İçme sularının temizliği masaya yatırıldı

Gümüşhane’de il genelinde içme-kullanma sularında var olan mikrobiyolojik uygunsuzluklarla mücadele amacıyla Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ‘İçme-kullanma sularında dezenfeksiyon ve depo temizliği’ konulu toplantı düzenlendi.

İçme sularının temizliği masaya yatırıldı

Gümüşhane’de il genelinde içme-kullanma sularında var olan mikrobiyolojik uygunsuzluklarla mücadele amacıyla Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ‘İçme-kullanma sularında dezenfeksiyon ve depo temizliği’ konulu toplantı düzenlendi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, Gümüşhane Belediyesi, Arzularkabaköy Belediyesi, Muhtarlar Derneği ve Merkeze bağlı köy muhtarlarının katılımı gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, toplantıya ev sahipliği yapan Gümüşhane Belediyesine teşekkür ederek, hayatın devamlılığında olmazsa olmaz öneme sahip içme kullanma sularının sağlıklı bir şekilde vatandaşlarımıza ulaşması noktasında sorumluluk sahibi tüm kurum ve kuruluşların üzerine düşen görevleri eksiksiz yapmasının önemine değindi.

Mevzuatın kurumlarına verdiği mevcut şebeke sularının uygunluk takibinin Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü, Toplum Sağlığı Merkezleri çevre sağlığı elemanlarınca numune alımı anlamında eksiksiz yapıldığını, alınan numunelerin ise Müdürlük Halk Sağlığı Müdürlüğü Laboratuvarında analizlerinin standartlara uygun bir şekilde yapıldığını belirten Pehlivan, Belediye sınırları içerisinde belediyelerce, köylerde ise İl Özel İdare Genel Sekreterliğince uygun kaptaj, isale hatları, standartlara uygun depolar, yenilenmiş şebeke hatları ve otomatik klorlama cihazları ile sürekli dezenfeksiyon işlemlerinde standardı yakalandığında uygunsuzlukların en minimum düzeylere ineceğini söyledi.

Toplantıda daha sonra Halk Sağlığı Müdürlüğü Çevre Mühendisi Ender Ülker tarafından depo temizliği ve sürekli klorlamanın öneminin anlatıldı. Gümüşhane verilerinin aktarıldığı bir sunum gerçekleştiren Ülker, içme sularında kullanılan klor bileşiklerinin Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı tarafından herhangi bir olumsuz sağlık etkisi olmadığının tespiti neticesinde kullanıldığına değinerek, “Sağlık Bakanlığı’nca Belediye Başkanlıkları ve İl Özel İdarelerinin tüm yerleşim alanlarındaki şebekeye ait depolara basınca ve debiye duyarlı otomatik klorlama cihazı takılması için 20 Haziran 2017 tarihine kadar süre verildi. Depo, kaptaj ve şebeke hatlarındaki teknik noksanlıkların ve otomatik klorlama cihaz alımlarının en ufak ihmale gelmeyecek şekilde gerçekleştirilmesinin insanımızın sağlıklı içme-kullanma suyu tüketiminde hayati öneme sahip” dedi.

Toplantıda söz alan Gümüşhane Muhtarlar Derneği Başkanı Gürbüz Demir ise bu toplantının içme-kullanma sularının iyileştirilmesi kapsamında önemli bir adım olduğunu ve ilgili kurumların bir arada olmasının daha kolay başarıya ulaşma noktasında etkili olacağını belirtti.
Köy muhtarlarının bütün bakanlıkların köydeki temsilcileri olması nedeniyle görev yoğunluğuna sahip olduğunu kaydeden Demir, özellikle depo temizliği ve sürekli klorlamanın takibi için İl Özel İdare Genel Sekreterliği’nin kendi bünyesindeki elemanlar ya da hizmet alımı ile donanımlı bir ekip kurmalarını ve muhtarlarımızın da bu ekibin köye gelecekleri zamanlarda desteğinin konunun çözümünde önemli olduğunu belirtti.
Toplantıda söz alan Gümüşhane Belediye Başkan Yardımcısı Kubilay Bozalan ise son derece faydalı bir toplantı olduğunu söyleyerek, insanların sağlığını direkt ilgilendiren sağlıklı içme-kullanma suyu konusunda yerel yönetimler olarak üzerlerine düşen hususlarda gerekli hassasiyeti işbirliği içerisinde göstermeye hazır olduklarını belirtti.

Toplantı daha sonra söz alan köy muhtarlarınca belirtilen görüş ve öneriler, soru-cevaplarla sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER