12 Ağustos 2018 05:15

Hugo Boss, işçileri 'marka itibarına zarar' iddiasıyla işten attı

Hugo Boss, sendika eylemine katılan iki işçiyi, marka itibarına zarar verdiği gerekçesiyle işten çıkardı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Hugo Boss yönetimi, fabrikada örgütlenme çalışması yürüten TEKSİF'in eylemine katılan iki işçiyi, marka itibarına zarar verdiği iddiasıyla işten çıkardı. Sendika ise bayram sonrası eylemlere başlayacağını dile getirdi.

Sendikal haklara karşı hukuksuzca tutumu uluslararası kuruluşların raporları, mahkeme kararları ve İŞKUR tarafından da ortaya konulan Alman markası Hugo Boss'un İzmir Gaziemir'deki Ege Serbest Bölgede (ESBAŞ) kurulu bulunan fabrikasında işten çıkarmalar devam ediyor. Son olarak şirket TEKSİF üyesi Eda Türk ve Zeynel Abidin Uğur isimli iki işçiyi daha işten çıkardı.

Fabrikanın kadın giyim bölümünde çalışan işçilerin işten çıkarılmasına gerekçe ise üyesi oldukları TEKSİF'in, Hugo Boss'un İstanbul İstinye Park'taki mağazasının önündeki eyleme katılmak ve ardından basına açıklamada bulunmak. Şirketin insan kaynakları müdürlüğü tarafından eyleme katılan işçilerden ilk olarak yazılı savunmaları  istendi. İşçiler, savunmalarında katıldıkları eylemin sendikal örgütlenme hakkı ve ifade özgülügü kapsamında değerlendirilmesi gerektigini ifade etti.

‘MARKA DEĞERİNİ DÜŞÜRECEK AÇIKLAMALAR’

İşçilere yolllanan fesih bildiriminde “Şirket ürünleri hakkında marka değerini ve itibarını düşürecek, marka algısına zarar verebilecek ve şirket menfaatine aykırı beyanlarda bulunulduğu açıkça görülmektedir. Sözleşmeniz gereğince edimlerinizden biri olan sadakat yükümlülüğünüzün açık ihlalini teşkil etmektedir.  Bu eylemlerinizin çalışma huzur ve barışını bozar nitelikte olduğuna, şirketimiz ile aranızdaki güven ilişkisinin tamiri güç bir şekilde zedelediğine ve iş ilişkisinin sürdürülmesinin, şirketimizden beklenemez bir hal aldığına karar verilmiştir” ifadeleri yer alıyor.

'GEREKÇELERİNİ KANITLAYAMADILAR'

Evrensel'e konuşan işten çıkarılan işçilerden Zeynel Abidin Uğur, asıl amaçlananın sendikal örgütlenmeyi kırmak olduğunu belirterek “Sendikaya saygı duyduklarını söylüyorlar, imzalar atıyorlar ama eylemi bahane ederek sendikaya üye olduğumuz için işten atıyorlar. Bana söyledikleri mağazanın içine girmişim ve ürünleri kötülemişim. Öyle bir şeyin olmadığını söyledim ve varsa ellerinde böyle bir görüntü benimle paylaşmalarını istedim ancak bir şey gösteremediler. Sadece bahane arayışındalar. Davamızı açacağız, mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

TEKSİF: BAYRAM SONRASI EYLEMLER BAŞLAYACAK

TEKSİF Genel Başkan Yardımcısı Ersin Çelik, Hugo Boss’un her zamanki acımasızlığa devam ettiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Hugo Boss'ta değişen bir şey yok. Biz her ne kadar diyalog yoluyla bu işten atmaların önüne geçmeye çalışsak da başarılı olamıyoruz. Bayram sonrasında geniş kapsamlı eylemler başlayacak. Eskisi gibi ESBAŞ'ın önünde çadır kurarak taleplerimizi dile getireceğiz. İşten atılan arkadaşlarımız orada toplanacak. Hugo Boss yönetimine işten atmaları durdurma ve sendikal hakları tanıma çağrısında bulunacağız. İşçiler izin saatlerinde istediği eyleme katılabilir. Bu hakkıdır.” 

ÖNCEKİ HABER

Monsanto, kanser hastasına 289 milyon dolar tazminat ödeyecek

SONRAKİ HABER

Sahte Can Yücel şiirlerinin sayısı 50'ye ulaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...