İçişleri Bakanlığı’ndan ‘Lunapark’ Genelgesi

Lunapark Ve Tematik Parklar Temizlik, Maske Ve Mesafe Şartıyla 6 Temmuz'dan İtibaren Faaliyetlerine Başlayabilecek.

Genelgede, Dünya Sağlık Örgütü Tarafından Küresel Bir Salgın Olarak İlan Edilen Yeni Tip Corona Virüsün (Covid- 19) Türkiye'de Yayılmasını Engellemek Amacıyla Daha Önce Valiliklere Gönderilen Genelge İle “Lunapark Ve Tematik Parklar” Gibi Eğlence Tesislerinin Faaliyetlerinin Geçici Olarak Durdurulduğu Hatırlatıldı.

İçerisinde Bulunulan Kontrollü Sosyal Hayat Döneminde İse Salgınla Mücadelenin Genel Prensipleri Olan Temizlik, Maske Ve Mesafe Kurallarının Yanı Sıra Her Bir Faaliyet Alanı/İş Kolu İçin Alınması Gereken Önlemler Ayrı Ayrı Belirlenerek Tekrar Faaliyete Geçmeleri Sağlandığı İfade Edildi.

Bu Çerçevede Sağlık Bakanlığının 2 Temmuz Yazısının Yanı Sıra Salgın Yönetimi Ve Çalışma Rehberine “Lunapark Ve Tematik Parklarda Uygulanacak Tedbirlerin” Eklendiği Belirtildi.

Lunapark Ve Tematik Parkların 6 Temmuz'dan İtibaren, Gezici Olmamak (2020 Yılı İçerisinde Sadece Bir Yerde Faaliyet Göstermek) Kaydı İle Genelgede Belirtilen Kurallara Riayet Ederek Faaliyetlerine Başlayabilecekleri Kaydedildi.

Genelgede, Lunapark Ve Tematik Parklarda Uyulması Gereken Tedbirler De Şu Şekilde Sıralandı:

* Sağlık Bakanlığı Tarafından Hazırlanan Yazı İle Bildirilen, Salgın Yönetimi Ve Çalışma Rehberinin “Lunapark Ve Tematik Parklarla İlgili Alınması

* Gereken Önlemler” Başlığında Belirlenen Tedbirler Eksiksiz Bir Şekilde Uygulanacak.

* Ziyaretçilerin Temizlik, Maske Ve Mesafe Kurallarına Uymalarına Yönelik Gerekli Tedbirlerin Alınması Sağlanacak.

* Giriş-Çıkışlar Kişilerin Birbirleriyle Temasını Engelleyecek Şekilde Düzenlenecek. Girişlerde Ziyaretçiler Sıra İle İçeri Alınacak Ve Sırada Durulması Gereken Alanlar Sosyal Mesafe Kuralına (En Az 1 Metre) Uygun Şekilde Yer İşaretlemeleri Yapılacak.

* Lunapark Ve Tematik Parklardaki Eğlence Aralarının Başlama Ve Bitiş Zamanları Kalabalığı Önlemek İçin Birbirinden Farklı Olacak Şekilde Planlanacak.

Personele, Covid-19'un Bulaşma Yolları Ve Virüsten Korunmak İçin Alınacak Önlemler Hususunda Eğitim Verilecek.

* Lunapark Ve Tematik Parkların İçinde Bulunan Mesire Alanları, Restoranlar, Kafeler Ve Diğer İşletmeler Kendi Sektörleri İle İlgili Genelge Ve Tedbirlere Tabi Olarak Çalışacak.

* Covid-19 Salgınına Karşı Alınacak Tedbirlerin Uygulanmasından Sorumlu Ve Denetim Ekiplerinin İletişim İçinde Olacağı, İşletmenin Korona Virüs Sorumlusu/Sorumluları Görevlendirilecek.

* Valilik/Kaymakamlıklarca, Lunapark Ve Tematik Parkların Faaliyetlerini Genelgede Sıralanan Kurallara Göre Sürdürmeleri İçin Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 Ve 72'nci Maddeleri Uyarınca Gerekli Kararlar Alınacak.

* İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları Kararları Doğrultusunda Faaliyete Başlayacak Lunapark Ve Tematik Parkların Haftada En Az Bir Kez Denetlenmesinin Sağlanacak.

* Tedbirlere Uymayanlarla İlgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282'nci Maddesi Gereğince İdari Para Cezası Verilecek, Aykırılığın Durumuna Göre Kanunun İlgili Maddeleri Gereğince İşlem Yapılacak.

* Konusu Suç Teşkil Eden Davranışlara İlişkin Türk Ceza Kanunu'nun 195'inci Maddesi Kapsamında Gerekli Adli İşlemler Başlatılacak. (İHA)

b-483.jpg

 

Editör: TE Bilisim