21 Şubat 2020 12:22

İdlib'e sevkiyat sürüyor, gerilim tırmanıyor

AKP, İdlib'de cihatçı gruplara desteğini sürdürerek bölgeye yığınak yaparken yaşamını yitiren askerlerin sayısı artmaya devam ediyor. Suriye ordusuyla ise neredeyse savaş noktasına gelinmiş durumda.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Yaşamını yitiren askerlerin sayısının artmasına ve Suriye ordusu ile doğrudan savaş noktasına kadar gelinmesine rağmen AKP Hükümetinin İdlib kentindeki cihatçı gruplara desteği ve bölgeye askeri yığınağı devam ediyor. Bölgede kontrol sahibi olabilmek için bugüne kadar Rusya ile ittifak halinde bulunan ve bu ilişkiyi S-400 savunma sistemi satın almaya kadar vardıran hükümet, şimdi de Rusya’ya karşı ABD ve NATO’yu harekete geçirmeye çalışıyor. Ekonomik krizdeki ülkede silahlanmaya halihazırda milyar dolarlar harcanmışken Savunma Bakanı Hulusi Akar, bu kez de ABD’den Patriot savunma sistemi satın almak istediklerini duyurdu. ABD’li yetkililer böyle bir talep aldıklarını doğruladılar ancak talebe henüz resmi bir yanıt verilmediği açıklandı. Putin’le görüşen Merkel ve Macron ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı dörtlü zirve önerdi. Rusya’dan yapılan açıklamalarda ise Türkiye’ye yeni suçlamalar yöneltildi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, İdlib’deki durumdan endişe duyduklarını söyledi.

RUSYA’DAN TÜRKİYE’YE YENİ SUÇLAMA

Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, Türkiye’nin İdlib’e askeri araçlardan ve mühimmat yüklü tırlardan oluşan kilometrelerce uzunlukta bir konvoy gönderdiğini belirtti. Sputnik’in haberine göre, basın toplantısı düzenleyen Merkezi Yetkilisi Oleg Juravlev, İdlib’in kuzeyindeki kara yollarının son haftalarda normal şekilde trafiğe açık olduğunu kaydederek, bu durumun Türkiye’nin İdlib’e askeri araçlardan ve mühimmat yüklü tırlardan oluşan kilometrelerce uzunlukta bir konvoy göndermesine imkan sunduğunu ifade etti.

MACRON VE MERKEL DÖRTLÜ ZİRVE ÖNERDİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i arayarak İdlib hakkında konuştu. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, “Şansölye Merkel ve Cumhurbaşkanı Macron, Suriye’nin İdlib kentinde felaket verici insani durumdan ne kadar kaygılı olduklarını ifade etti, Putin’e İdlib’de derhal çatışmaların son bulması çağrısında bulundu” denildi.

İki lider Putin’e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir dörtlü görüşme teklif etti.

AB’DEN "İDLİB’DEKİ SALDIRILARI DURDURMA" ÇAĞRISI

Gerginlik devam ederken AB Konseyi, İdlib bölgesindeki son duruma ilişkin bir deklarasyon yayımladı. AB Devlet ve Hükümet Başkanları Konseyi de ateşkes çağrısı yaptı ve Suriye’deki durumun Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından incelenmesi gerektiğini söyledi. İdlib’deki çatışmaların büyük bir insani felakete yol açtığını ve bunun kabul edilemez olduğunu belirten Konsey, “Taraflar uluslararası hukuka, insani yardım hukukuna ve insan hakları hukukuna uygun bir şekilde muhtaçlara yardım ulaşmasına izin vermeli” dedi.

KREMLİN’DEN DÖRTLÜ ZİRVE AÇIKLAMASI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya, Türkiye, Fransa ve Almanya arasında Suriye konulu zirvenin henüz net olmadığını söyledi. Peskov, “Gerçekten de böyle bir zirve gerçekleştirilmesi konusu ikili temaslarda olduğu gibi üçlü temaslarda da defalarca dile getirildi. Ancak henüz net bir karar yok. Dört ülkenin liderleri de bunu gerekli görürse böyle bir zirve gerçekleştirme ihtimalini dışlamıyoruz. Ancak tekrar ediyorum, bu konuda henüz bir anlaşmaya varılmış değil” diye konuştu.

İdlib’deki durumla ilgili derin endişe duyduklarını söyleyen Peskov, “En kötü senaryolar üzerinden konuşmak istemiyoruz, ancak aynı zamanda bir kez daha Suriye ordusunun İdlib’deki terör örgütleriyle mücadele ettiğini belirtmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ABD’DEN PATRİOT YANITI: ALINMIŞ BİR KARAR YOK

İdlib’deki gelişmeleri değerlendiren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Bu çerçevede birliklerimizi sevk etmek, gerekirse zor kullanmak suretiyle ateşkesi sağlayacağız diyoruz, kim olursa olsun” diye konuştu. ABD ile görüşmelerde İdlib’in de gündeme geldiğini aktaran Akar, “Ateşkesin sağlanması bakımından da askeri ve insani bakımdan da katkıları olabilir. Ülkemize hem füze tehdidi var. Patriot desteği olabilir” dedi.

ABD’den, Türkiye tarafının Patriot sistemlerine ilişkin bir talepte bulunduğu ancak bu konuda henüz bir karar alınmadığı açıklaması yapıldı. AA’da yer alan habere göre konuya ilişkin açıklamada bulunan ABD’li bir yetkili, “Patriot talebi aldığımızı biliyoruz ancak şu anda alınmış bir karar olmadığını anlıyoruz” ifadelerini kullandı. Yetkili, Ankara’nın talebi tam ne zaman Washington’a ilettiğini belirtmezken "son zamanlarda" ifadesini kullanmakla yetindi.

MOSKOVA İLE GÖRÜŞMELERDEN SONUÇ ÇIKMAMIŞTI

Ankara ile Moskova arasında şimdiye kadar yürütülen görüşmelerde uzlaşma sağlanamadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Şubat günü partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada İdlib’de rejim güçlerine karşı askeri operasyonun "an meselesi" olduğunu söylemişti.

Rusya, Suriye ordusu açısından stratejik kazanımlardan vazgeçilmeyeceğini, Soçi Mutabakatı’nda yer alan yükümlülüklerini yerine getirmeyen tarafın Türkiye olduğu görüşünü değiştirmeyeceğini kayda geçirdi.

Rusya, Suriye ordusunun M4 ve M5 kara yollarının güvenliğini ele almasını, İdlib operasyonun önemli bir aşaması olarak görüyor. Rusya Savunma Bakanlığından 20 Şubat’ta yapılan açıklamada, Türkiye’ye uyarı içeren bir dil kullanılması dikkat çeken bir gelişme oldu.

"Ilımlı muhalif gruplara" karşı hava saldırısı gerçekleştirdiğini, Türkiye’den de bu gruplara dönük topçu desteğini kesmesini istediğini aktaran Rusya Savunma Bakanlığı, İdlib bölgesinde Türkiye ve Suriye orduları arasında yaşanan gerginliğe fiziken ve etkin şekilde katıldığını açıklamış oldu.

Rusya, Türkiye gözlem noktalarının 15-20 kilometre kadar kuzeye yani Türkiye sınırına daha yakın bir bölgeye taşınmasını, böylece stratejik açıdan önemli M4 ve M5 kara yollarının güvenli bir şekilde trafiğe açılmasını istiyor.

YAŞAMINI YİTİREN ASKERLER TOPRAĞA VERİLDİ

İdlib’de hava saldırısında yaşamını yitiren askerlerden Tankçı Sözleşmeli Er Mustafa Ertürk, memleketi Antep’te düzenlenen törenle toprağa verildi.

Bahaettin Nakıboğlu Camii’nde düzenlenen cenaze töreninde baba Osman Ertürk, “Beni bırakma oğlum” diyerek gözyaşı döktü. Törenin ardından Ertürk’ün cenazesi, Asri Mezarlık’ta toprağa verildi.

HAYATINI KAYBEDEN ASKER SAYISI 15 OLDU

20 Şubat’ta gerçekleştirilen hava saldırısı sonucunda iki askerin daha yaşamını yitirmesi sonucu şimdiye kadar İdlib’de hayatını kaybeden asker sayısı 15 oldu. Son sevkiyatlarla bölgedeki Türkiye askeri sayısının 7 binleri bulduğu konuşulurken 12 olan gözlem noktasının ise 30'un üzerine çıktığı ifade ediliyor. Gerginlik arttıkça da yaşamını yitiren asker sayısının artmasından endişe ediliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kale Pratt işçileriyle dayanışma çağrısı

SONRAKİ HABER

Kemalpaşa halkı, belediye başkanına seslendi: 'Riskli alan' kararını iptal et

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...