25 Ağustos 2019

Hobileri olsaydı Kaz Dağları'nı zehire bulamazlardı

Hobi sahibi bireyler içlerinde doğal yaşama ve estetik değerlere saygı barındırır

Hobi sahibi olmanın insanı dinginleştireceğini, günlük yaşam dertlerinden bir süreliğine de olsa uzaklaştıracağını yazmayı planlarken Kaz Dağları'ndaki yürek yakıcı gelişmeler ortaya çıktı. Sosyolojik olaylara çok yönlü bakmanın faydalı olacağı düşüncesiyle, doğa kıyımı ile "hobi sahibi olmak" üzerinde bir ilişki kurmaya, yaşananlara hobi üzerinden bakmaya çalışacağım.

Kaz Dağları genelinde konuşsak da, aslında her yer için tehlike aynı. Failleri anlamaya çalışsak da, hatta biraz daha onlara dönük olarak esnek bakmaya çaba göstersek de olmuyor. Doğanın yüzyıllar içinde büyütüp yaşattığı mucizevi güzellikleri kısa bir süre içinde yok eden, betona dönüştüren anlayış ile taban tabana zıt görüşlerimiz var. Onlar ormanlara baktığında para görüyor, bizler ise doğa. Bizler yüzyıllardan beri var olan orman dokusunu gelecek kuşaklara bırakamayacak olmanın hüznünü yaşarken rantçı, kap kapçı, yandaş zevat para gelecek diye ellerini ovuşturuyor. Sorun da burada zaten! Peki niye onlar bir daha geri dönülemeyecek şekilde doğanın siyanür zehriyle kirlenmesine göz yumuyorlar?

Doğada yürümek, dağların tepelerinde nefes almak, kır çiçekleri toplamak şehirlere sıkışmış bizler için ne kadar büyük özlem değil mi? Kuşları, tanımadığı bitkileri, yeni çıkan mantarları ve hiç görmediği böceklerin literatür adlarını bularak sınıflandırmaya çalışmak gibi hobileri olan birisi -eminim ki- Kaz Dağları için bu tür geleceğe imza atmazdı. Taşlardan hoşlanan ve gittiği her yerden taş toplayıp onların jeolojik özelliklerini ve halk arasındaki söylencelerini öğrenmeye çalışan kimse Kaz Dağları ile tanıştıktan sonra bu sürece peki demezdi. Kuşların, çiçeklerin, ağaçların kısacası doğadaki devingen yaşamın fotoğraflarını çekmenin tadını almış biri, kaz dağlarındaki o güzel ağaçların hışırtısını mutlaka rüyalarında da dinlerdi. Hobisi olan, insanlara ve doğaya sevgi ile bakarak uyanan biri, diplerinde mantar çıkan, dallarına kuşlar konan, meyveleriyle, reçinesiyle, yapraklarıyla beslenen tüm canlılara günün her anında karşılıksız ziyafet sofrası kuran ağaçların binlercesini bir kalemde yok edecek böyle fütursuz hatta ahlaksız kararlardan sorumlu olmak istemezdi.

Ormanda yürümenin, doğal hayata dokunmanın zevkini yaşamış biri Kaz Dağları için bu karara imza atmazdı

Hobiler yaşamı değerli ve yaşanır kılar

Sadece doğa kıyımına engel olmak için değil, barışa uzanan ellerin sayısını arttırmak için de hobi lazım, dostça sevgiyle huzur içinde yaşamak için de. Hobiler insanı insan yapan, yaşamı değerli ve yaşanır kılan, şikayetleri azaltıp yerine yarınlardan güzel beklentileri olan nesiller yetiştiren sihirli bir özellik, diye düşünüyorum.

