İBB'nin Cumhurbaşkanlığı’na gönderdiği raporda neler var?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Cumhurbaşkanlığı’na gönderdiği raporda, belediyelerin gelirlerinin artması ve merkezi yönetimin yetkilerinin azaltılmasına yönelik öneriler sıralandı.

İBB'nin Cumhurbaşkanlığı’na gönderdiği raporda neler var?

İBB tarafından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan büyükşehir belediye başkanları toplantısının ardından yapılacağı belirtilen yasal düzenlemelerle ilgili 109 sayfadan oluşan kapsamlı bir rapor hazırlandı.

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre İBB’nin yerel yönetimlerle ilgili pek çok yasada kapsamlı değişiklik önerilerinin yer aldığı rapor doğrudan Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi. İBB’nin yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından da yasal düzenleme önerileriyle ilgili hazırlıklar yapıldı. İBB’nin raporunda öne çıkan bazı öneriler özetle şöyle:

- Belediyeler; “orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları işletmek” ve “okul- öncesi eğitim kurumları açmak” gibi yetkilere de sahip olmalı.

- Genel sekreter ve belediyeye bağlı kuruluşların ve belediye şirketlerinin genel müdürleri ile yönetim kurulu üyeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayı alınmadan belediye başkanı tarafından atanabilmeli.

- Belediye meclislerinde alınan kararların kesinleşmesi için, mülki idare amirine gönderilmesi zorunluluğu kaldırılmalı.

- İlgili yasalarda “mabet” tanımı, “cami, mescit, cemevi, kilise, havra vb.” olarak değiştirilmeli.

- Belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden aldığı pay artırılmalı. Büyükşehir belediyelerine, belediye sınırları içindeki vergi gelirlerinin toplamından yüzde 6 yerine, yüzde 10 pay verilmeli; büyükşehir ilçe belediyelerine ayrılan pay ise yüzde 30’dan yüzde 50’ye yükseltilmeli.

- Motorlu Taşıtlar Vergisi toplamının yüzde 15-30’luk kısmı ilgili belediye hesabına aktarılmalı. Doğalgaz tüketiminden de belediyelere pay verilmeli.

- Belediye başkanına, belediye meclisinde bulunan “borçlanmaya karar verme” yetkisi verilmeli.

- Yurtdışındaki belediyeler ile işbirliği kurulmasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan izin alınması zorunluluğu kaldırılmalı.

- Belediyelerin biriken kamuya olan borçları bir defalığına affedilmeli veya en azından faizsiz olarak yeniden yapılandırılmalı.

- İçişleri Bakanlığı’na tanınan belediye başkanını görevden uzaklaştırma yetkisi mahkeme kararına bağlanmalı. Belediye başkanının, hakkındaki suçlamalardan beraat etmesi halinde görevden uzaklaştırma kararı “kendiliğinden” kalkmalı.

ATLAR İÇİN UMUT ADIMI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Adalar’daki tescilli fayton plakalarını yaklaşık 70 milyon lira karşılığında satın alacak.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, aralık ayında yaptığı açıklamada Adalar’da ulaşımın elektrikli araçlarla sağlanacağını, 35 simgesel fayton kalacağını açıklamıştı.

Saraçhane’deki İBB merkez binasında dün gerçekleşen meclis toplantılarının ikincisinin gündemine Adalar’da toplu taşımacılıkta kullanılan at ve araçlarıyla birlikte tescilli fayton plakalarının satın alınmasıyla ilgili Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün teklifi geldi. Teklifte İBB’nin Adalar’daki 277 tescilli fayton plakasını satın alması öngörüldü. Buna göre İBB plaka başına 250 bin lira ödeyecek. Yani toplam 69 milyon 250 bin lira ödeyeceği tahmin ediliyor. Ayrıca kimlik belgeli atların da 4 bin lira karşılığında satın alınması planlanıyor.

Etiketler
Cumhurbaşkanlığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi