HİPERTANSİYON İLE MÜCADELE

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 16.05.2018 - 08:16, Güncelleme: 16.05.2018 - 08:16
 

HİPERTANSİYON İLE MÜCADELE

Yüksek tansiyonun uzun süre belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar verir.
"Yüksek tansiyon en sık görülen kronik hastalıklardan biridir ve küresel bir halk sağlığı sorunudur. Yüksek tansiyon kalp hastalıkları, inme, böbrek hastalığı, erken ölüm gibi durumlarla ilişkilidir. Yüksek tansiyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olup mutlaka hekim tarafından takip edilmelidir. Yüksek tansiyon, uzun süre belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar vermesi nedeniyle “sessiz düşman” olarak da anılmaktadır. Kan basıncının yüksek olduğunun belirlenebilmesi için belli aralıklarla ölçtürülmesi gereklidir. En belirgin yüksek tansiyon belirtileri; Baş ağrısı, Halsizlik, yorgunluk, Nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, Burun kanaması, Görmede bozukluk, Kulaklarda çınlama, Yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma, Bazen çok sık idrara çıkma, Gece uykudan uyanıp idrar yapma, Bacaklarda şişlik olabilir."  "Fiziksel aktiviteler düzenli yapılmalı"  Yüksek tansiyonu olan bireylerde ilaç tedavisinin uygulanmasının kan basıncı kontrolü için tek başına yeterli olmaz, başarılı bir sonuç için mutlaka sağlıklı yaşam davranışlarının geliştirmesi gerektiğini ifade etti. Güner, yüksek tansiyonlu bireylerin sağlıklı beslenme, Fazla kilolu/ obez ise kilo verme, fizik aktiviteleri düzenli yapma, Tuz kullanımını azaltma, Düzenli muayene ve tetkiklerle hastalığın takibine önem verme, İlaçlarını önerilen dozda ve sürede, aksatmadan kullanma, tansiyon düzenli izlemeli/ izlenmesini sağlaması gerektiğini vurguladı. 
Yüksek tansiyonun uzun süre belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar verir.

"Yüksek tansiyon en sık görülen kronik hastalıklardan biridir ve küresel bir halk sağlığı sorunudur. Yüksek tansiyon kalp hastalıkları, inme, böbrek hastalığı, erken ölüm gibi durumlarla ilişkilidir. Yüksek tansiyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olup mutlaka hekim tarafından takip edilmelidir. Yüksek tansiyon, uzun süre belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar vermesi nedeniyle “sessiz düşman” olarak da anılmaktadır. Kan basıncının yüksek olduğunun belirlenebilmesi için belli aralıklarla ölçtürülmesi gereklidir. En belirgin yüksek tansiyon belirtileri; Baş ağrısı, Halsizlik, yorgunluk, Nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, Burun kanaması, Görmede bozukluk, Kulaklarda çınlama, Yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma, Bazen çok sık idrara çıkma, Gece uykudan uyanıp idrar yapma, Bacaklarda şişlik olabilir." 

"Fiziksel aktiviteler düzenli yapılmalı" 
Yüksek tansiyonu olan bireylerde ilaç tedavisinin uygulanmasının kan basıncı kontrolü için tek başına yeterli olmaz, başarılı bir sonuç için mutlaka sağlıklı yaşam davranışlarının geliştirmesi gerektiğini ifade etti. Güner, yüksek tansiyonlu bireylerin sağlıklı beslenme, Fazla kilolu/ obez ise kilo verme, fizik aktiviteleri düzenli yapma, Tuz kullanımını azaltma, Düzenli muayene ve tetkiklerle hastalığın takibine önem verme, İlaçlarını önerilen dozda ve sürede, aksatmadan kullanma, tansiyon düzenli izlemeli/ izlenmesini sağlaması gerektiğini vurguladı. 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.