Başkent Üniversitesi Yalova Diyaliz Merkezinde böbrek hastalarının diyaliz esnasındaki acıları da can sıkıntıları da müzikle gideriliyor. Yalova Musiki Derneği böbrek hastalarına diyaliz süresince müzikle terapi yaparak morallerini ve motivasyonlarını arttırıyor. 
  Yalova'da ki ve bölgedeki böbrek hastalarına diyaliz hizmeti veren Başkent Üniversitesi Yalova Diyaliz Merkezi ilginç bir uygulamaya ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 4 saat boyunca makineye bağlı olarak yatmak zorunda olan böbrek hastalarının hem acılarını hem de can sıkıntılarını gidermek için Başkent Üniversitesi Yalova Diyaliz Merkezi, Yalova Musiki Derneği ve Yalova Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü ortak bir organizasyon gerçekleştiriyor. Tamamen sosyal amaçlı olarak gerçekleşen uygulamada haftanın belirli günlerinde Diyaliz merkezine gelen Yalova Musiki Derneği üyeleri diyaliz boyunca hastalara Türk Sanat Musikisinin seçme eserlerini seslendiriyorlar. Böbrek hastaları da seslendirilen şarkılara eşlik ederek hoşça vakit geçiriyorlar. Bu uygulamanın hastalara moral vermesi ve motivasyon sağlaması amacıyla devreye sokulduğunu dile getiren Yalova Musiki Derneği Başkanı ve Şefi Ömer Faruk Öskan, "Proje 3 yıl önce başladı. Hastalar burada 4 saat boyunca çok zorlu bir tedavi süreci geçiriyor ve bu uzun yıllar boyunca devam ediyor. Bizde bu sıkıntılı süreçte hastalarımız için ne yapabiliriz diye düşündük. Hastalara müzikle destek olmak istedik. Müziğin ayrıca tedavi edici bir boyutu da var. Biz seslendirdiğimiz parçalarla hastaların acı ve sıkıntılarını hafifletebilme gayesiyle bu etkinliği başlattık. Çok da isabetli bir çalışma başlattığımıza inanıyorum. Çok olumlu tepkilerde almaya başladık. Bu projeyi gücümüz yettiği kadar sürdüreceğiz" dedi. 
  Hastaların yaşam kalitesinin düzenlenen müzik etkinliği ile yükseldiğini bunun evdeki sürece de olumlu yansıdığını vurgulayan Diyaliz Merkezi Müdürü Dr. Ali Köse ise, "Biz hastalarımıza haftada 3 kez diyaliz hizmeti veriyoruz. Ama yapamadığımız bir şey vardı o da müzikti. Müzik insan ruhunun gıdasıdır. Bizde bunu Yalova'da nereden alırız diye düşündük. Yalova Musiki Derneği ile irtibata geçtik. Ardından uygulama başladı. Bunu sürdürmek istiyoruz. Çünkü hastalar çok daha mutlu oluyorlar. Aileleri de hastalarımızın bu sayede evde de daha rahat olduğunu söylüyorlar" şeklinde konuştu. 
  Yalova Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü 4. Sınıf öğrencileri adına konuşan Hesna Keser'de uygulama hakkında bilgi vererek, "Hayata 1 saat mola ver adlı proje kapsamında haftada 3 gün 4'er saat diyalize giren böbrek hastalarını morallerini düzeltmek adına ziyaret edip sohbet ediyoruz. Burada düzenlenen müzik etkinliği de hastaların sağlık değerlerinde olumlu yansımalara neden oluyor. Bu kapsamda Yalova Musiki Derneği ile ortaklaşa buradaki hastaların daha iyi vakit geçirmesi için buraya geliyoruz. Hem onlar mutlu oluyor hem de biz onlara destek olmaktan mutlu oluyoruz" dedi. 
Editör: TE Bilişim