Herkes onları merak ediyor! İşte Trabzonspor'un Medya Birimi!

Trabzonspor Kurumsal Direktörü Sevecen Tunç, Medya İletişim Direktörü Can Karyağdı ve Medya İletişim Genel Müdür Yardımcısı Ulaş Özdemir, medya birimi ile ilgili bilinmeyenleri, forma tanıtım filminin çıkış hikayesini ve gelecekteki çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Herkes onları merak ediyor! İşte Trabzonspor'un Medya Birimi!

HABER61 - SPOR SERVİSİ

Trabzonspor Kulübü son yıllarda medya alanında yaptığı paylaşımlarla gündeme gelirken, son paylaşılan forma tanıtım filminin uluslararası boyuta taşınması sonrasında herkes Trabzonspor Medya Ekibi'ni merak ediyor. Kurumsal İletişim Direktörü Sevecen Tunç, Medya İletişim Direktörü Can Karyağdı ve Medya İletişim Genel Müdür Yardımcısı Ulaş Özdemir, medya ekibini arka planda yapılan, gelecekte yapılması planlanan işler ve bu işlerin ortaya çıkış hikayesi gibi birçok konuyu anlattı.

İşte Trabzonspor medya ekibi...

Kurumsal İletişim Direktörü Sevecen Tunç, "Biz 10 kişilik bir ekibiz. Gerçekten bu hikayelerin başka bir coğrafyanın çıkmaması mümkün değildi. Diğer kentlere haksızlık değil bu. Futbolla Trabzon kentinin ilişkisi çok başka. Trabzon yeterince bize o şansı veriyor. Trabzonspor için bunlar gecikmiş hamlelerdi. Trabzon'da yüzyıllardır bu oyun oynanıyor ve hikayeler birikmiş. Ekibimiz kentin tarihine hakim bir ekip. Bence en büyük şansımızda bu. 10 kişilik bir ekibimiz var. Ben ekibimizi tanımlarken çok yönlü futbolculara benzetiyorum. Bizim ekibimiz çok şanslıyızki böyle bir ekip." ifadelerini kullandı.

Ekibi tanıtan Medya İletişim Genel Müdür Yardımcısı Ulaş Özdemir, "Medya birimimiz ben, Can Karyağdı, Sevecen Tunç, prodüktörümüz Sedat Aygün, aynı zamanda Trabzonspor Dergisi'nin de tasarımlarını yapan kreatif direktörümüz Ceylin Berk Yılmaz, Süleyman Karaca, Alaattin Kazancı, Levent Tan, Nuri Bekar ve Ahmet Karaosmanoğlu'ndan oluşuyor. Her arkadaşımızın yapılan bütün çalışmalarda katkısı var. Tabiiki de tek başına birşey ortaya çıkmıyor." dedi.

Medya İletişim Direktörü Can Karyağdı ise, "Bu hikayeleri çıkartırken kavgalarda veriyoruz (Gülüyor). Ekibin hepsi tribünde Trabzonspor'u izlemiş arkadaşlarımız. Sabaha kadar belki sizler Whatsapp mesajlarına bakmazsınız ama o arkadaşlar bakıyor. Kendileri kulübün bir parçası olduğunu hissediyor. Yönetim kurulumuza da teşekkür etmek gerekiyor. Gerçekten tam bağımsız çalışyoruz. Tabiki son aşamada bu videolar ve görseller onlar tarafından da onaylanıyor. Ama hiçbir yöneticimizin bir dahli olmuyor. Bizim medyadan sorumlu yönetim kurulu üyemiz sayın Asbaşkan Mehmet Yiğit Alp'de destek veriyor." dedi.

İŞTE FORMA TANITIMININ HİKAYESİ: "GÖZLERİMİZ DOLDU"

Sevecen Tunç, hikayede fikrin büyük ölçüde prodüktörlük görevini üstlenen Sedat Ergün'den çıktığını söylerken, fikrin uygulama sürecinde herkesin katkısı olduğunu belirtti.