Kısa bir süre önce kelebeklere daha yakından bakmaya, dostlarıma, arkadaşlarıma gönderdiğim mesajlara kelebekler eklemeye başladım. Kelebeklerin dünyasının bu kadar renkli ve çeşitli olduğunu bilmiyordum. Aslında kelebeklerin ardında geçen bir yaşamı, kendine açılmış bir pencere gibi gören koleksiyoner dostlarım oldu. Ama bunun herkes için çok kolay bir hobiye dönüşebileceğini yeni fark ettim. Önce, İnternet'te birbirleri ile kelebek fotoğrafları paylaşan yüzlerce kişinin arasına katıldım. Gelen kelebek resimleri öylesine güzel ki, birinin muhteşem renkleri için "çok güzel" derken, bir başkası için "bu daha güzel" dememek elde değil! Şu ana kadar ne en iyisini ne de en güzelini bulabildim. Uçsuz bucaksız kelebek renkliliği içinde tek tek hayranlıkla seyredilecek binlerin, on binlerin olduğunu bilmek acaba bu doğa kıyımcılarını da heyecanlandırmaz mıydı? Dünyanın dört bir yanından gelen kelebek fotoğraflarını derlerken aldığım haz, sanıyorum beni kelebek kitapları edinmeye, içinde kelebek olan pullar ve kartpostallar biriktirmeye de itecek. Belki de doğada ben de kelebek fotoğrafları çekmeye başlayacağım. Alın size her bütçeye ve her yaşam şekline uygun bir hobi alanı, koleksiyon önerisi…

Kelebek resimleri biriktirenlerin ya da doğada kelebek resimleri çekenlerin sayısı dünyanın her yerinde artıyor

Aynı kelebek gibi mantar, sinek ve böcek fotoğrafları peşinde koşanlar da var. Kelebekler için dediklerim onlar için de geçerli. Bahsettiğim türdeki İnternet paylaşım gruplarında, böceklerin yakından çekilmiş makro fotoğraflarındaki ifadeyi görünce, bugüne kadar hiç bilmediğim gizemli bir güzelliğin de farkına vardım. Yüzlerce kez büyütülen fotoğraflardan anladığım şu ki, adını bile bilmediğim, sivrisinek büyüklüğündeki bir uçan canlının, ipek tüllere benzeyen kanatları varmış. Dalların üzerinde zor fark edilecek bir böceğin çok estetik ve gizemli bir görüntüsü olacağını eminim sizler de öngöremezdiniz. Çıplak gözle zor görülen bu türdeki canlıların böyle bir görüntüsü olacağını inanın bilmiyordum. Yüzlerce kat büyütülmüş fotoğraflarında fark ettim, çarpıcı göz tiplerini, zarif renklerini, tüylü ellerini, kanatlarını, kuyruklarını ve şaşırtıcı kıvrımlarını.

Doğada her şey karşıtıyla var

Bu doğa kıyıcılarının dini de, değerleri de, zevk duydukları şeyler de cüzdanlarının içinde, olmalı. Milliyetçiliği güç, kuvvet ve şiddet üstünden deniyorlar. Başkası olmadan kendilerinin de olamayacağını hiç düşünmemişler. Doğanın diyalektik döngüsüne karşı atılan her adımın başarısız olacağını bilemeyecek kadar eğitimliler! Hani derler ya, bu kadar cahillik anca eğitim ile mümkündür diye. İşte bunlar da o kadar eğitimli. Belki yurt içinde ve dışında yüksek eğitim görmüş, master ve doktora yapmış olanlar da vardır içlerinde. Eminim ki, doçentler, profesörler, bölüm başkanları, uzmanlar ne bileyim aklıma şu an gelmeyen kültürlü (!) bir zevat takımı da yer alıyordur bu kararların arkasında. Bilirkişi olarak danışılan, görüşü alınan, oluru duyulan nitelikli (!) kişiler de suçlular arasında olmalı. Yıllardır hırslarından ödün vermeden sürdürdükleri ve hiçbir şekilde geri adım atmadan uygun zamanı bekledikleri Kaz Dağlarındaki ranta yeşil ışık yakan herkes, yarınlarda bunun lekesini taşıyacak. İsimleri bugün bir yerlerin kapısında büyük harflerle yazılı olan, kartvizitlerindeki isimlerinin altında çok kelimeli satırlar taşıyan badem bıyıklı önderlerimiz, yarınlarda iyi hatırlanmayacaklar.

Çıplak gözle zor fark edilen kanatlı canlıların yaşamı, dünyanın her yerinde meraklıları hobi sahibi yapıyor

Keşke Kaz Dağları kararına imza atanlara bir hobi kazandırabilseydik! 

