TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hisar Camii gün sayıyor

Kemeraltı Çarşısı’nın simgesi olan Hisar Camii, ibadete açılmayı bekliyor. Tarihi yapının restorasyon işlerinin üstlenici firması olan Umart Mimarlık sahibi Mahir Kaplan, en kısa sürede açılmasını sağlayacaklarını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2018 12:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hisar Camii gün sayıyor

KENAN YEŞİL(ÖZEL HABER)

Kemeraltı Çarşısı’nın simgesi olan ve geçmişi 14’üncü yüzyıla dayanan tarihi Hisar Camii, restorasyon çalışmaları nedeniyle uzun süre ibadete kapalı kaldı. Geçtiğimiz yıllar içerisinde sık sık restorasyon çalışması nedeniyle kapatılan tarihi yapı yine çeşitli sebeplerden dolayı İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğünce tadilata alındı. İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün restorasyon işleminde üstlenici firmayı belirlemek için açtığı ihaleyi Umart Mimarlık kazandı. Tarihi yapının restorasyon işlerinin üstlenici firmasının sahibi Restorasyon Uzmanı İnşaat Mühendisi Mahir Kaplan, Hisar Camii’nde yapılacak olan çalışmaları anlattı. Tarihi yapıda incelemeler yaparak sorunları belirlediklerini söyleyen Kaplan, ayrıca önümüzdeki dönemde sorun çıkartma ihtimali olan bölgelere de gerekli müdahaleler yaparak, tarihi Hisar Camii’nin ibadete kapatılmasını önleyeceklerini ifade etti.

ÖN TESPİT ÇALIŞMASI YAPILDI

Umart Mimarlık sahibi Restorasyon Uzmanı İnşaat Mühendisi Mahir Kaplan, İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan ihaleyi aldıklarını ve ön çalışma başlattıklarını söyledi. Uzman ekiplerle Hisar Camii’nde incelemeler yaptıklarını, genel itibariyle büyük bir sorunun olmadığını belirten Kaplan, mahfil kısmının altında sıva parçalarının düştüğü ve oradaki problemlerin giderileceğini dile getirdi. Boya badana gibi çeşitli işlemlerin de yapılacağını anlatan Mahir Kaplan, “İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü bu nedenlerden dolayı bir ihale yaptı ve ihaleyi biz aldık. Mahfil kısmındaki etütlerimizi üniversitelerden hocalar, statik uzmanları, Ankara’dan Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün uzman ekipleriyle yerinde inceleme yaptık” dedi.

PROJELER KORUMA KURULUNDA

Yapılan incelemeler sonrasında tarihi yapıda bazı sorunların da gün yüzüne çıktığına dikkat çeken Kaplan, oluşabilecek sorunları da belirlediklerini ve revizyon projelerinin koruma kurulunun onayına gittiğini söyledi. Hisar Camii gibi çok önemli bir tarihi yapıda kısa vadede çözümlerle iş yapılırsa hep sorunlarla karşılaşılabileceğini ifade eden Kaplan, “Yaptığımız incelemeler sonucunda döşemelerin nemden çürümüş olduğunu gördük. Döşemeleri açarak alt taraftaki problemlerin nereden kaynaklandığı konusunda tespit çalışması yaptık. Yapının çok büyük bir statik problemi yok. Ancak hem yapının yaşlanması hem etrafında çok fazla yapılaşma olmasından dolayı, nem rutubet gibi sorunlardan dolayı bir takım problemler var. O yüzden İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile birlikte uzman görüşleri de alarak, belli bir ekonomide kalıp doğru çalışmalar yaparak tarihi yapıda müdahaleler yapacağız” diye konuştu.

ÖNEMLİ BİR SİMGE

Hisar Camii’nin kent merkezinde önemli bir turizm alanında bulunduğunu dikkat çeken Mahir Kaplan, “Hisar Camii İzmir’in çok büyük bir değeri. Kemeraltı’nın en önemli simgesi. O yüzden burada her zaman bir restorasyon çalışması yapılamaz. Tekrar tekrar çalışmalar yapılmaması için geniş bir çalışma yapmak istedik. Böylesi önemli bir yapıyı dokunmuşken gerekli olan ihtiyaçların karşılanması yönünde bir karar alındı. Bunun için de revizyon projeleri koruma kurulunun onayına gitti. Bu ay içerisinde kurul kararı çıkmış olacak. Karar çıktıktan birkaç ay içerisinde tüm çalışmalarımızı bitirmiş olacağız. Hisar Camii’nde çalışma başlatılmışken uzun bir süre nem, çatlak gibi şikayetlerin oluşmaması için detaylı bir çalışma başlattık. Dış cephesi ile tüm çalışmaları programladık. Sadece koruma kurulu izni gelmeden proje tadilatı oldu. Boya badana gibi normal görünen işlerin yanına biraz da statik işler devreye girdi” şeklinde konuştu.

