BTA, ikinci üretim tesisini Dubai’ye kuruyor

Sekiz ülkede 16 havalimanında yiyecek-içecek hizmeti veren BTA, beş yıl içinde iki kat büyümeyi hedefliyor. Bu kapsamda ikinci üretim tesisini Dubai'de açmak için kollara sıvayan şirket şehir merkezlerine de girmeye başlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emre ESER

ZAGREB - TAV Havalimanları’nın iştiraki olarak havalimanlarında yiyecek- içecek hizmeti veren BTA, yeni yatırımları ile şu an 318 olan hizmet noktası sayısını 5 yılda ikiye katlayacak. Geçtiğimiz günlerde Zagreb Havaliman’ında operasyona başlayan BTA, bu yılın ikinci yarısında Umman’daki Maskat Havalimanı’nda faaliyete geçecek. Günde 100 bin kişiye hizmet sağlayan şirket Orta ve Uzak Doğu’daki operasyonları için ikinci üretim tesisini Dubai’de kuracak. Türkiye’de havalimanlarının yanı sıra İDO noktaları ve AVM’lerde de markaları yer alan BTA, dünyaca ünlü kahve zincirlerinin de yiyeceklerini üretiyor. Bu alandaki tecrübesini kullanmak isteyen şirket faaliyet gösterdiği havalimanlarının bulunduğu şehirlere de girecek.

Dünyada ve Türkiye’de ev dışı tüketim sektörünün çok hızlı bir şekilde büyüme gösterdiğini dile getiren BTA İcra Kurulu Başkanı Sadettin Cesur, gelişen pazarda en güçlü şekilde kendilerini konumlandıracaklarını ve Doğu Avrupa, Körfez Bölgesi ve Kafkaslarda ciddi büyüme potansiyeli gördüklerini söyledi.

İstanbul Kıraç’ta 23 bin metrekare alana sahip üretim tesisi ile yıllık 7 milyon ürün üretme kapasitesine sahip olduklarını ifade eden Cesur, ilk hedeflerinin Ortadoğu olduğunu dile getirdi. Cesur, “İkinci üretim tesisimizi Körfez Bölgesi’nde kuracağız. Orayı çok yakından takip ediyoruz. Suudi Arabistan ve Umman’da faaliyetlerimiz devam ediyor. Özellikle Suudi Arabistan’da çok ciddi büyüme bekliyoruz. Bu kapsamda ikinci üretim faaliyetimizi de orada konumlandıracağız. Dubai’de fizibilite çalışmalarımız tamamlanmak üzere. 500 kişinin çalışacağı dev bir tesis kuracağız” dedi.

2016 yılında 170 milyon euro ciro yapan BTA’nın bu sene için beklentisi ise ciroyu yüzde 4 artırmak. 3 bin 500 olan çalışan sayısını son çeyreğe kadar 4 bine çıkaracaklarını kaydeden Cesur, aralarında ABD, Hollanda, Almanya ve Belçika’nın bulunduğu 14 ülkeye yıllık 6.7 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını söyledi.

3. havalimanı için B planı hazır

3. havalimanının işletmesinin başka firma tarafından yapılmasının BTA’yı etkilemeyeceğini bunun yerine oraya kendi markalarını sokup ayrıca yurt içi ve yurt dışı yatırımları ile büyüyeceklerini aktaran Cesur, başta Tadında Anadolu olmak üzere markalarının çok ciddi bir taleple karşılaştığını, çok sayıda franchise vereceklerini açıkladı.

Havalimanında saatlik oda kiralama

8 ülkede 16 havalimanında hizmet veren BTA, yıllık 5 milyon yolcu kapasitesine sahip yeni terminalin hizmete girdiği Zagreb Havalimanı’nda 11 noktada hizmet sunuyor. Şirket, kendi markaları Cakes& Bakes, Needstop, BrewMark ve POM’u da Zagreb’e taşıdı. Şirket aynı zamanda Hırvatistan’ın milli hava yolu Croatia Airlines’ın uçak içi yiyecek-içecek hizmetlerini de sağlıyor.

Tifl is ve Üsküp’te de bu hizmeti sunan BTA ilk kez bayrak taşıyıcı bir hava yoluna hizmet vermeye başladı. BTA Türkiye’nin ilk havalimanı otelini İstanbul Atatürk’te 2004’te hizmete soktu. Cesur, terminal içinde yer alan otelde saatlik oda kiralamanın da mümkün olduğunu belirtti.

Kadın kooperatiflerine destek

Çalışanlarının yüzde 70’inin kadınlardan oluştuğunu belirten Cesur, kullandıkları ürünleri Anadolu’da kadınlar tarafından kurulan kooperatiflerden seçtiklerini ifade etti. İşbirliği yaptıkları ailelerin kısa zamanda birer işletme haline geldiğini bildiren Cesur, “Anadolu’da bir çiftçi yaylada topladığı otun kıymetini bazen bilemiyor. Biz gidip ona bu otun değerini anlatıp bize satmasını istiyoruz. Aynı şekilde etimizi, sütümüzü kadınların kurduğu kooperatiflerden temin ederek onların gelişmesini istiyoruz. Şimdi onları kendi ürünleri için coğrafi işaret alması konusunda zorluyoruz. Bu şekilde ürünleri daha da değer kazanacak” şeklinde konuştu.