Ulaş Özdemir ise, "Filmden sonra telefonlarımız susmuyor adeta. Ben yapmış olduğumuz bu işin bu boyutlara gelebileceğini tahmin etmiyordum. İş uluslararası bir boyuta taşındı.Uluslarası yapılan paylaşımlara baktığımızda gerek haber siteleri gerekse kişisel hesaplardan yapılan paylaşımlarda bugüne kadarki en iyi forma reklamı olduğundan bahsediliyor. Aslında bu süreci biz devamlı yaşıyoruz. Yaklaşık 4 yıldız Trabzonspor'un medya birimi bu kalitede işlerin altına imzasını atıyor. Sevecen Hanım'ın Kazım Koyuncu belgeseli ile işler başladı. En iyi işlerden biri buydu. Oradan buraya hep daha kaliteli, hikayesi olan yüzlerce iş yaptık. İlk kez bize ait bir motif olan Trabzon'un simgesi keşan ilk kez formamızda yer alıyordu. Keşanın ana yurdu da Çarşıbaşı. Oradaki dokumadan bir hikaye yapalım denildi. Çekimden önce dokuma tezgahı, çekimin yapılacağı ev belirlendi. Dokuma tezgahının hikayesi de çok enteresan. Normalde 150 tane ipliğin tezgaha tek tek geçirilmesi gerekiyordu. Bu işlemde yaklaşık 10 gün sürüyordu.Köydeki arkadaşlarda 10 gün boyunca tezgaha ipliği geçirmek için uğraştılar. Çekimler başlandığında 3-4 kez köye gidildi. Çekimlerden sonra kurgusu için 3-4 gün daha çalıştık. Kulübümüzde yazılan tüm metinler Kurumsal İletişim Direktörü Sevecen'in onayından geçer ya da o yazar. Bizim Whatsapp grubumuzda 7/24 konuşuruz. Kurguda bir aksaklık oldu ancak tekrar köye gidildi ve daha güzeli çekildi. Kurgu tamamlanıp izlenildiğinde benim gözlerim doldu. Bütün arkadaşlarımızın gözlerinin dolduğunu hatırlıyorum. Tabi uluslarası boyuta gideceğini düşünmemiştim." dedi.

Can Karyağdı ise, "Hikayede herkesin payı var. Gri formanın çekiminde Ulaş ile beraber köye gittik ve içimize sinmeyen yeri tekrar çektik. Aslında çok duygusal değilimdir ama videoyu izlediğimde gözlerim doldu. Herkese dokunan bir hikayeydi. Bizim ekip uzun zamandır güzel işler çıkartıyor. Metin Dayı'nın hikayesi, Yusuf'un taksiye çıkması, teyzelerin statda örgü örmesi gibi... Uluslararası bir oyuncunun filmi paylaşması olayı başka boyutlara taşıdı. İzlenme 10 Milyona ulaşacak diye düşünüyorum. Gri formaya inanılmaz ilgi var. Formayı hikayeyle beraber özleştirdiler. Bu bizim omuzlarımıza daha fazla yük binmesine sebep oluyor. Haliyle çıta biraz daha yukarı çıkıyor. Biz de daha güzel hikayelerin olması için çalışacağız." ifadelerini kullandı.

Kamp ortamı nasıl? Hazırlık maçları canlı olarak yayınlanacak mı?

Avusturya'da Trabzonspor'un kampında bulunan Can Karyağdı, takımda müthiş bir havanın olduğunu belirterek, "Takım çok iyi çalışıyor. İlk hazırlık maçımızı Macar temsilcisi ile oynayacağız. Sonraki hazırlık maçımızı ise ertesi gün oynayacağız. Avusturya'da Linz diye bir kasabada çok sessiz bir yerde kalıyoruz. Kendi halimizde, antrenman sahası hemen otelin yanında olan bir tesisteyiz. Oyuncular oldukça özverili bir şekilde çalışıyor. Kondisyonerimizle konuştum veriler inanılmaz dedi. İnşallah bunların semeresini sezon içinde alırız. Başkanımız antrenmanı yakınen takip ediyor. Youtube'da iki İstanbul takımının arkasında Trabzonspor'un çok aşağılarda olduğunu görüyorum. Bizim 1 Milyonların üzerine çıkmamız lazım. 8 Milyon kez izlenen video Youtube'da izlense idi; kulübün kasasına ne kadar para girecekti? Herkes abone olsun. Kulüpte buradan parasını kazansın."

