"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Her havalimanına bir kütüphane

Faruk ÇAKIR
27 Mart 2017, Pazartesi
Ülkemizde 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta ‘Kütüphaneler Haftası’ olarak kutlanır.

“Önemli günler ve haftalar” arasında Kütüphaneler Haftası’na ayrı bir önem vermek icap eder. Çünkü kitap ve kütüphane ‘oku’mayı hatırlatır ve ‘oku’mam da insanların muhatap olduğu ilk emirdir.

Haftanın amacı, öğrencilerde okuma alışkanlığını geliştirmek, kitap sevgisini arttırmak olarak açıklanır. Bu hatfa süresince kütüphanenin önemi, kütüphaneciliğin dertleri yazılır çizilir. Okullarda kütüphanenin yararlarından bahsedilir. Muhtemelen bu yıl da benzer çalışmalar yapılacak.

Şunu hemen ifade edelim ki kitaba ve okumaya ne kadar teşvik edilsek yine ne azdır. Bu bakımdan okullar çok önemlidir. Konu gündeme geldiğinde her dafasında ifade edilmeye çalışıldığı üzere kitap okuyan öğrencilere mutlak surette pozitif ayırım yapılmalı, teşvik edilmeli ve ödüllündirilmelidir. Tabii ki çocuklarımıza kitap okuma sevgini okul yıllarında çok daha önce kazandırmak durumundayız. Oyuncak yerine kitap alabilsek ve çocuklarımız okumayı oyuna tercih edebilse ne kadar isabetli olur.

Kitap ve kütüphane meselesi Türkiye’nin müzmin ve kanayan yaraları arasındadır. En hafifinden “Okuma, gözün bozulur” diyen bir anlayışla karşı karşıyayız. Çocuklarımızın gerek okul ve gerekse ailede kitap okumaya teşvik edildiğini de söyleyemeyiz. Kütüphaneler uzun yıllar ‘ödev yapma yeri’ olarak görüldü. İnternet imkânlarının yaygınlaşması sonrasında ise bu maksatla dahi kullanılmaz oldu. Gittikçe kitaptan uzaklaşan bir cemiyet haline geldik ki bunun iyi bir şey olmadığını bilmeliyiz.

Geçen gün bir vesile ile Kayseri’ye gitmiştik ve dönüşte havalanında yatsı namazı kılmak icap etti. Mescid levhasını takip edip mescide girince tam anlamıyla şok oldum. Tabii ki bu, sevinç şokuydu. En başta kıyıda ve köşede bir mescid yerine, üst katta çok büyük, çok temiz ve güzel bir mescid yapılmış. En az bunun kadar güzel mescidin arka bölümünü boydan boya kaplayan bir kütüphane yapılmış ve bir de okuma masası konulmuş. Yine en az onun kadar güzel olan bir nokta da, kütüplanenin en üst ve en (sağdan baş tarafta) başında bir takım Risale-i Nur Külliyatı konulmuş. Çok çeşitli kitaplar var ve isteyen o kitapları alıp rahatlıkla okuyabiliyor. O kadar sevindim ki tarif edemem. Şimdiye kadar hiç bir havalimanında böyle bu büyüklükte bir kütüphane görmedim. Her kim sebep olduysa bin defa tebrik ediyor ve dua ediyoruz. Ve bunun bütün diğer havalimanlarına örnek olmasını arzu ediyoruz. 

Geçrekten de havalimanları insanların uzun süre kaldığı, beklediği yerler haline geldi. Uçak beklerken insanların bu kütüphaneden istifade etmeleri ne kadar güzel olur. Bu arada, mescidde böyle bir kütüplanenin olduğu havalimanının değer yerlerinde de ilan edilebilir, bu bir eksiklik olarak göze çarptı. İcabında namaz kılmayanlar bile bu mescide gidip kitaplardan istifade edebilir ve etmelidir.

Başka bir nokta da, bu mescide giren ve orada kütüphaneyi görenlerin bunu duyurmamış olmalarıdır. Konu ile ilgili şimdiye kadar hiç habere rastlamadık. Ayrıca twitter ve facebook gibi sosyal medya vasıtalarında da bununla ilgili notlara rastlamadık. Yapılmadı da biz mi görmedik, o da ayrı bir mesele.

Bu vesile ile bütün kitap dostlarını tebrik ediyoruz ve Kayseri Havalimanı’nda ki kütüphanenin diğer havalimanlarına da örnek olmasını bekliyoruz. 

Kayseri’deki kütüphaneye emeği geçenlere bin bir defa tebrik ve teşekkürlerimizle...

Okunma Sayısı: 2098
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali R. Yardimoglu

    27.3.2017 12:52:39

    ..amenna, evet kitab okumak, not almak, yillardir ilan ve inandirilmaya zorlanildigi gibi solculuk ve guya ilericilikle calim yapanlarin meslegi degil, ahrar ve din seven insanlarin, muslumanlarin asil meslegidir, 1 insan, 1 gun icinde, 1 kutubhanedeki, 1cok kitabi inceler, ve hic yorulmaz, beyni ruhu ve bedeni rahat edip, 1nevi idman yapar, daha da enerji dolar..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı