HUZURSUZ BACAK SENDROMUNA DİKKAT!

 

Özel PARKHAYAT Akşehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Güray Özalp, geceleri bacaklarınızı hareket ettirmekten uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız sorununuzun “Huzursuz Bacak Sendromu” olabileceğini belirtti.

 

Huzursuz bacak sendromu yaşayan insanların bacaklarımı koyacak yer bulamıyorum şeklinde anlattıklarını belirten Nöroloji Uzmanı Güray Özalp “Özellikle istirahat döneminde ortaya çıkan bacaklarda uyuşma, yanma iğnelenme, karıncalanma, ağrı ve şiddetli hareket ettirme isteği gibi yakınmalarla kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Bu şikayetlerin sıklıkla akşam ve gece saatlerinde ortaya çıkması, bu hastalarda ciddi uyku bozukluklarına neden olabilmektedir. “ dedi.

 

Huzursuz bacak sendromu genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan bir hastalık olmakla birlikte tüm yaşlarda da görülebileceğini belirten Uzm. Dr. Güray Özalp “ birincil olanlarının belirgin bir nedeni yoktur. 40-50 yaşından önce başlar ve kadınlarda daha sık görülür, yavaş ilerler ve ailevi yatkınlık ön plandadır. İkincil olan hastalar da ise kadın-erkek oranı eşittir ve başka hastalıklarla ilişkili olarak görülür. Eğer altta yatan bir hastalık varsa bu hastalığın mutlaka tedavi edilmesi gerekir.” şeklinde konuştu.

 

Değişik toplumlarda yapılan çalışmalarda huzursuz bacak sendromu görülme sıklığı %1-15 arasında değişmekte olduğunu ifade eden Dr. Özalp “Ülkemizde yapılan çalışmaların sonuçlarına göre toplumumuzda ortalama görülme sıklığının %3-5 arasındadır. Bu oldukça yüksek bir orandır. Çok iyi bilinmediği ve tanısı konmadığı için birçok hasta huzursuz bacak sendromu yaşamaktadır.”diye ekledi.