Hazırlık maçlarının canlı yayınlanması konusu ile bilgi veren Karyağdı, "Macar ekibi Haladas Szombathely ile oynanacak maç ve sonraki gün oynanacak Ajman Club maçını canlı olarak yayınlanamayacağız. Belki görüntüleri çekip daha sonra Youtube hesabımızdan paylaşabiliriz. Ancak son 3 hazırlık maçımız büyük olasılıkla TRT Spor ekranlarında canlı olarak yayınlanacak. Gerekli görüşmeleri Ulaş Özdemir yürütüyor."

Trabzonspor'un yabancı dil hesabı neden yok? Videolara yabancı altyazı neden eklenmiyor?

Ulaş Özdemir bu soruya, "Kulüpler öncelikli olarak kendi taraftarına hitap eder. Evet, Trabzonspor'un milyonlarca taraftarı var ancak herkesin aynı duyguyu paylaşması lazım. Dolayısı ile ben videolara yabancı altyazı eklenmesi taraftarı değilim ancak Sevecen İngilizce hesap ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor." ifadelerini kullandı.

Sevecen Tunç ise gerekli çalışmaları yürüttüğünü belirtirken, "Yabancı dil ile ilgili bir çalışmamız var. Trabzonspor taraftardan gücünü alan bir kulüp. Malesef takipçi oranımız; taraftardan güç alan takım söylemini alamıyoruz. Takipçi sayısı rekabet ettiğimiz kulüpler arasında düşük ancak etkileşim sayımız oldukça iyi durumda. Taraftarımızla organik bir ilişkimiz olduğunu gösterir. Taraftardan takipçiye giden yolda sponsorluklarda elimiz güçlenir. Evrensel dilde, altyazılı olarak, seslendirme ile belki sosyal medya hesabı ile dünyaya duyurmak gündemimizde. Yakın vadede karşılığını bulacak çalışmalarımız var." dedi.

Stadyumun sosyal medya hesabı neden paylaşım yapmıyor? 'Günaydın' ve 'İyi geceler' paylaşımları neden yapılmıyor?

Ulaş Özdemir bu konu ile alakalı olarak, "Sosyal medyada futbolcularımızın resmi hesaplarını takip ediyoruz. Her sezon başında futbolcularımız bize resmi hesaplarını bize bildiriyor. Özellikle Instagramda futbolcuları zaman zaman gönderilere etiketliyoruz. Ancak oyuncular Twitter'da çok aktif değiller. 'İyi Geceler' ve 'Günaydın' paylaşımlarını biz sezon boyunca yaptık. Ancak paylaşımlarımız bizim saha sonuçlarımızla doğru orantıldır. Dolayısı ile doğru zamanda doğru paylaşım yapmak gerek. Medical Park Stadyumu'nun sosyal medya hesaplarına yeni sezon planlamasında bakacağız." dedi.

Obi Mikel gibi yeni transferlere özel video hazırlanacak mı?

Özdemir konuyla alakalı olarak, "Mikel henüz Trabzon topraklarına ayak basmadı. Kampa da katılmadı. Bulunduğu ülkeye de arkadaşlarımızı gönderemedik. Yeni transferlerle ilgili paylaşımlarla incelediğimizde hep 'birşey' yapabilmek için yapıldı. O çok iyi değildi. Biz o konuda aynı şeyi düşünüyoruz. Belki yeni transferlerle ilgili transfer videosu çekmedik ama tüm dünya forma tanıtımlarımızı konuşuyor." dedi.

Sevecen Tunç ise: "Biz biraz daha vurucu, kalıcı şeyler yapmaya önem gösteririz. Taraftar diğer kulüplerin yaptığını bizden beklemesin. Bizim bir adım önce olma gibi bir gayemiz var. Çok kötü bir sosyal medya kullanıcısıyım ama çok iyi bir sosyal medya gözlemcisiyim. İyi takip ederim, gözlemlerim. Birçok sosyal medya hesabı bizim yaptığımızı yapmaya çalışıyor. Bizlerde şaşırtalım istiyoruz." dedi.

FORMA SATIŞINDA HEDEF 150 BİN!

Tanıtım filminin hiç kuşkusuz forma satışlarını etkilediğini belirten Özdemir, "Gri keşan motifli formamızın satışı 25 binlere kadar ulaştı. Parçalı ve bordo formamızda satışlarda 20 bine yaklaştı.Kulüp tarihinin en çok satış yapılan dönemlerindeyiz. Formalar sosyal medyada sızdırıldığında o kadar kötü bir görüntü elde edildi ki, olumsuz bir algı yaratıldı. Ancak formaların satışları iyi gidiyor. Forma kötü dahi olsa sızdırılması kulübe fayda getirmez. Forma sayımı ile ilgili web sitemize sayaç koyma gibi bir düşüncemiz yok."

"FAALİYET ALANIMIZ GENİŞ"

Medya biriminin birçok işi yaptığına dikkat çeken Sevecen Tunç, "Biz 10 kişilik ekip olduğumuzdan bahsettik ancak bu ekibin faaliyet alanı çok geniş. Trabzonspor dergisini de biz yayınlıyoruz. Genel Yayın Yönetmenliğini benim yaptığım dergide bütün arkadaşlarımızın katkısı var. Dergi 20 Bin abonesi olan bir yapı. Dergi başta olmak üzere A Takımın medya iletişimide, Sosyal medya içerik üretimi de, kurumsal iletişim faaliyetleri, kulüp arşivi, mantar çalışmaları, müze, kampanyalar (Yanyana, Bizbize gibi) bizim kontrolümüzde. Çok geniş bir yelpaze görüyoruz. Derginin Migros ve D&R'larda satılması bence de çok anlamlıydı ve gecikmiş bir çalışmaydı. Onunla ilgili abone sayısı ile kıyaslandığında çok bir artış yok ancak görünürlük çok önemliydi." dedi.

ASKIDA FORMA KAMPANYASI

Gelecekte planlanılan projelerden bahseden Sevecen Tunç, "Askıda forma kampanyası var. Yöneticimiz Ertuğrul bey 'Keşanchallenge' ile kampanyanın startını verdi. Çok sevildi ve benimsendi. Amaç maddi durumu el vermeyen insanlara ulaşmaktı. Benim aklımda gelen 'askıda forma' ve 'askıda kombine' gibi kampanyalarda prosedür kısmı biraz zordur. Sosyal medya hareketine dönüşmesine gerekiyordu. Aslında Ertuğrul Bey'in paylaşımı ile akım çığ gibi büyüdü. Bizbize kampanyası ile ilgili, başka başka planlarımız var. Bununda içini doldurmaya çalışıyoruz"

YENİ MARŞ GELİYOR!

Ünlü rap sanatçısı Allame ile yeni bir marş çalışmasının olduğunu belirten Özdemir, "Marşın sözleri bana geldiğinde ben de direk Sevecen'e gönderdim. O hemen yapalım dedi ancak rapin kendi dünyası içinde yer alan kelimeleri Resmi yayın organlarımızda yayınlayacağımız için dikkatli olmalıyız. Çok güzel de bir marş ortaya çıktı. Cumartesi günü klip çekimleri tamamlandı şimdi de montajı yapılıyor. Marş yalnızca Youtube hesabımızda yayınlanacak." dedi.

