Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Hilmi ÇETİN


HÜVELLÂHÜLLEZî (HAŞR SÛRESİ,22-24.AYETLER)


?Hüvellâhüllezî´ ifadesi ile kastedilen Kur´an-ı Kerim´in 59.sırasındaki Haşr sûresinin son üç ayetidir. Haşr sûresinin faziletiyle ilgili olarak kaynaklarda bazı bilgiler yer almaktadır. Sûrenin özellikle son üç âyeti, Allah´ın yüceliğini dile getiren isim ve sıfatlardan meydana geldiği için İslâm inancının temelini oluşturur.
Birçok hadis mecmuasında kaydedilen bir hadise göre, sabahleyin üç defa, ?Eûzü billâhi´s-semîi´l-alîmi mine´ş-şeytâni´r-racîm? dedikten sonra Haşr sûresinin sonundaki üç âyeti okuyan kimse için Allah Teâlâ 70.000 melek görevlendirir, bu melekler akşama kadar ona dua ederler. Bu kimse eğer o gün ölürse şehit olarak can vermiş olur. Hadiste aynı müjde, âyetleri akşamleyin okuyanlar için de tekrar edilmiştir.
Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed(sav)´in her bir sözü bizim baş tacımız olduğu gibi, bu hadis-i şerifin bir gereği olarak da camilerimizde hocalarımız, sair yer ve zamanlarda Müslümanlar olarak bu hadis-i şerifin verdiği müjdelere nail olabilmek için Hüvellâhüllezî´yi okuruz. Peygamberimizden sonra sabah ve akşam namazlarından sonra Haşr sûresinin son üç âyetinin okunması bir gelenek haline gelmiştir. Müslüman zihinlerin ve gönüllerin en aşina olduğu ayetler arasında yer alır Hüvellâhüllezî.
Hüvellâhüllezî´nin meâli öyledir:
?O, öyle Allah´tır ki, O´ndan başka tanrı yoktur. Görülmeyeni ve görüleni bilendir. O, esirgeyendir, bağışlayandır. O, öyle Allah´tır ki, kendisinden başka hiçbir tanrı yoktur. O, mülkün sahibidir, eksiklikten münezzehtir, selâmet verendir, emniyete kavuşturandır, gözetip koruyandır, üstündür, istediğini zorla yaptıran, büyüklükte eşi olmayandır. Allah, müşriklerin ortak koştukları şeylerden münezzehtir. O, yaratan, var eden, şekil veren Allah´tır. En güzel isimler O´nundur. Göklerde ve yerde olanlar O´nun şânını yüceltmektedirler. O, galiptir, hikmet sahibidir.?(Haşr, 22-24)
Bu ayetlerin tefsirine bakılacak olursa:
Cenâb-ı Hak, ?Allah? ismini en başa koyarak kendisinin bazı isim ve sıfatlarını özellikle anmakta, ardından en güzel isimlerin kendisine ait olduğunu hatırlatmaktadır.
Allah Teâlâ´nın birliğine, sonra ilminin sınırsızlığına, hemen bunların ardından da rahmet ve şefkatinin enginliğine yer verilmesi, ulu Rabbimizi diğer isim ve sıfatlarını da unutmadan, ama her şeyden önce sevgi, şefkat ve bağışlayıcılık nitelikleriyle düşünmemiz ve bizim de bütün yaratılmışlara karşı bu tavrı öncelememiz gerektiğini gösterme açısından dikkat çekicidir.
?En güzel isimler? diye çevrilen 24. âyetteki esmâ-i hüsnâ terimi, ?Allah Teâlâ´nın en güzel niteliklerine ve en mükemmel anlamlara delâlet eden isimleri? demektir. Ve Hüvellâhüllezî´de Allah´ın en güzel isimlerinden şunlar zikredilmektedir:
Allah, Rahmân, Rahîm, Melik, Kuddûs, Selâm, Mü´min, Müheymin, Azîz, Cebbâr, Mütekebbir, Hâlik, Bâri´, Musavvir, Hakîm.
Sûrenin bu bölümü de ?ilk âyetinde olduğu gibi? göklerde ve yerde bulunanların hepsinin Allah´ı tesbih ettiği, O´nun azîz ve hakîm olduğu belirtilerek sona ermektedir.
Biz de bu ayetleri ezberleyip, okuyup, fehvasınca amel etmeyi ve nihayetinde Rabbimizin rızasına erişmeyi niyaz ederiz.

  • BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,59% 0,37
  • EURO

    34,78% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2496,79% 0,51
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli

Balıkesir

19.04.2024

  • İMSAK 04:38
  • GÜNEŞ 06:12
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:53
  • AKŞAM 19:55
  • YATSI 21:22