Hükümet kurulmama sorunları tarihe karışacak

SİYASET 06.04.2017 - 16:24, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 2768+ kez okundu.
 

Hükümet kurulmama sorunları tarihe karışacak

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk referandum çalışmaları kapsamında Bulancak ilçesinde,...
...Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanlığını, engelliler derneğini, özel ortaöğretim erkek öğrenci yurdunu ve ilçede faaliyet gösteren bir tekstil firmasının çalışanlarını ziyaret etti.Ziyaretler esnasında yaptığı konuşmada yeni hükümet sisteminde seçimden mutlaka tek başına iktidar çıkacağını ifade eden Öztürk, siyasi istikrarın kalıcı hale geleceğini ve iki seçim arasında (5 yıl) kesintisiz icraat olacağını belirtti. Uzlaşma kültürünün gelişeceğini ve hükümet kurulmama sorunlarının tarihe karışacağını da sözlerine ekleyen Öztürk, hükümete güvenoyunu milletin kendisinin vereceğini ifade etti.Halk Oylamasından kabul sonucu çıkarsa Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinin 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacağını söyleyen Öztürk, Cumhurbaşkanının ve Meclisin bu tarihe kadar görevine devam edeceğini belirtti. Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü, "Halk Oylamasından kabul sonucu çıkarsa, 6 ay içinde Meclis gerekli kanuni düzenlemeleri ve yeni içtüzüğü, Cumhurbaşkanı da kararnameyle düzenlenecek değişiklikleri yapıyor. HSK üyeleri 30 gün içinde seçiliyor ve 40’ıncı günün ardından göreve başlıyor. Askeri yargıdan gelen AYM üyelerinin görevleri süre sonuna kadar devam ediyor"Yeni Anayasa ve Hükümet Sistemi ile birlikte meclisin güçlendiğine vurgu yapan Öztürk, "Yeni sistemde meclis güçleniyor kanunları hükümet değil milletvekilleri teklif ediyor. Kanun yapımında Meclis iradesi ön plana çıkıyor. Meclisin bilgi edinme ve denetim yolları korunuyor. Meclis araştırması, genel görüşme, Meclis soruşturması ve yazılı soru yöntemleri geçerliliğini sürdürüyor. Yazılı soruya hükümet üyeleri tarafından 15 gün içinde cevap verilmesi anayasal hüküm haline getiriliyor. Mecliste hazırlanıp kabul edilen kanunu Cumhurbaşkanı’nın geri göndermesi durumunda da son söz Meclisin oluyor. Meclis kanunu salt çoğunlukla aynen kabul edip tekrar gönderebiliyor. Meclise ilk defa Hâkimler ve Savcılar Kurulu için üye seçme hakkı getiriliyor" dedi.  
AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk referandum çalışmaları kapsamında Bulancak ilçesinde,...
...Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanlığını, engelliler derneğini, özel ortaöğretim erkek öğrenci yurdunu ve ilçede faaliyet gösteren bir tekstil firmasının çalışanlarını ziyaret etti.
Ziyaretler esnasında yaptığı konuşmada yeni hükümet sisteminde seçimden mutlaka tek başına iktidar çıkacağını ifade eden Öztürk, siyasi istikrarın kalıcı hale geleceğini ve iki seçim arasında (5 yıl) kesintisiz icraat olacağını belirtti. Uzlaşma kültürünün gelişeceğini ve hükümet kurulmama sorunlarının tarihe karışacağını da sözlerine ekleyen Öztürk, hükümete güvenoyunu milletin kendisinin vereceğini ifade etti.
Halk Oylamasından kabul sonucu çıkarsa Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinin 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacağını söyleyen Öztürk, Cumhurbaşkanının ve Meclisin bu tarihe kadar görevine devam edeceğini belirtti. 
Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü, "Halk Oylamasından kabul sonucu çıkarsa, 6 ay içinde Meclis gerekli kanuni düzenlemeleri ve yeni içtüzüğü, Cumhurbaşkanı da kararnameyle düzenlenecek değişiklikleri yapıyor. HSK üyeleri 30 gün içinde seçiliyor ve 40’ıncı günün ardından göreve başlıyor. Askeri yargıdan gelen AYM üyelerinin görevleri süre sonuna kadar devam ediyor"
Yeni Anayasa ve Hükümet Sistemi ile birlikte meclisin güçlendiğine vurgu yapan Öztürk, "Yeni sistemde meclis güçleniyor kanunları hükümet değil milletvekilleri teklif ediyor. Kanun yapımında Meclis iradesi ön plana çıkıyor. Meclisin bilgi edinme ve denetim yolları korunuyor. Meclis araştırması, genel görüşme, Meclis soruşturması ve yazılı soru yöntemleri geçerliliğini sürdürüyor. Yazılı soruya hükümet üyeleri tarafından 15 gün içinde cevap verilmesi anayasal hüküm haline getiriliyor. Mecliste hazırlanıp kabul edilen kanunu Cumhurbaşkanı’nın geri göndermesi durumunda da son söz Meclisin oluyor. Meclis kanunu salt çoğunlukla aynen kabul edip tekrar gönderebiliyor. Meclise ilk defa Hâkimler ve Savcılar Kurulu için üye seçme hakkı getiriliyor" dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.