01 Nisan 2020 11:17

İBB, durdurulan yardım kampanyası ve bloke edilen hesaplar için dava açtı

İBB, "Birlikte Başaracağız" adlı yardım kampanyasının İçişleri Bakanlığı genelgesiye durdurulması ve yardım hesaplarının bloke edilmesine dair dava açtı.

İBB'nin 'Birlikte Başaracağız' adlı yardım kampanyası için hazırladığı görsel

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Hukuk Müşavirliği, İçişleri Bakanlığının 30 Mart’ta yayımladığı “Yardım Toplama” konulu genelgesine dair Danıştay'a yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı.

İBB tarafından yapılan açıklamada, Hukuk Müşsavirliğinin Danıştay'a dilekçe sunduğu, İçişleri Bakanlığının konuyla ilgili genelgesinin hukuka aykırı olduğunu belirttiği ifade edildi. Dilekçede “5393 sayılı Belediye Kanununun 15. Maddesinde bağış kabul etmek belediyenin yetki ve imtiyazları arasında sayılmıştır. Aynı kanunun 59. Maddesinde de bağışlar belediyelerin gelirleri arasında gösterilmiştir. 5393 sayılı Kanunun 38. Maddesinde de şartsız bağış kabul etmek belediye başkanının görevleri arasında sayılmıştır. Ayrıca, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 23. Maddesinde ise şartlı ve şartsız bağışları kabul etmek ve tasarrufta bulunmak Büyükşehir Belediyesinin gelirleri arasında gösterilmiştir” ifadeleri yer aldı.

İBB Hukuk Müşavirliği;İçişleri Bakanlığının yayımladığı genelgeye dayanarak İstanbul Valiliğinin 31 Mart’ta aldığı kararla İBB’nin 4 ayrı bankadaki yardım paralarının toplandığı hesapların dondurulması kararını da yargıya taşıdı.

İBB, “İstanbul Valiliğinin banka hesaplarına bloke konulmasına ilişkin kararı hukuka aykırıdır” diyerek durtuma itiraz ederken kararın yürütmesinin durdurulması ve iptalini istedi.

NE OLMUŞTU?

CHP’li Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlıklarının başını çektiği kampanya ile bazı belediyeler, koronavirüs salgını ve alınan önlemler dolayısıyla ihtiyaçlarını karşılayamayan yurttaşlar için 30 Mart Pazartesi sabahı yardım kampanyası başlattı. Ancak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından bu kampanyaya karşı genelge yayımlandı.

81 il valiliğine gönderilen genelgede mevcut yasalarda belediyelerin yardım toplama faaliyetiyle ilgili hüküm bulunmadığı ve kampanya yapmak isteyen belediyelerin bulundukları il valiliğinden izin alması gerektiği vurgulandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

85 yaşındaki hasta tutuklunun tahliye talebi "Kaçma şüphesi var" diye reddedildi

SONRAKİ HABER

Dev Yapı-İş: Hasta inşaat işçileri test yapılmadan memleketlerine gönderildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...