Haber: Sedat Ağacıkoğlu

Tosya'nın yaşadığı en büyük felaketlerden birisi olan Tosya depremi 26 Kasım gecesi 22:20 civarında meydana geldi. Depremin büyüklüğü 7.2 idi. Resmi rakamlara göre 2824 kişi hayatını kaybetti resmi olmayan rakamlara göre ise bu sayı daha da fazla. Gece vakti yağmur çiselerken, büyük bir uğultunun ardından meydana gelen gelen bu deprem her ailenin yüreğinde derin yaralar açtı.

Öyle ki bu acı olaydan sonra yaşananlardan İbrahim Erçelebi o gecede yaşananları www.tosyahaberleri.com haber sitemize anlattı. '''O gece 3 katlı evimiz bir anda yıkıldı ve ben kardeşimle enkaz altında kalmıştık. İnsanlar sürekli bağırıyordu.Hava çok soğuktu.Babam sürekli bağırarak dedemi,beni ve kardeşimi arıyordu. Enkaz altından çıkarıltıkdan sonra ne yapacağımızı bilemedik. Aç ve susuz kaldık. Devlet yardımı yoktu. Birde ibret olsun diye söylüyorum o dönemde zalim bir kaymakam vardı.İnsanlara eziyet ederdi.Ölen insanları yıkayacak imam bile yoktu. O günlerde Kızılay kısıtlı da olsa çadır ve yemek yardımı yapmış. Tosya ilçesi Hanönü meydanına kurulan çadırlarda kalan halka kızılay tarafından yemekte dağıtılmıştı'' dedi.

Bir yandan soğuk ile mücadele edilirken bir yandan da yaşam mücadelesi veren halk bu durumdan çok etkilenmiş destanlar ve şiirler yazılmıştır bu kara gün için.Çok sayıda ölüm olması yaşanan acının tarifsizliğini de ifade eder.
Bu yaşanan deprem Tosya da varolan tarihi yapıların göçüp , yıkılıp tarih sayfalarına gömülmelerine neden olmuştur.Onlarca tarihi yapı ile birlikte Tosya Meraşi Abdurrahman Paşa Camisininde Minaresi kaymış ama cami ayakta kalmıştır.

Editör: TE Bilisim