Dünya

Hong Kong'da iki haftadır kayıp olan Britanya Konsolosluğu çalışanı Çin'de gözaltında çıktı

Çin, "Tamamen iç işleri meselesi" dedi

21 Ağustos 2019 12:01

Yaklaşık iki haftadır kayıp olan Hong Kong'un Britanya konsolosluğunda çalışan Simon Cheng'in Çin'de gözaltında olduğu ortaya çıktı. 

Çin Dışişleri Bakanlığı, 28 yaşındaki Simon Cheng'in ülkelerinde gözaltında olduğunu bugün duyurdu. Hong Kong'un Britanya Konsolosluğu'nda yatırım ve ticaret uzmanı olarak çalışan Cheng'in Britanya vatandaşı değil, Hong Kong vatandaşı olduğu söylenilen açılamada, "Bu tamamen Çin'in iç işleri meselesi" denildi. Cheng'in Çin'de güvenlik soruşturması kapsamında gözaltında olduğu ortaya çıktı. 

 
Kız arkadaşı Annie Lie, Cheng'in gözaltına alınmadan önce Hong Kong'dan Shenzen kentine yola çıktığını söyledi. Cheng'in konsoloslukta İskoç Gelişim bölümünde çalıştığını, bu bölümde İskoçya ve diğer ülkeler arasında ticaret ve yatırımla ilgilendiğini aktardı. 
 
CNN'e konuşan Lie, Cheng'e en son 8 Ağustos'ta mesaj yazdığını ve yanıt alamadığını aktardı ve Cheng'in serbest bırakılmasının Britanya'nın sorumluluğunda olduğunu söyledi. 
 
Hong Kong'da bulunan Britanya Konsolosluğu da Cheng'in kayıp olduğuna ilişkin endişeleri daha önce açıklamıştı. 
 

Hong Kong'ta haftalardır devam  protestolar 

Hong Kong'daki gösteriler Haziran ayında suç işlediklerinden şüphelenilen kişilerin Çin'e iadesine imkan veren tartışmalı yasa tasarısı nedeniyle başlamıştı. Yasa tasarısı askıya alınsa da, "iki sistem, tek devlet" ilkesi altında yönetilen eski bir İngiliz sömürgesi olan Hong Kong'da gösteriler, "Çin'in boyunduruğuna karşı çıkmak amacıyla" haftalardır aralıklarla devam ediyor.