Kararname açıklandı, İstatistik Kurumu (TÜİK), Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a bağlandı. Yandaş medya bu işe bayıldı. Bundan böyle işsizlik, enflasyon, büyüme gibi bakanlığın başarısını ölçen verileri yine bakanlığa bağlı kurum açıklayacak! Yandaş medya insanları müjdeye doyuracak!

* * *

İstatistik Kurumu daha önce de bakanlıklara bağlı olduğundan zaten şaibeli veriler açıklıyordu. Şimdi kayış tamamen koptu. Zira bu tarz kurumlar dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde bağımsız olarak faaliyetlerini yürütür. Bu sayede kendisine duyulan güveni sürdürür.

* * *

Başkan Erdoğan piyasalara güven vermek adına damadı, yeni Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak için “Bu işi çok daha seri derleyip toparlayacağına ve başarıyla yürüteceğine inanıyorum” demecini vermişti.
Buna karşın Albayrak; “Enflasyonun en kısa sürede önce tek haneye, ardından hedefimize gerilemesi için adımlarımızı atacağız” demişti.

* * *

Seçim biteli üç hafta oldu, ortada plan yok, program yok. Nasıl olacak diye düşünüyordum. İstatistik Kurumu kendisine bağlanınca, ekonominin seri olarak derlenip toparlanacağına şahsen ikna oldum!
Bundan sonra; “Yaz evladım, enflasyon yüzde 5, işsizlik yüzde 6, büyüme yüzde 7...” Bu saatten sonra ha İstatistik Kurumu ha TRT... İkisi de aynı özelliklerde... Artık kim kime ne kadar yedirirse...

* * *

Dün İstatistik Kurumu işsizlik rakamlarını açıkladı; işsizlik görünürde düştü. Açıklanan işsizliğin özetine bakalım... Çalışanların üçte birini, yani yüzde 33.3’ünü kayıtdışı çalışanlar oluşturmuş. Sen gidip kayıtdışı çalışanın yüzdesini tam bulup işsizlik oranını hesapla ancak onları kayıt içine alma! Kaydı yok kuydu yok nasıl olsa... Sayı ile dilediğin gibi oyna. Oh ne güzel dünya!

* * *

Çok yakında tüm ekonomik veriler, istatistikler, göstergeler, olumsuzdan olumluya, olumludan daha da olumluya dönmeye başlar. Oradan ülke kopar, ekonomisi coşar...
Kısacası ekonomiyi yöneteceğim diye boşuna uğraşma. İşsizliği kaç istiyorsun? Seni kaç enflasyon kurtarır? Sana ne kadar büyüme lazım? Onu söyle... Gerisini arkadaşlara bırak. Gerekli ayarlamaları yapılır, kalem oynatılır, revizyona gidilir. Merak etme hepsi halledilir!

* * *

Sadece İstatistik Kurumu da değil... Merkez Bankası, kamu bankaları, Gelir İdaresi Başkanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Hazine, Maliye... Tamamı Berat Albayrak’a devredildi.
Dur hele bir soluklan yiğidim, nasıl yetişecek de kontrol edeceksin hepsini? Bakan değil çok amaçlı mutfak robotu sanki...

sozcu-banner-1