Elbistan Ziraat Odası’nda düzenlenen toplantıda Afşin, Elbistan ve Ekinözü ilçelerinde biçerdöverlere verilecek ücret belirlendi. Oda başkanları geçtiğimiz yıla oranla bu yıl hububat rekoltesinde yüzde 100 oranında artış beklediklerini kaydettiler.  Buna göre sadece Elbistan ovasında 200 bin tonu aşkın hububat elde edilecek. 

Elbistan Ziraat Odası toplantı salonunda biçerdövercilerle fiyat belirleme konusunda bir görüşme yapıldı. Görüşmeye Elbistan Ziraat Odası Başkanı M.Ali Bulut, Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar ve Ekinözü Ziraat Odası Başkanı Ali Kahraman ile biçerdöver sahibi esnaflar katıldı. Burada bir değerlendirme yapan Elbistan Ziraat Odası Başkanı (EZO) M. Ali Bulut, geçtiğimiz yılki hububat  rekoltesine göre bu yıl arpa ve buğday rekoltesince iki kat artış olduğunu kaydetti.

Bu yıl Türkiye çapında 23 milyon tona yakın rekolte bekleniyor diyen Başkan Bulut, “Geçen yıl kuraklık nedeniyle ülke genelinde rekolte 18 milyon ton civarındaydı. Elbistan bazında ise bu sene 200 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Geçen yıl tarlalarda ekin olmamıştı.  Bu sene arazilerin çoğu ekildi. Şuanda arazinin yüzde 70’i ekili durumda. Böyle olduğu içinde rekolte yüksek çıkacak inşallah. Afşin, Nurhak ve Ekinözü’nde de durum aydı” şeklinde konuştu.

Bulut, şöyle devam etti:

“Hasat dönemine başladık. İnşallah hayırlı olur.  Biz Elbistan, Afşin, Nurhak ve Ekinözü olarak birlikte hareket ediyoruz. Bölgesel fiyatlar belirliyoruz. Burada değerlendirme yapıp Biçer döver fiyatı belirliyoruz.  Geçtiğimiz yıllara baktığımızda özellikle geçen yıl ekinler zayıftı. Bu sene arpa ve buğdaya baktığımız zaman yüzde 100 oranında artış var. Geçen yıl 100-150 kg ürün alamadığımız tarlalar oldu.  Hatta biçer girmeyen tarlalar oldu. Bu sene alınan rakamlara göre dönüm başına 300-400 kg verdiğini duyuyoruz. Buda geçen yıla göre hububat rekolte artışının yüzde yüz artışı demek.  Geçen yıl kıraç arazide biçer fiyatı için 9 lira demiştik. Sulu arazi için 13 TL demiştik. Mazot da bu sene düşüş var ama rekoltemiz fazla. Bu durumu değerlendirip fiyatlandırma yaptık.”

Yapılan görüşmeler sonunda, normal hububat biçim fiyatları sulu arazide 1.dönüm biçerdöver biçim fiyatı 13.TL kıraç arazide ise 9. TL olarak belirlendi. Yine saman yapan (Patoslu) biçerdöverlerde çift römorklu iki tonluklar için fiyatı 150 TL, tek römorklu 1,5 tonluklar için 110 TL bir tonluklar için fiyatı 70 TL olarak açıklandı.

Editör: Haber Merkezi