"CEBE DEĞİL KALBE DOKUNMALIYIZ"

Yapılan paylaşımların ticari kaygı taşımaması gerektiğini belirten Ulaş Özdemir, "Trabzonspor Medya Birimi Asbaşkanımız Mehmet Yiğit Alp yönetiminde. Bizim Mehmet Bey'e bağlı olmamımızın en büyük artısı kendisinin yapımcı olması. O da bizi iyi geliştirdi. Bu işler rahat bir ortamda çalışmanın işleri karşılığıydı. Trabzon'da o kadar hikayeler varki, başka bir yerde bulamazsınız. Bir futbolcunun fotoğrafı ile konuşan taraftar başka bir yerde göremezsiniz. O doğallık aslında bizim taraftarımız. Diğer kulüplerin reklamları ajans üzerinden çekilerek gerçekleştiriliyor. Biz hiçbir ajans ile çalışmıyoruz. İstanbul'da Kaan diye bir arkadaşımız var bazen ondan destekler alıyoruz. Çünkü dışarıdan bir gözünde işi yorumlaması ya da yeni bir şey ortaya koyması gerekiyor. Kaan o anlamda dışarıdaki gözümüz. Çok iyi işler çıkartıyor ve bize çok yardımcı oluyor. Artık kulüplerin de yapacağı işlerde ajansın değilde kendi içine dönmesi önemli. Çünkü ajans işi profesyonellikden öteye gitmez. Taraftara dokunmanız, camiayı bilmeniz lazım. Cebe değil, kalbe dokunan işlerin yapılması lazım." dedi.

Sevecen Tunç ise, "10 farklı kişiyiz ancak bizler 10 farklı branşta çalışıyoruz. Çalışan yetersizliği, eksiklikler, zaman sorunu olması sebebiyle bazen işlerin daha az kalitede olmasına sebep olan faktörler var. Ancak forma tanıtım videosunda da motogrofik olarak çok eksiklikler vardı. Ancak samimiyet eksiklikleri kapattı. Taraftarın bizden beklentisini hissediyorum. Ekibin gerçekten güçlendirilmesi gerekiyor. Çok profesyonel şeyler beklemeyin. Farklı kulvarlarda da uğraşıyoruz. Biz amatör ruhla iş yapan profesyonelleriz. Bizim şansımızda profesyonel iş yapan Trabzonsporluları yakalamak oldu. Kaan Bey, ile güzel bir dirsek temasımız var mesela. Gri formanın taraftarın tanıtımında samimiyeti anlatan bir detay var. Sedat arkadaşımızın kardeşi de bu çekimlere İstanbul'dan katıldı. Kendisi bu işin ehli ve çok da iyi bir Trabzonsporlu. Bütün bunlar taraftarımızla organik bir bağın olduğunu gösteriyor. Dışarıdan da destek vermek için her zaman kapımız açık." ifadelerini kullandı.

YAYINCI KURULUŞLA YAŞANAN TELİF SORUNLARI

Yayıncı kuruluşla ilgili telif konusunda sıkıntılar yaşandığını belirten Ulaş Özdemir, "Gol paylaşımlarını veremiyoruz. Sevecen Tunç ve Can Karyağdı yayıncı kuruluşla toplantılara katıldı. Yayıncı kuruluş kesinlikle görüntülerin yayınlanmasına müsaade etmiyor. Bize sezon boyunca verdikleri süre yanlnızca bir dakika. O kadar gol oluyor, pozisyon oluyor bize verilen süre bir dakika. Görüntüleri yayınlarken de görüntünün başına Beinsports logosu, sonuna da Beinsports'a teşekkürler diyerek bitireceğiz. Zaten 20 saniye de oradan gidecek. Yani ben bir dakikalık süreyi belirlenen şartlar çerçevesinde yayınlamadığımda videoyu telifle kaldırıyorlar. Dolayısı ile paylaşım yapamıyoruz. Eski görüntüler var. Onlarla ilgili çalışmayı Arşivden sorumlu arkadaşımız Ahmet yürütüyor. Şuanda görüntüleri sisteme yüklüyor. Belli bir süresi olduğu için anonim hale geliyor bu şekilde telif sorunu olmuyor. Yeni sezonda onlarla ilgili de çalışmalarımız olacak." dedi.

