25 Şubat 2020 12:56

İdlib’e ilişkin dörtlü zirve konusunda henüz anlaşma yok

Almanya, Fransa, Türkiye ve Rusya’dan temsilcilerin bir araya gelerek 5 Mart günü gerçekleştirmeyi planladığı İdlib zirvesi konusunda anlaşma sağlanamadığı ortaya çıktı.

Fotoğraf: Uğur Can/DHA (Arşiv)

Paylaş

Rusya’dan yapılan açıklamada, İdlib konusunda Fransa, Almanya ve Türkiye ile dörtlü bir zirve üzerinde çalışılmadığı belirtildi. Kremlin, bunun yerine İran ve Türkiye’yle bir zirve üzerinde çalıştığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da dörtlü zirve konusunda tam ittifak söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

Rusya’dan yapılan açıklamada, şu an için İdlib konusunda Fransa, Almanya ve Türkiye ile dörtlü bir zirve üzerinde çalışılmadığı belirtildi. Kremlin, bunun yerine İran ve Türkiye’yle bir zirve üzerinde çalıştığını duyurdu. Açıklama, Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov’dan geldi. Peskov’a, 5 Mart’ta yapılması planlandığı belirtilen dörtlü zirve ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bugün “Sayın Macron, Merkel ve Putin arasında tam bir ittifak söz konusu değil Fakat en kötü ihtimalle 5 Mart’ta bizim Sayın Putin ile bir araya gelmemiz söz konusu olabilir” sözleri soruldu.

ERDOĞAN’LA PUTİN GÖRÜŞECEK Mİ?

Rus sözcü, Fransa ve Almanya’nın da katılacağı bir zirve için görüşmeler yapılmadığını, Rusya’nın sadece İran ve Türkiye ile bir İdlib zirvesi düşündüğünü söyledi. Peskov, Putin ile Erdoğan arasında olası bir toplantı için görüşmeler yapılmadığını da belirtti.

Söz konusu zirve, geçtiğimiz hafta Türkiye ile Rusya arasındaki gerilimin tırmandığı bir dönemde, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i aramasının ardından gündeme gelmişti. Türkiye’de zirve için 5 Mart tarihi ortaya atılsa da, Rusya, İdlib’deki krize Fransa ile Almanya’nın da müdahil olmasının önünü açma ihtimali taşıyan bu öneriye temkinli yaklaşmıştı.

ERDOĞAN: ZİRVE KONUSUNDA TAM İTTİFAK YOK

Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Rus heyeti yarın geliyor. Dörtlü zirve konusunda tam ittifak söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Azerbaycan’a gerçekleştireceği ziyaret öncesinde havalimanında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Erdoğan, İdlib’le ilgili yaptığı açıklamalarda ise Türkiye ve Rusya arasında bir süreç yaşandığını söyleyerek “İdlib’i süratle çözmemiz gerekiyor. Bütün Rusya rejim güçlerine en üst düzeyde desteği veriyor. Bunun tespitleri elimizde. Dolayısıyla bizim burada 911 kilometre sınırımız varken biz böyle bir mücadelenin içerisinde olmayacağız da onlar mı olacak? Biz bu mücadelenin içerisinde olmaya mecbur değil, mahkumuz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan ayrıca "Rus heyeti yarın geliyor. Dörtlü zirve konusunda tam ittifak söz konusu değil. En kötü ihtimalle 5 Mart’ta Sayın Putin’le yüz yüze görüşeceğiz" dedi.

Öte yandan “Lİbya’da bizim kendimize ait iki tane şehidimiz var” ifadesini kullanarak ölümleri doğruladı.

LAVROV’DAN İDLİB’DE ATEŞKESE RET

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İdlib’deki silahlı gruplarla olası bir ateşkesi reddetti. Lavrov, ateşkesin "Teröristlere ayrıcalık tanımak ve onları desteklemek anlamına geleceğini" belirtti. “Şu anda bazı meslektaşlarımız, bilerek ya da bilmeyerek, radikal ve terörist grupların vahşetlerini haklı gösterme arzusu içinde” diyen Lavrov, “Haydutlarla ateşkes anlaşması yapma olasılığına ilişkin çağrıları açıklamak zor” ifadelerini kullandı.

İsviçre’deki BM Cenevre Ofisinde düzenlenen BM İnsan Hakları Konseyinin 43’üncü oturumunda konuşan Lavrov, “Uluslararası toplum ve BM İnsan Hakları Konseyi, başlarını kaldıran aşırılık yanlılarının önünü kesmelidir” deyip sözlerine şöyle devam etti:

“Şu anda bazı meslektaşlarımız, bilerek ya da bilmeyerek, radikal ve terörist grupların vahşetlerini haklı gösterme arzusu içinde. İdlib’deki duruma ilişkin görüşmelerde yaşandığı gibi, haydutlarla ateşkes anlaşması yapma olasılığına ilişkin çağrıları açıklamak zor. Bu tür eylemler, insan haklarını savunma amacını göstermez, aksine teröristlere ayrıcalık tanınması ve onların faaliyetlerinin desteklenmesi anlamına gelir.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'ın övündüğü paletli ambulans olmayınca kalp hastası atlı kızakla taşındı

SONRAKİ HABER

"Sanayinin Sorunları" raporu yayımlandı: Türkiye ekonomisine güven yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...