‘Holokost ile Yüz Yüze’ sergisi

Asla unutmamak ve unutturmamak için, bir daha yaşanmaması için, görmezden gelinmemesi, sadece bakılıp geçilmemesi için Yusuf Tolga Ünker’in siyah-beyaz Holokost fotoğraflarını renklendirerek hazırladığı ‘Holokost ile Yüz Yüze’ Sergisi, 500. Yıl Vakfı Müzesinde açılıyor.

Toplum
16 Ocak 2019 Çarşamba

Yusuf Tolga Ünker’in Yad Vaşem ve United States Holocaust Memorial Museum’dan aldığı izinlerle renklendirdiği Holokost fotoğraflarından oluşan sergi Alman Konsolosluğunun sponsorluğunda, 24 Ocak Perşembe günü 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesinde açılıyor. Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğunun katkılarıyla gerçekleşecek olan sergi açılışında piyanist Renan Koen ‘Holocaust Rememberance and Before Sleep’ çalışmasından bir dinleti sunacak. Sergi 30 Mart tarihine kadar gezilebilecek.

Sergide, Ünker’in renklendirme yaptığı 59 fotoğrafın yanı sıra fotoğraflardan yola çıkarak yaptığı suluboya ve kara kalem çalışmaları da yer alacak.

Y. Tolga Ünker ‘Holokost ile Yüz Yüze’ projesine başlama nedenini “Önemli olan nokta Holokost’a neden bakılması gerektiğidir. İnsanların, kaçamak bakışlarla fotoğraflara bakıp ‘ne acı’ diyerek yüz çevirmeyi tercih ettikleri bir gerçek. Bu fotoğraflar renklendiklerinde acının yanında insanın insana yaptıklarını görmelerine neden olduklarından dolayı bazıları bundan korkmakta ve bu nedenle de görmek istememektedirler. Tam da bu nedenle fotoğrafları renklendiriyorum. Aslen onları renklendirmek yerine boyuyorum çünkü renkli olduklarında daha güncel ve bugüne aitmiş, sanki hepimiz şu an bu şiddeti yaşıyormuşuz gibi acımasız, tehditkâr ve korku verici gözüküyor. Projeyi gerçekleştirirken düşündüğüm tek şey, bu acı olayın bir daha asla tekrarlanmaması gerektiğiydi. Holokost’u bilen bilmeyen herkesin bu büyük acıları yaşamış olan insanlara, yaşadıklarına yakınlık göstermelerini sağlamanın yanı sıra özellikle yeni nesillerin geçmişteki olaylara karşı bilinç ve duyarlılık oluşturmalarını sağlamaktı. Amacım bakılmak şöyle dursun görülmek istenmeyeni insanlara sunmak ve seyirciyi baktığı güvenli alandan çıkararak dehşetin içine çekip rahatsız etmek” olarak dile getiriyor.

 

Yusuf Tolga Ünker kimdir?

1984 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Avni Akyol Anadolu Güzel Sanatlar Lisesine 1999 yılında birincilikle girdi. 2003 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesini kazandı. 2009 yılında lisans eğitimini bitirdi ve aynı yıl yüksek lisans programına girdi. 2010-2011 döneminde Erasmus programı ile İspanya’da Cuenca şehrinde Universidad de Castilla-La Mancha’da Prof. Jaime Llorente Sainz ile resim eğitimine devam etti ve tez çalışmasını sürdürdü. 2015 yılında ‘19. Yüzyıl Romantik Dönem Resminde, Şiir ve Müziğin Etkisi’ isimli tez çalışması ile yüksek lisans öğrenimini tamamladı.

Ünker 2017 yılında Maltepe Üniversitesi Grafik Tasarımı Bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Ünker, Maltepe Üniversitesi’nde akademik kariyerine devam ederken, gazete haberleri ve röportajlarının yanı sıra resim, illüstrasyon ve fotoğraf renklendirme çalışmalarına devam etmekte.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün