Hollanda'ya Bir Tepki de Çavuşoğlu'ndan

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda Parlamentosu'nda kabul edilen 1915 tasarısı hakkında açıklamalarda bulundu. Tasarı hakkında "Kıt bilgileriyle karar aldılar" ifadesini kullandı.

Hollanda'ya Bir Tepki de Çavuşoğlu'ndan

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle: "Hollanda zaten aşırı akımların merkezi olmuştur. Irkçı partilerinin de desteği her zaman artar. Karar doğaldır ama yanlıştır. Siyasetçiler tarihle ilgili kıt bilgileriyle karar almamalıdır. Dışişleri Bakan Yardımcısı hükümetin bu kararı onaylamayacaklarını söylemiştir. Bizim savunduğumuz tezleri söylemiştir. 1915 olayları ile ilgili verilen kararlar var. Ama herkesi bağlayan AİHM kararları da vardır. 1 yıldır Hollanda ile ilişkilerimiz, referandum öncesi onların insanlığa ve hukuka sığmayan uygulamlarardan sonra bir gerginlik oldu. Dışişleri Bakanı görevinden ayrıldı, ayrılmadan önce bazı girişimleri oldu. Biz de ilişkilerin düzelmesi için şartlarımızı sunduk.  Hollanda bizimle ilişkileri düzeltmek istiyorsa, böyle şeylerle uğraşmak yerine Türkiye'yi kazanmak için ne yapması gerektiğine kafa yormalı. Kararın hiçbir bağlayıcılığı yok. Kendi kendilerini tatmin etmişlerdir.

İLK TEPKİ ÖMER ÇELİK'TEN GELMİŞTİ

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Hollanda'nın 1915 Ermeni olaylarını 'soykırım' olarak tanımasının ardından “Bu kararın neticesinde ortaya çıkan şey hiçbir şekilde Türkiye- Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine olanak sağlamayacaktır. Bu karar sonucunda ortaya çıkan şey, bu meselenin konuşulmasına, iyi bir diyalog ortamı oluşmasına da imkan sağlamayacaktır” açıklamasında bulunmuştu. Öte yandan, Hollanda Maslahatgüzarı, 1915 kararı için Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.

1915 OLAYLARI MECLİS'TE KABUL EDİLDİ

Hollanda Dışişleri Bakanı Vekili Sigrid Kaag, Hollanda parlamentosunda gündeme gelen 1915 olaylarıyla ilgili oturumda, milletvekillerinin yönelttiği soruları yanıtladı. Hollanda hükümetinin, 1915 olaylarıyla ilgili 'Ermeni soykırımı' iddiası konusunda itidalli davranılması gerektiği düşüncesinde olduğunu belirten Kaag, "Hollanda hükümeti, BM tarafından bağlayıcı bir karar ya da Srebrenitsa olayında olduğu gibi uluslararası mahkeme tarafından verilen bir hüküm olduğu zaman soykırımdan bahsedebilir" dedi.

SADECE DENK PARTİSİ KARŞI OY KULLANDI

Parlamento'da 3'e karşı 142 oyla kabul edilen önergeye sadece Türklerin kurduğu Denk Partisi karşı oy kullandı.

1915 olayları ile ilgili Ermenilerin iddialarının tanınması dışında, 24 Nisan'da Ermenistan'ın başkenti Erivan'da yapılan anma törenlerinde Hollanda'nın bakan düzeyinde temsil edilmesi de büyük çoğunlukla kabul edildi.

Hollanda hükümetinin konuyu "Ermeni soykırım sorunu" yerine "Ermeni soykırımı" olarak tanımlaması için yapılan oylamada ise teklif 60'a karşı 85 oyla reddedildi.

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