19-Nisan-2024 21:28:27

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
Her mantar yenmez!

Her mantar yenmez!

Sonbahar aylarının gelmesiyle doğal ortamda bulunan mantarlar sebebiyle zehirlenmelerdeki artış dikkat çekiyor. Özellikle Gerede’de bir kültür haline gelen mantarlar toplanmaya devam ederken, zehirlenmelerdeki artış nedeniyle uyarı geldi. 

Sonbahar mantarları Gerede’nin dağlık kesimlerinde toplanmaya başladı. Ailelerin gruplar halinde çıktıkları ormanlık alanlarda en büyük rağbeti ise Kanlıca Mantarı görüyor. Ancak son günlerde artan zehirlenme vakaları bilinçsiz mantar toplamanın devam ettiğini gösteriyor.

Uzm. Dr. Banu Başer, mantar konusunda artan zehirlenme vakalarının ardından açıklama yayınladı. Başer, “Sık rastladığımız mantar zehirlenme vakaları karaciğer nakline kadar gidebilen karaciğer yetmezliklerine, diyaliz ihtiyacı doğuran böbrek yetmezliğine ve hatta ölümlere neden olabiliyor. Bu nedenle tecrübesiz kişilerce, bilinçsiz şekilde toplanan mantarların tüketilmemesi gerekir.”  dedi.

Nasıl anlarız?

Açıklamada, zehirlenme belirtilerinin mantarın tüketilmesinden sonra toksinin türüne göre 2-6 saatten birkaç haftaya kadar uzayabildiği, mantar yenmesinden sonra bulantı, kusma, ishal başlangıcı, kramplar, üşüme, titreme, kas ağrıları görülebildiği, böyle belirtilerde acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği belirtildi.

Cevap bırakın