2 Ağustos Trabzonspor'un kuruluş yıldönümü ile alakalı bir kampanya olacak mı?

Trabzonspor taraftarının kulübün Ağustos ayı dergisinin alması gerektiğini belirten Sevecen, "Taraftarlarımız dergilerimizi satın alsınlar. Ağustos ayında kuruluş yıldönümümüze özel, okunası bir çalışmayı çizgi roman şeklinde anlatacağız. Okunası çalışmayı Hasan Can Dilber yapıyor." dedi.

Trabzonspor tarihine damga vurmuş isimlerin doğum günleri neden resmi hesaplardan kutlanmıyor?

Ulaş Özdemir, Trabzonspor tarihine damga vuran o kadar çok isim varki. Hami Mandıralı, Şota, Ali Kemal Denizci... Her gün 1967'den başlayıp bugüne gelinceye kadar bu işe başlamak lazım. Biz bu işe girdiğimizde de her gün bir iki kişiyi kutlamamız lazım." dedi.

Sevecen Tunç ise, "Benim ilgi alanımı bilenler Trabzon'da futbolun 1967 öncesine dayanan geçmişinin benim için çok önemli olduğunu bilirler. Bana sorarsanız futbolcuların doğum günlerini kutlarken 1900'lerin başında dünyaya gelen Kaptan Mehmet Rıza Kuğu'nun da doğum gününün kutlanması taraftarıyım. Bakıldığında pek çok insanın doğum gününü bilemiyoruz. 70'lere damga vuran efsane kadronun birçoğunun doğum tarihi 1 Ocak'dır. Onun yerine mevcut kadroda ki oyuncuların doğum günlerini kutluyoruz."

Trabzonspor mobil uygulaması ne zaman gelecek?

Mobil uygulama ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Özdemir, "Mobil uygulama yeni planlamamız içerisinde var. İnşallah onu da kısa zamanda sonuçlandıracağız." dedi.

STAT TURU PROJESİ

Stat turuna müzeyi entegre ederek bir proje geliştireceklerini belirten Sevecen Tunç, "Stat turu için Pazarlama departmanımızın çok ciddi çalışmaları var. Biz onlara müzeyi de entegre etmeye çalışıyoruz. Dünyanın neresine giderseniz gidin, müzesiz turlar olmaz. Daha interaktif, daha gelişmiş şekilde müzeyi stada entegre etme durumu var. Stat turda bu işin bir parçası. Gerçekten fedakar bir şekilde arkadaşlarımız çalışıyor." dedi.

Sosyal medya hesaplarını kim kullanıyor?

Sosyal medya hesaplarını kim kullandığı sorusuna cevap veren Özdemir, "O iş tamamen iki arkadaşımızın elinde. Gelen cevapların hepsini okuyoruz. Ekipte defarca kontrol etmemize karşın ufacık bir hata da olabiliyor. Burada bize çok tepki göstermesinler. Üzerinde günlerce çalıştığımız bir işte bile sıkıntılar olabiliyor. İki üç sene önce bir futbolcumuzun forma numarısını başka bir futbolcuya yazdık sonrada paylaştık. Bazen oluyor. Profesyoneller tabiki hata yapmamalı. Ama bazen hakikatten gözümüzden kaçabiliyor." dedi.

TS Club ile ilgili sizin bir çalışmanız var mı?

TS Club çalışma alanı olmadığını belirten Ulaş Özdemir, "O bizim alanımız değil ancak önerilerimizi arkadaşlarımız ile paylaşıyoruz. Bir kaç yıldır TS Club çok iyi bir toparlanma sürecine girdi. Oradaki işlerin bir anda düzelmesini beklememeliyiz. Biraz sabret gerek. Camia hakikatten toparlanıyor. Eskisi gibi değil. Teyzeler, dedeler tribüne geri dönüyor." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzonspor