Avrasya Üniversitesi Ömer Yıldız Yerleşkesi Konferans Salonunda gerçekleşen anma programına Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz Özoran, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Gürkan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Kamali, Kültür Bilimleri Akademisi Başkanı ve  Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Üçüncü’nün yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Programın açılış konuşmasını Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Özoran yaptı. Özoran konuşmasında ‘’ bugün mutlu bir şekilde  bir araya gelmedik, evet üzüntülüyüz, şiddetle kınıyoruz ama her zaman sevinçler bizi birleştirmiyor. Bazen böyle soykırımları anmak için, Türkün sesini yükseltmek içinde bir araya gelmemiz gerekiyor. Hep demiyor muyuz iki ayrı devlet ama tek bir milletiz. Dolayısıyla Azeybaycan’ın sıkıntısı bizim sıkıntımızdır. Onların uğradığı soykırım, bizim soykırımımız. İnşallah bundan sonra güzellikleri paylaşacağız, bayramları paylaşacağız. Bunun içinde bu soykırımı, bu katliamı tüm dünyaya tanıtmalı ve anlatmalıyız. Arkasında durduğumuzu belirtmemiz lazım’’ cümlelerini kullandı. 

Türklerin Nüfusu 1 Milyar Olurdu

Kültür Bilimleri Akademisi Başkanı ve  Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Üçüncü ise konuşmasında şu cümlelere yer verdi. ‘’Bazı nüfus bilimciler ve tarihçilere göre Türkler son bin yıllık tarihlerindeki kırım ve katliamlar olmasaydı nüfusları bir milyar olması gerekirdi. Şimdi nüfusumuz 250 milyon , yani mevcut nüfusumuzun dört katını savaşlarda katliamlarda kaybettik. Türk tarihi aslında bir kırgınlar ve göçler tarihidir, yokluklar tarihidir. Türkün büyük hafızası, yüksek medeni vasfı bunları basit bir düşmanlık içerisinde algılamamış ve görmemiştir. Hocalı katliamına gelirsek, bu kadar haklı bir meselede biz hala bunun soykırım mı, değimli, konusunu dünya hukuk otoriteleri nezdinde tescil edemedik. Evet birkaç dost ülke kendi parlamentolarında bunu soykırım olarak tanıyorlar, insanlığa karşı suç olarak tanıyorlar lakin Hocalı da  olup biten kelimenin teknik tabiriyle tam bir soykırımdır. Kasıt vardır, silahsız bir gurubu hedef alarak imha etmek vardır, topluca imha etme meselesi vardır. Suçun bütün unsurları teşekkül etmiştir’’ dedi.

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Üren’in moderatörlüğünü yaptığı program, Prof. Dr. Haleddin İbrahimli’nin Sözde Ermeni Soykırımı Bağlamında Dağlık Karabağ Soykırımları Hakkındaki Konuşması ve Öğr. Gör. Bilal Hatemi’nin Güney Azerbaycan’daki Ermenilerin Yaptığı Soykırımlar Hakkında ki konuşmaları ile devam etti.
Editör: TE Bilisim