'Hrant Dink konusu istihbarat toplantılarında konuşulmadı'

Hrant Dink cinayeti davasında kamu görevlilerinin yargılanmasına devam ediliyor. Mahkemede bugün de tanıklar dinlendi. Dönemin İstihbarat Dairesi görevlisi Aydın Patan, Dink konusunun haftalık istihbarat toplantılarında konuşulmadığını söyledi.

Dün başlayan Dink cinayeti davasının yeni celsesine devam ediyor. Tutuklu sanıkların SEGBİS aracılığıyla katıldığı duruşmaya ev hapsinde bulunan dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz, tutuksuz sanık Gazi Günay katıldı. 

Bugünkü celsede de tanıkların dinlenmesine devam edildi. Tanıklar bulundukları kentlerdeki mahkemelerden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldılar. 

Dink cinayetinden önce, İstanbul İstihbarat Şubesi'ne Yasin Hayal'in Dink'e yönelik eylem yapacağı istihbaratı geldikten sonra, konuyla ilgili İstanbul'da araştırma yapıldığı ve Osman Hayal'in İstanbul'da olmadığı yönünde rapor hazırlanmıştı. Hazırlanan raporda imzası olan polis memurlarından Özcan Özkan, duruşmada tanık olarak dinlendi. İddianamede, Özkan'ın araştırma yapıldığını iddia ettiği saate İstanbul'un başka ilçelerinde olduğuna dair telefon sinyal bilgileri bulunuyor.  

Özkan halen Lapseki İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde komiser yardımcısı olarak çalışıyor.

Özkan, Hrant Dink cinayetinden önce İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde cemaatler ve sağ terör örgütlerine bakan C Büro'da polis memuru olarak görev yaptığını, amirlerinin verdiği tahkikateleri yaptıklarını söyledi. 

Özkan, şunları anlattı, 

''24 Şubat 2006'da yaptığımız bir çalışma vardı. Çalışmayı tamamladık ve masa amirimize sunduk. Raporda, Osman Hayal'in Sarıgazi'de bir fırında çalışıp çalışmadığına dair araştırma yapılması istendi. Bahadır Tekin'le beraber gittik. Belirtilen adreste fırın olmadığını gördük. Çevrede araştırma yaptık. Civarda iki fırın daha vardı ve o zaman Osman isimli birinin çalışmadığını tespit ettik. Tam detaylarını hatırlamıyorum ama raporumuz sabit. Fırında çalıştığı için sabah erken saatlerde orada olabileceğini düşündüğümüz için sabah erken gittik.''

Mahkeme Başkanı, aynı gün sabah 9.30'da Fatih'te başka bir tahkikat yaptıklarına dair rapor olduğunu hatırlattı. Özkan, ''Sabaha karşı ekmekler çıktığı için orada olabileceğini düşündük. O nedenle erkenden gittik'' diye yanıt verdi.  

Özkan, Hrant Dink'le ilgili bilgisi olmadığını, yazışmaların üst amirleri tarafından yapıldığını savundu. 

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Özkan'a, hem kendisinin hem de diğer ekip arkadaşının telefon kayıtlarına göre Anadolu Yakası'na hiç geçmediklerinin görüldüğünü söyleyerek ''Raporu ne zaman hazırladınız?'' diye sordu. Özkan, ''Aynı gün tuttuk'' diye cevap verdi. 

'Dink konusu konuşulmadı'

Dink'in öldürülmesinden önce Trabzon İstihbarat Şubesi, Yasin Hayal ve arkadaşlarının Dink'e yönelik eylem yapmaya hazırlandığında dair İstihbarat Raporu hazırlamış, hazırlanan raporu İstanbul Emniyet İstihbarat Şubesi ve Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanlığı'na göndermişti. 

Dink cinayeti davasının tutuklu sanıklarından eski İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek, Hrant Dink cinayetinin hemen sonrasında, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın, Dink'e yönelik eylem yapılacağı bilgisini içeren raporun kayıtlardan silinmesini istediğini iddia ettmişti. Akyürek, bu görüşmede dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı Personel Şube Müdürü Aydın Patan'ın yanında olduğunu iddia etmişti. 

Patan, cinayet yaşandığı dönemde İstihbarat Dairesi Personel Şube Müdür Yardımcısı olarak görev yaptığını söyledi. 

Patan, operasyonel konularda, görevi gereği kendisinin bilgi sahibi olma imkanı olmadığını söyledi. Daire Başkanlığı'nda haftalık olarak değerlendirme toplantıları yapıldığını ve toplantılarda Dink konusunun gündeme gelmediğini ifade etti. 

Patan, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın, dönemin İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek'ten evrak imha etmesini istediği iddiası konusunda herhangi bir bilgisi olmadığını söyledi. 

Mahkemede konuşan Akyürek, Cerrah'ın kendisinden evrak imha etmesini istediği iddiasını yineledi. Patan'ın da telefon görüşmesi yapıldığı sırada odada olduğunu söyledi. 

Tanıkların dinlenmesinin ardından mahkeme tarafların taleplerini aldı. Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, daha önceki duruşmalarda tanık olarak dinlenmesine karar verilen ve aralarında dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler'in de bulunduğu isimlerin önümüzdeki duruşmada tanık olarak dinlenmesini istedi.  

Tutuklu sanıklardan Ali Fuat Yılmazer, herhangi bir talebinin olmayacağını söyledi. Tutuklu sanıklardan Ramazan Akyürek, Ercan Gün ve Muharrem Demirkale de tahliye talep etti. 

Halen ev hapsine bulunan dönemin Trabzon İl Alay Komutanı Ali Öz, ev hapsinin kaldırılmasını talep etti. 

Dink cinayeti davası yarın devam edecek. 

Kategoriler

Güncel