İBADETE KAPATILMASI ÖNLENECEK

Normal şartlarda 6 aylık bir programda boya badana işlemlerinin düşünüldüğünü aktaran Kaplan, yaptıkları inceleme sonucu bu sürenin biraz uzayacağını belirtti. Hisar Camii’nde yapacak oldukları restorasyon çalışması ile tarihi yapının küçük bir sorundan dolayı ibadete kapatılmasını önleyeceklerini vurgulayan Mahir Kaplan, şöyle konuştu: “Bir çalışmaya girmişken bütün sorunları giderecek çalışma yapmak istiyoruz. Normalde 6 aylık bir programda boya badana düşünülüyordu. Yapacağımız çalışmalar ile bu süre birkaç ay daha uzayacak ama doğru bir çalışma yapılacak. Yaptığımız çalışmalar böyle bir durumun gerekli olduğunu gösterdi. Eski sistemler günümüzün koşullarını karşılamıyor. Dış cephesinde drenaj yapılmış, küçücük borular konmuş. Bunlar günümüz koşullarındaki bir yağış karşısında etkisiz kalıyor. Hisar Camii’nde küçük bir sorundan dolayı ibadete kapatılmasını önleyeceğiz.”

TARİHİ YAPIDA BÜYÜK ÇALIŞMA

Onay kurulunun projeye onay vermesi ile Hisar Camii’nde yapılacak olan çalışmaları anlatan Mahir Kaplan, “Hisar Camii’nde yapacağımız işlerle dış cephedeki önceden yapılan düzensiz sıvalar temizlenecek çok daha ciddi ve titiz bir çalışma yapacağız. Çok daha kaliteli boyalarla dış cepheyi kontrol edeceğiz. İç cephede ise baştan aşağıya tezinafları, sıvaları temizleyerek yeni düzenleme yapacağız. Kendi konusunda uzman restorasyon ekibiyle bu işleri yapacağız. İçeride uzmanlar tarafından hazırlanmış olan statik projeler doğrultusunda kolonlar, mahfil altındaki problemlerin ortaya çıkmaması için çalışma yapacağız. Mahfilin üst tarafında oturma yeri var. Mahfilin üst tarafında çıkılıp namaz kılındığında hissediliyor. Onu dengeleyip, güçlendirerek orijinal haline dönüştüreceğiz. Yapıdaki tüm gereksiz fazlalıkları ve yükleri atıp binayı hafifleteceğiz. Bunun yanında tabandan kaynaklı dışarıda bahçe koridorundan içeriye doğru oluşan nemi minimize etmek için yeni kesitlerde daha doğru malzeme ve çaplarla doğru kesitlerle oradaki drenajı sağlayacağız. Bahçenin birkaç kenarına mobil tuvalet koyarak bu ihtiyacı karşılayacağız. Bunların hepsi onay kuruluna sunuldu. Onay verilince hepsini yapacağız” dedi.

JEOLOJİK YAPI DEĞİŞİYOR

Tarihi yapıda sık sık sorunların çıkması konusunda açıklamalar yapan Kaplan, Hisar Camii’nde daha önce yapılan sağlamlaştırma işlemlerinin tam anlamıyla doğru bir şekilde yapılmadığının altını çizdi. Ayrıca tarihi yapının oldukça eski olmasının yanında çevresel etkilerin de bazı sorunlara neden olabileceğini söyledi. İzmir’in jeolojik yapısının değiştiğini vurgulayan Mahir Kaplan, şöyle konuştu: “Bugün Bayraklı’da yapılan bir gökdelenin kazık çakımı sırasında Hisar Camii gibi tarihi bir binada çatlama yaşanabiliyor. İzmir’in jeolojik yapısı değişiyor. İzmir zaten deprem bölgesi. Kentsel dönüşüm ve yeni yapılaşma yeni kent merkezi ile birlikte bu coğrafyanın bir takım jeolojik düzeni de kendine göre değişime uğruyor. Gökdelen yapılan yerde kazık çakılarak sağlamlaştırma yapılıyor ama orada çakılan kazık ile 100 metre ileride ayrı bir fay hattı oluşuyor. Bu kadar dönüşen ve yapısallaşan bir kentte ister istemez jeolojik değişmelerde oluyor. Hisar Camii’nin orada eskiden metro yoktu. Şimdi ise metro geçiyor. Metro çalışmaları yapılırken, yeni inşaat çalışmaları yapılırken titreşimlerden dolayı mahfilde bir çatlamaya neden olabiliyor. İzmir’de çok yüksek şiddette deprem yaşamadık. Belli ölçülerde depremler oluyor ama oradaki hasarın nedeni sadece deprem değil. Jeolojik yapıda bu kadar yapılaşmanın, derin kazıların kenti etkilemeyeceğini düşünmek yanlış olur. Mühendis ve mimarlar olarak böyle etki olacağını bekliyoruz.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.