Keşke Kaz Dağları'nda bu yıkımı yaptıran, bu karara imza atan, bundan kazanacağı paralarla zenginlik hayali kuran o kelli felli adamlara da bir hobi kazandırabilseydik. Doğa ile iç içe olarak yaşamdan zevk almanın ve huzurlu olmanın ceplerine koyacakları paradan daha büyük bir zenginlik olduğunu gösterebilseydik keşke! İnanıyorum ki, kendini geliştirme gibi bir meselesi olan, edinmeye çalıştığı hobileri ile yaşamdan zevk almaya çalışan biri, ihaleye fesat karıştırıp yanına, yandaşına bir şeyler kopartmaya çalışırken, paranın yanı sıra iç sesinin haykırışlarını da dinlerdi. 

Ötekileştirdiğini yok ederek güvenlik algısı kuran, farklılıkları ezerek gelecekten umut bekleyen ve inandığı safsataları günlerce, yıllarca hatta yaşamı boyunca bıkmadan tükenmeden anlatan cühela takımı, gerçek kazanımın doğa ile iç içe yaşanacak şekilde oluşacak barışta ve insan haklarında saklı olduğunu bilemiyor. Okulda öğrenciye, evde çocuğa, toplumda fert olmaya çalışan her bireye hobi sahibi olmanın ne demek olduğunu anlatamayan sistemimizdir suçlu. Ezberi eğitim sanan, girdiği testlerde başarı arayan ve tesadüfen eğitim alacağı alanı belirleyen gençleri amaçsız, hobisiz ve isteksiz bırakan kurulu düzenimiz suçlu; Kaz Dağları'nda da, yaşadığımız tüm münasebetsizlikler de.


Doğaya uygun olmayan tasarımlar yok olmaya mahkumdur; son sözü her zaman doğanın yasaları belirler.

Kendini milliyetçi, muhafazakar ve maneviyatı yüksek olarak tanımlayan para yüzlü, çıkar özlü, menfaat sözlü ve aç gözlü dostlarımız! Sizler belki torba düzenlemeler içindeki kararnamelerinizi ve bir anda oldu bittilerle yasalaşan icraatlarınızı hukuka uygun olarak görüyorsunuz ama içinde "adalet" taşımayan kararlar dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir zaman kalıcı olmadı ve sahibine onur getirmedi. 

Kaz Dağları için idam sehpası kuran günümüzün güç odakları; şunu sakın unutmayın! Her zaman doğruyu gösteren ve her zaman haklı çıkan tek şey doğa yasalarıdır. Doğa yasaları, her zaman, her yerde ve her şartta geçerlidir. Doğa ile uyumlu olmayan tasarımlarınızın başınıza yıkılmasını ne muhafazakarlığınız ne de aç gözlü maneviyatçılığınız engelleyebilir. "HES"leriniz doğa yasaları karşısında "pes" demeye başladı bile.

Dünyada paylaşıldıkça artan sadece iki şey var; bilgi ve sevgi. Sadece bilginin ve sevginin paylaşıldıkça artan bir değer olduğunu anlamanın bile en önemli yollarından biri, hobi sahibi olmaktan geçiyor. Çünkü hobiler sevgiyi de bilgiyi de aynı anda içinde barındırıyorlar.

Güzellikleri biriktirmenizi dilerim!.. 

Yazarın Diğer Yazıları

Koleksiyoncunun kaleminden: Jübilenin kültür tarihi

Tarih öncesinde kölelerin "azat" edilmesi için kullanılan "jübile" sözcüğü yıllar içinde evrilmiş, emeklilikten araba kornasına hatta tarlaları nadasa bırakmaya kadar farklı imgeleri yüklenmiş

Koleksiyoncunun kaleminden: Oy vermenin kültür tarihi

Antik tarihte suçlular ve istenmeyen kişiler de oylanmış; en fazla oy toplayanlar sürgüne gönderilmiş

Dünya Kukla Günü kutlu olsun: Koleksiyoncunun kaleminden "kuklanın tarihi"

Kukla, hareketli hikâye anlatımında eğlenceli olduğu kadar kendini ifade etmenin de bilinen en eski sanatsal gösterim biçimlerinden biri