örnekleri şunlardır; Terör amacıyla, Yerleşim yeri, tarla otlak kazanmak için orman yangınları çıkmaktadır. Başka tarla sahibini zor durumda bırakmak, Yabani hayvanları uzaklaştırmak, İş temin etmek amacıyla ( üretim, ağaçlandırma), Yol yaptırmak amacıyla da orman yangınları çıkarılmaktadır. Her ne sebeple olursa olsun, her çıkan orman yangını, Türkiye’nin akciğerleri olan orman alanlarını azaltmaktadır. Öte yandan orman yangınları sonucunda, önemli ölçüde ülkenin milli serveti yok  olup gitmektedir.
    OLASI YANGINDA ALINACAK TEDBİRLER     
    Orman müdürü Taner Tazegün, Tatbikat öncesi olası yangında yapılacak olan ilk müdahele konusunda bilgilendirme yaptı. Tazegün, Öncelikli olarak Telaşlanmayınız,  Bulunduğunuz yerde yangın ihbar düğmesi varsa ona basınız,  İtfaiyeye ve 112 Sağlık ekiplerine telefon ediniz,  Yangın adresini en kısa ve doğru şekilde bildiriniz,  Mümkünse yangının cinsini (Bina, benzin, araç vb) bildiriniz,  Yangını çevrenizdekilere duyurunuz,  İtfaiye gelinceye kadar yangını söndürmek için elde mevcut imkanlardan yararlanınız,  Bunları yaparken kendinizi ve başkalarını tehlikeye atmayınız, Görevlilerden başkasının yangın sahasına girmesine mani olunuz. Yangın esnasında rüzgarı arkanıza alınınz ve  yangın söndüren ekip ateş üzerine değilde dip kısımdan su ile söndürmeli özelliklede yangının tam olarak söndüğünden emin olmadan olay yerinden ayrılmamalıyız. Çünkü muhtemel olarak gerçekleşmiştir yangının söndüğünü zannediyoruz ama bir bakmışsın söndürmüş olduğumuz alanda yangın bir kıvılcımdan dolayı daha büyük yangınlara sebep verebiliyor.” şeklinde konuştu.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.