1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hükümet Konağı
Hükümet Konağı

Hükümet Konağı

Araştırmacı Yazar Settar Kaya, Kars Valisi’nin makamının Ruslardan kalma bir binada değil, Türk Mühendis ve işçileri tarafından yapılan binada bulunması daha anlamlı olacağını kaleme aldı ve Karslıların da desteklediği önemli bir konuya temas etti.

A+A-

İşte Settar Kaya’nın Kars için o anlamlı yazısı :

Kars’ı tanıtırken daha çok Rus işgali döneminden kalma tarihi binaların öne çıkarılmasını doğru bulmayanlardanım. Artık şehre kendi damgamızı vurmanın zamanı gelmiştir. “Kars demek Rus mimarisi demektir” propagandasını terk etmeliyiz.

Basında yer alan bir habere göre, Kars Valisi Rahmi Doğan Valilik makamını Cumhuriyet meydanında bulunan ve hâlihazırda İl Genel Meclisi binası olarak kullanılan Ruslardan kalma binaya taşımayı planlıyormuş.

Doğru bir karar mı? Tartışılır…

Mevcut Hükümet konağının temeli 1968 yılında atılmış, birkaç yıl sonra da hizmete girmiştir. Yaklaşık 50 yıldan beri de hükümet konağı olarak hizmet vermektedir. Türk mühendislerinin, müteahhitlerinin ve işçilerinin alın teri göz nurudur.

Kars’ın Rus işgalinden kurtarılmasından sonra Türkler tarafından yapılmış kentteki en muhteşem, en sağlam ve en görkemli binadır.

Konum olarak ise, şehrin tam orta yerindedir. Eski Kars ile yeni Kars’ı birleştiren merkezi bir noktadadır.

Otoparkı, yeşil alanı, bahçesi vardır. Güvenlik açısından da son derece elverişlidir. Önünde bulunan Atatürk heykeli ve tören alanı ile de her türlü etkinliğe müsaittir.

Ayrıca, hükümet konağı daha birkaç yıl önce önemli miktarda harcama yapılarak restore edilmişti.

Vali Doğan’ın açıklamasına göre, eski hastane arsasının meydan olarak düzenlemesi çalışmaları da sürüyormuş. Bu yerinde bir karar. Ancak o olana Valilik makamını taşımak meydanın vatandaşlar tarafından rahatça kullanılmasını kısıtlayacaktır. Park, protokol ve güvenlik sorunu nedeniyle meydanın işlevselliği düşecektir. Kent meydanı sivil görünüme kavuşturulmalı.

Mevcut Cumhuriyet Meydanı, hastane arsasıyla birlikte planlanarak İşlevsel bir konuma getirilmeli. Vatandaşların gezip dolaşıp dinlenecekleri bir mekân olmalı. Gerektiğinde toplantı ve miting alanı olarak ta kullanılmalı, meydanda şenlikler, gösteriler düzenlenebilmeli.

Kars Valisinin makamının Ruslardan kalma bir binada değil, Türk Mühendis ve işçileri tarafından yapılan binada bulunması daha anlamlı olur. Mevcut hükümet konağının Ruslardan kalma binalardan fazlası var, eksiği yok. Bizim paramızla, bizim zekâmızla, bizim alın terimizle yapılmış, yarım asrı geride bırakarak tarihi nitelik kazanmış, önemli devlet büyüklerini ağırlamış bir binadır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.