Gazete Vatan Logo

Deprem toplanma alanları neresi? İBB duyurdu! Acil durumlarda İstanbul nerede toplanacak?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul için acil toplanma alanları ve geçici barınma alanları açıkladı. Bu haber sonrasında vatandaşlar acil durumlarda nerede toplanacağını araştırıyor. Peki İBB’nin duyurduğu deprem toplanma alanları neresi? Acil durumlarda İstanbul nerede toplanacak? İşte detaylar…

Deprem toplanma alanları neresi? İBB duyurdu! Acil durumlarda İstanbul nerede toplanacak?

İstanbul için acil toplanma alanları ve geçici barınma alanları açıklandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan duyuru sonrasında İstanbullular olası acil durumlarda nerede toplanacağını araştırmaya başladı. Peki İBB’nin duyurduğu deprem toplanma alanları neresi? Acil durumlarda İstanbul nerede toplanacak? İşte İBB tarafından belirlenen 39 ilçenin toplanma alanları...

BİRÇOK KURUMUN İÇİNDE YER ALDIĞI BİR MODEL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbullular için deprem toplanma alanlarını belirledi. Herhangi bir acil durum olduğunda ve deprem meydana geldiğinde yaşadığımız ilçeye göre toplanma alanlarında toplanılarak güvenlik önlemi alınacak.

İBB'den yapılan açıklamaya göre, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, alanların seçiminde Karar Destek Modeli'ni uyguladı. Uygulanan modelde, toplanma alanı seçim kriterleri saptandı, puanlama yöntemi uygulandı ve AFAD, AKOM, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile ilgili birçok kurumun içinde yer aldığı bilimsel altlıklara dayalı olacak şekilde bir model ortaya konuldu.

Haberin Devamı

Model; mülkiyet, büyüklük, ulaşım ve erişilebilirlik, konum ve çevresel ilişkiler, kullanılabilirlik ve çok fonksiyonluluk ile altyapı ve doğal yapı gibi kriterlerden oluştu.

İSTANBUL DEPREM TOPLANMA ALANLARI NERESİ?

Kriterler üzerinden puanlama yapılarak tespit edilen toplanma ve geçici barınma alanlarına, "http://sehirharitasi.ibb.gov.tr" adresinden ulaşılabilir.

İSTANBUL TOPLANMA ALANLARI İÇİN TIKLAYINIZ…

TOPLANMA ALANI NE DEMEK?

Sadece deprem riskine karşı değil, yangın gibi diğer afet durumlarında da insanların güvenli kalmasını ve temel ihtiyaçlarına ulaşmasını sağlayacak şekilde tasarlanmış bölgelere toplanma alanı deniyor. Deprem riski gözetilerek tasarlanan toplanma alanlarının belli kriterleri bulunuyor.

Uluslararası standart, kişi başı 1,5 metrekarelik bir alanın sağlanması yönünde. Toplanma yerleri düzenlenirken, deprem sonrası bir toplanma alanına ulaşacağı tahmin edilen kişi sayısına göre yapılan hesaplamayla belli bir bölge için gereken kişi sayısının gözetilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

AFAD, toplanma alanını, "Afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanlar" olarak tanımlıyor.

AFAD, toplanma alanlarının 7 kritere göre belirlendiğini ifade ediyor ve bu kriterleri şöyle sıralıyor:

- Bölgedeki nüfus yoğunluğu

- Alanın ulaşılma ve tahliye edilme kolaylığı

- Alanın mümkün olduğunca engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygun olması,

- İkincil tehlikelerden uzaklığı

- Mümkün olduğunca engebesiz düz arazilerde yer alması

- Konut alanlarına yakın ancak yapısal ve yapısal olmayan unsurlardan etkilenmiyor olması

- Elektrik, su, tuvalet gibi temel ihtiyaçlar ve benzeri unsurların karşılanabileceği yapılara yakın olması